Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Loonsverhogingen: weg met de percentages!

Onlangs is er een CAO afgesloten voor Rijksambtenaren. Wat mij in die CAO opviel was dat er, naast de gebruikelijke loonsverhogingen in percentages, ook eindelijk eens een vast gelijk bedrag voor iedereen werd opgenomen.

Vrijwel altijd als er een nieuwe CAO wordt afgesloten, worden CAO-verhogingen in percentages gebruikt en niet als vast bedrag.

Voor alle duidelijkheid; het gaat mij niet om de hoogte van de salarissen in bepaalde functies, maar om de in mijn ogen volkomen idiote gedachte dat iemand in een hogere salarisschaal bij een algemene CAO-verhoging recht zou moeten hebben op meer extra geld dan iemand in een lagere schaal en dan puur omdat ie in een hogere schaal zit.

2,5 procent erbij voor iedereen klinkt heel gelijk, maar in het dagelijkse leven betaal je niet met percentages maar met hard geld; 2,5% erbij voor iemand die 2.000 euro in de maand verdient is 50 euro terwijl dat voor iemand die 8.000 euro verdient 200 euro is. Een verschil van 150 euro.

Wellicht komt het voor sommigen als een schok, maar je dagelijkse boodschappen, benzine en andere vaste lasten betaal je toch echt in harde euro’s in plaats van in percentages. Wanneer stappen we eens af van dat zakelijke onpersoonlijke denken in percentages (niet alleen bij CAO’s maar bij alle inkomensplaatjes) en gaan we over op het veel menselijkere denken in gewone bedragen?

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.