Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

De ongemakkelijke waarheid van de Keuringsdienst van Waarde

waarheidJe hebt van die dingen over voedsel die je eigenlijk niet wilt (w)eten of waar je gewoon nooit bij stil stond. Voorbeelden?

 • Mandarijnpartjes die door middel van gootsteenontstopper en zoutzuur van witte velletjes worden ontdaan.
 • Sojasaus gemaakt met behulp van (daar is ie weer) zoutzuur.
 • Wijnhuizen van prijswinnende wijnen die die prijzen gewoon blijken te kopen.
 • Kipfilet dat voor een groot deel uit water bestaat.
 • Varkensvet in kaarsen
 • Truffelolie dat een restproduct van aardolie blijkt te zijn met 0% truffel.
 • Veel bruin brood is gewoon gekleurd wit brood.
 • Lijmvlees (vlees dat bestaat uit bij elkaar gelijmde stukken vlees).

Allemaal dingen waar ik nooit bij stil stond, tot ik ‘De Keuringsdienst van Waarde’ zag. Wat me zo fascineert aan dat programma is de gekozen insteek. Ik weet niet hoe ik het precies moet omschrijven maar positief kritisch komt aardig in de buurt. Prikken maar niet zuigen. En dat is een stijl die mij erg aanspreekt. Niet afbranden om het afbranden, maar op een kritische maar wel positieve manier onderzoeken of dingen zijn die ze pretenderen te zijn. En dat levert vermakelijke maar soms ook ongemakkelijke tv op.

Sojasaus

Vermakelijk was bijvoorbeeld een uitzending over sojasaus. Je zag de wijze waarop in Japan een bepaalde sojasaus werd gemaakt, een proces van maanden; van de ene ketel in de andere ketel, heel rustig roeren, en vooral laten rusten. Daarna weer in een andere ketel ; roeren, rusten, roeren, en zo ging het nog maanden door tot er uiteindelijk sojasaus werd opgeleverd. Iemand met ADHD zou als ie dat proces zou zien spontaan tot rust komen. Vervolgens zag je een chemicus met behulp van zoutzuur binnen een uur of wat een hele lading sojasaus maken.

Recht krom

Dat ongemakkelijke gevoel krijg ik dan niet zo zeer van bedrijven die gewoon open laten zien wat ze maken en hoe ze dat maken. En ja, dan kan dat soms anders zijn dan ik altijd had gedacht. Maar dat ongemakkelijke gevoel krijg ik wel bij bedrijven die als ze gebeld worden om informatie, een woordvoerder een of ander kulverhaal laat ophangen of simpelweg weigeren om ook maar iets te zeggen. Bepaald geen promotie om de volgende keer in de supermarkt dat product te pakken…

Wat volgt?

Wat mij betreft komt er voorlopig nog geen einde aan dat programma… benieuwd wat er nog komt:

 • Mijn veggieburger die helemaal niet zo veggie blijkt te zijn?
 • Palestinasjaals die in Israël blijken te worden gemaakt?
 • Greenpeace blijkt gesteund te worden door Trump
 • Peren blijken in werkelijkheid vermomde aardbeien te zijn?

We zullen het zien…

 

 

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

27 gedachten over “De ongemakkelijke waarheid van de Keuringsdienst van Waarde

 1. Als voedingsmiddelentechnoloog kijk ik er toch anders na. Ja in veel gevallen zijn ze positief kritisch maar bij sommige onderwerpen, zoals allergenen zijn ze verre van opjectief. Ze stellen vraagtekens bij bepaalde zaken die helaas gewoon volgens de wet zijn..

  Like

  1. Ik zal ook zeker niet beweren dat het een foutloos programma is, maar het helpt wel om kritischer te zijn op wat je eet. En dat dingen volgens de wet zijn hoeft ook niet te zeggen dat het perfect is. Inzichten veranderen.
   Roken is ook wettelijk toegestaan, maar wordt ook steeds meer beperkt.

   Like

 2. Af en toe moet je het allemaal niet weten wat ze met ons eten doen want dan kun je niks meer eten 😉 Het programma ‘Keuringsdienst van waarde’ vind ik een geweldig programma en dat kijk ik graag.

  Like

 3. Echt een informatief programma. Ik zou zeggen maak alles zoveel mogelijk zelf, tenzij het niet anders kan. Ik vind het lastig allemaal. Ik probeer overal erg goed op te letten maar bijna alles bevat troep tegenwoordig.

  Like

 4. Hmm ik moet zeggen dat ik het programma eigenlijk nooit ken, maar hoor er wel vaak over na n uitzinding. Zo zinvol eigenlijk, zoveel dingen waar je niet bij stilstaat… maar heeeel goed zijn om te weten.

  Like

 5. Wij kijken dit programma ook altijd, het is echt bizar hoe we voor de gek worden gehouden door de levensmiddelenindustrie. Af en toe word ik er gewoon boos van, hoe dat dit kan in Nederland. Het boeit de industrieën helemaal niks dat mensen er ziek van worden of ongezond leven. Beetje meer suiker overal in met een andere naam. Bruin brood maken zodat men denkt dat het gezond is, maar eigenlijk is het gewoon witbrood met een kleurstofje … Grrr! Zo goed dat ze dit soort programma’s maken!

  Like

 6. Ja, briljant programma. En ook al is het irritant als woordvoerders antwoord weigeren te geven; ik moet om die telefoongesprekken vaak wel lachen. Een soort van leedvermaak om de arme woordvoerder die ook maar gewoon z’n werk doet.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.