Groeten uit Nederland

zwitserland frutigenTijdens zo’n vakantie in de bergen, ver weg van Nederland, vallen zo dingen op:

Terwijl S. en ik vakantie vierden in Zwitserland bleek  ook diep weggestopt in een Zwitsers bergdal Nederland niet ver weg te zijn…

Van de plaats waar wij zaten, Frutigen, loopt een bergweg naar Adelboden. De enige manier waarop Adelboden, afgezien van kabelbanen en bergpaadjes, is verbonden met de rest van de Zwitserland, dus een belangrijke weg. Nu heeft zo’n bergweg heel wat te lijden onder het winterse weer, en de zomerperiode is de periode om zo’n weg te repareren.

Aangezien het de enigste toegangsweg is tot Adelboden, kunnen ze niet even die weg compleet afsluiten, werkzaamheden doen, en weg weer opengooien. In plaats daarvan sluiten ze een weghelft af, en over de andere weghelft worden dan om en om de beide richtingen toegelaten.

Wij maakten tijdens onze vakantie regelmatig gebruik van die weg. En steeds als ik in die bus zat en we langs die wegwerkers reden, dacht ik; liever zij dan ik. Want aan de ene kant rijden dan de auto’s vlak langs (die ook niet kunnen uitwijken aangezien de bergwand aan de andere kant geen centimeter meegeeft), terwijl aan de andere kant er een afgrond van een paar honderd meter diep is… Geen goed idee om daar je evenwicht te verliezen..

Stoplicht op rood, stoplicht op groen…

Maar zoals ik al zei, door die werkzaamheden mocht steeds 1 rijrichting gebruik maken van die beschikbare rijstrook. En de werking is dan vrij simpel; stoplicht op rood, jouw rijrichting wacht, stoplicht op groen; jouw rijrichting mag rijden.  Lijkt me een vrij universeel te snappen principe. Gevolgen van als je dat niet doet lijken me ook niet heel moeilijk te raden…

Maar ja, er is een volkje op deze aardkloot met de nogal typische eigenschap om te denken dat regels voor iedereen behalve hen gelden…

Toen wij op een dag in de bus uit Adelboden richting Frutigen zaten moesten we wachten bij dat stoplicht. Toen het stoplicht op groen sprong kon onze richting gaan rijden. Met zo’n bus is het bepaald niet makkelijk manoeuvreren langs een kronkelige bergwand en allerlei asfalteringsvoertuigen, dus die bus deed er even over om een hele smalle passage te passeren.

Maar tot verbijstering van iedereen gaf een automobilist uit de andere richting die het allemaal te lang vond duren plotseling gas en reed in onze richting. Wat die idioot bezielde, geen flauw idee, want tussen de bus en de bergwand zat nog geen 40 cm en aan de andere kant stonden asfalteringswerktuigen die ook bepaald niet de gewoonte hebben om uit zichzelf opzij te gaan.

Gelukkig drong het op het laatste moment nog tot zijn botte hersens door dat het toch niet helemaal handig was wat ie deed, maar ja, hij kon geen kant meer op. Het was dat wegwerkers zo helder bij geest waren om snel een hek weg te trekken zodat die auto naar links kon uitwijken, en tussen de bouwmaterialen kon wachten tot de bus was gepasseerd.

Als blikken konden doden was er nu een Nederlander minder geweest, want is het heel verrassend als ik zeg dat de betreffende automobilist in een auto met Nederlands kenteken reed?

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wauw pff.. sommige mensen, echt geen woorden voor, zetten niet alleen hun eigen leven op het spel maar ook dat van anderen. Gelukkig is het goed afgelopen!

  Like

 2. Janet schreef:

  Pff wat triest. Sommige mensen hebben ook echt geen schrijntje geduld! Verschrikkelijk.

  Like

 3. Dhini van Heeren schreef:

  Oh wat schrikken zeg! Fijn dat het goed afgelopen is

  https://dhini.nl

  Like

 4. mckleuver schreef:

  Die Nederlands toch altijd hé. Gelukkig maar dat het goed afliep en de wegwerkers wel opletten. Lijkt mij wel spannend om zo te rijden.

  Like

 5. DM on the road schreef:

  Dit is echt heel typisch haha. Toch vind ik dat je in onbekende landen en helemaal op zulke wegen toch echt geduld moet hebben hoor. Dit vroeg om ongelukken… Gelukkig liep het net aan goed af!

  Like

 6. Laura schreef:

  Deze wereld is niets dan haast. Dat is vragen om problemen

  Like

 7. Dat is even schrikken zeg! Jammer dat sommige mensen geen geduld hebben, alsof die paar minuten uitmaken.

  Like

 8. Manon schreef:

  Sommigen hebben gewoon geen geduld. De wereld draait dan ook om hen heen, wist je dat nog niet?

  Like

 9. luchino66 schreef:

  Tja, geduld is een schone zaak…

  Like

 10. Nicole Orriëns schreef:

  Oh wat erg zeg! Wat een asociaal type. Niet bepaald een reclame voor Nederlanders….

  Like

  1. hphofman schreef:

   Maar natuurlijk is het wel zo dat als het een Duitser ofzo was geweest, het me niet bijgebleven was

   Like

 11. Girls-Things schreef:

  Oh jeetje, dat is even schrikken zeg. Gelukkig dat het goed af liep zeg.

  Like

 12. Julie schreef:

  Wat een gevaarlijke situatie! Gelukkig is ze goed afgelopen! 🙂

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.