Veggie; niet omdat het moet, maar omdat het mag

veggie1Flinke hoosbuien, temperatuur die eindelijk onder de 10 graden duikt; het kan niet anders of de herfst is aangetreden. En wat hoort er ook bij de herfst? Rookworst…

En in de rookworstwereld was de afgelopen weken de nodige ophef, want… er was eindelijk een vegetarische rookworst. En nog meer ophef; niet één maar zelfs twee fabrikanten kwamen met een vegetarische rookworst… jaja, de wereld heeft wel eens voor minder even stilgestaan…

Dus ook veggies kunnen nu een rookworst in de zuurkool gooien… bijzonder, niet? Niet echt want ik stop toch echt al een paar jaar af en toe een vegetarische rookworst op mijn zuurkool. Maar losgezien daarvan komt het wel bij een punt; de voortdurende drang om van alles een vegetarische variant te maken.

Als overtuigd vegetariër juich ik het aan de ene kant toe dat er nu steeds meer keus is , maar ik vind het aan de andere kant ook een vorm van zwakte om zo te focussen op vega varianten van vleesproducten.

Ik weet dat de doelgroep voor die ‘nepvlees’ varianten niet zo zeer de mensen zijn die uit principe geen vlees eten, maar veel meer de vleeseters die af en toe geen vlees willen. Maar toch: Ga van je eigen kracht uit en maak vegetarische producten die gewoon lekker zijn om te eten om wat ze zijn en niet om waarop ze pretenderen te lijken.

Op die manier ‘lok’ je mensen om eens iets anders te eten dan vlees en zien ze het gewoon als een uitbreiding van mogelijkheden. En dan kan het tot heerlijke dingen leiden.

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Frederique schreef:

  Ik vind het wel heel positief dat er steeds meer mogelijkheden zijn. Ik eet zelf al een aantal jaren amper vlees. Ik ben alleen nog niet in de verleiding gekomen om een vegaworst of dit soort vervangers uit te proberen – dat vind ik ergens toch gek. Ik kies liever een vegetarisch iets dat er niet uitziet als vlees.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Vind ik ook. Maar dingen als burgers, schijven etc, zijn gewoon vormen om iets te verpakken. Of dat nu vlees met kruiden is of iets anders. Daar heb ik minder moeite mee dan met het namaken van bijvoorbeeld biefstuk oid, dus een puur vlees stuk.

   Like

 2. Saskia schreef:

  Dat de keuze in ‘anders dan vlees steeds breder word vind ik eigenlijk wel goed. Zelf kies ik ook steeds vaker om eens geen vlees te eten.

  Like

 3. Globalizious schreef:

  Ik eet eigenlijk geen vervangers, maar eet niet dagelijks vlees..

  Like

  1. hphofman schreef:

   Vegaproducten moeten de wat mij betreft ook niet als vleesvervangers positioneren, maar veel meer als gewoon een van de opties; vlees, vis gevogelte en vega.

   Geliked door 1 persoon

 4. feliceveenman schreef:

  geen vlees is geen vlees, ik pak dan ook geen “nep” vlees maar eet gewoon kas, eieren, peulvruchten, van alles eigenlijk

  Like

  1. hphofman schreef:

   Uit die ingrediënten bestaan vleesvervangers ook. Is gewoon een samengevoegde versie daarvan.

   Like

 5. Wanda Bisschop schreef:

  Ik hoef echt niet elke dag vlees te eten en hier staat dan ook regelmatig een vegetarisch gerecht op tafel, maar dit soort vervangers zal ik niet zo snel gaan gebruiken. Als ik vlees wil, dan wil ik echt vlees, net als dat ik bewust een dagje kies voor vegetarisch.

  Like

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Ik ben wel benieuwd naar de smaak van die rookworsten. Is het wat? Ik geloof dat de meningen nogal verdeeld zijn.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Vraag het aan tien mensen en tien mensen zullen wat anders zeggen. Eigenlijk net zoals met zoveel dingen; de een vindt het fantastisch terwijl een ander het helemaal niets vindt. persoonlijk zou ik het niet zozeer als ‘de’ vervanger van vlees presenteren, maar veel meer als als een van de mogelijke varianten, naast runder, kip en weet ik veel welke varianten er zijn.

   Like

 7. stefaanvivant schreef:

  ik denk er ook zo over! ik eet af en toe veggie omdat ik het graag eet 🙂 en soms een vleesvervanger mag er zeker bij zijn!

  Like

 8. Amy de Keijzer - Büttner schreef:

  Ik koop eigen;ijk nooit vleesvervangers, maar eet gewoon niet elke dag vlees.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.