Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

‘Het’ komt steeds dichterbij

corona‘Het’ komt steeds dichterbij; een uitspraak die je tot nu toe eigenlijk alleen hoorde in verband met grote aanslagen.

Maar de laatste tijd hoor je die uitspraak steeds meer in verband met het Corona-virus/ COVID-19-virus of hoe het virus ook mag heten.  Lange tijd, toen het virus alleen nog in China was, was het een soort ver van mijn bed-show. Je las erover, maar verder trok niemand zich er heel veel van aan.

Maar toen er meldingen kwamen dat sommige cruiseschepen nergens mochten aanleggen omdat er besmette toeristen (of de angst daarvoor) aan boord waren, en fabrieken werden stilgelegd waardoor bepaalde goederen niet meer geleverd zouden kunnen worden, werd het al iets serieuzer, want ja, dan komt onze consumptiemaatschappij in gevaar…

En nu merk je dat het virus zich als een olievlek over de wereld aan het verspreiden is. Van China Zuid-Korea, Japan, Iran en nog veel meer Aziatische landen verspreidde het virus zich over Azië en inmiddels is het ook in Europa om zich heen aan het grijpen met Italië als centraal punt. En ja dan komt het steeds dichterbij. Een hotel in Tenerife waar toeristen in quarantaine worden gehouden, dorpen in Noord-Italië die van de buitenwereld zijn afgesloten, steeds meer sportwedstrijden die worden afgelast of waarbij publiek wordt geweerd.

‘Het’ komt steeds dichterbij. Hoe dichtbij? En wat is ‘het’ eigenlijk? ‘Is ‘het’ slechts een sterkere variant van griep of blijkt het toch erger te zijn? Vragen, vragen, vragen. En juist die onduidelijkheid zorgt voor de onrust.

Zes maanden later

Soms zou ik willen dat ik een glazen bol had, want ik ben benieuwd naar de berichtgeving over zeg een half jaar. Is iedereen dan weer overgegaan tot de orde van de dag en blijkt het Coronavirus dan een onderwerp dat we pas weer bij het Jaaroverzicht terugzien?

 

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

28 gedachten over “‘Het’ komt steeds dichterbij

 1. Ja je kan er haast niet meer omheen, nu je het hebt over de aanslagen besef ik me pas hoe lang geleden het is dat we zoiets hebben meegemaakt gelukkig. Gelukkig kan niet iedereen overleden aan het virus en zijn er altijd mensen die niet ziek worden. Het komt vast allemaal goed.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat betreft het virus denk ik dat het advies van dr. Mike op Youtube een goede is: wees alert, niet angstig. Sowieso vind ik het erg moeilijk om in te schatten wat we nu van dit virus moeten denken als je op iedere nieuwsoutlet iets anders hoort of leest. Speculeren heeft volgens mij heel weinig zin, dus ik wacht net als jij af wat we er over zes maanden over zeggen. Ik ben benieuwd maar niet bepaald bang.

  Geliked door 1 persoon

 3. Natuurlijk hou ik de berichten hierover in de gaten, maar wat ik vooral proef is een heleboel paniekzaaierij terwijl er in feite jaarlijks duizenden mensen dood gaan aan de klassiek griep, dus waarom nu ineens zoveel ophef? Laten we het gewoon nuchter benaderen en onze hygiëne wat extra in de gaten houden, dan loop je al een stuk minder kans op verspreiding.

  Geliked door 1 persoon

  1. De ophef komt volgens mij door het onbekende. Niemand weet nog echt goed wat het is, hoe het te werk gaat etc. Stel dat ze niets zouden doen, en het blijkt duizenden doden te veroorzaken, dan spreekt iedereen weer schande van dat ze zo laks waren. En bovendien heb je tegenwoordig door Internet zoveel bronnen, dat er een overkill aan informatie komt, en het ondoenlijk is om echte en nepinformatie goed te filteren.

   Like

  1. Als je het zo doorberedeneerd qua aantal doden dan zou malaria ook wel mee vallen want aan kanker overlijden jaarlijks nog meer mensen. Maar dat dit nu zo in het nieuws is is niet zo verwonderlijk; van malaria weten ze heel goed hoe en waar waar je het kunt krijgen; Een vrij afgebakend gebied. Hiervan weten ze het nog niet. En juist die onzekerheid zorgt voor het nieuws

   Like

 4. Als ze niet hadden gewild dat het overal terecht kwam, hadden ze dan de grenzen we gesloten. Dus of het is niet zo ernstig als ze voordoen of het komt ze goed uit dat er mensen aan dood gaan.

  Like

  1. Of er is simpelweg geen complot en het is gewoon niet te doen om meteen alle grenzen te sluiten. Wel zo handig om eerst te weten wat er aan de hand is. Is het ‘gewoon’ een lokaal iets of is het groter, waar de besmettingshaard etc. Wordt het door mensen overgedragen of door dieren. Voordat je echt weet wat er aan de hand is ben je al zo een tijd verder. En zijn mensen al met andere mensen in contact geweest.

   Je kunt niet om elke uitbraak van iets meteen wereldwijd alle grenzen sluiten/boten nergens meer laten aanmeren. Zinloos om grenzen te sluiten als het door dieren wordt overgebracht.

   Like

 5. ik word nooit echt paniekerig van dit soort dingen, kan je wel doen maar daar los je het probleem niet mee op 😉 ik ben daar weer heel laks en nuchter in en zeg dan we zien het allemaal wel weer. bijvoorbeeld de heftige weersomstandigheden die ze wel eens voorspellen… man hou toch op… we zien het wel

  Geliked door 1 persoon

 6. Henk, ik proef in jouw artikel een soort van angst die ons is aangepraat in de media, die overigens alleen maar spreekt over het aantal geïnfecteerde personen, maar niet over leeftijdscategorieën en medische toestand.

  De media geeft ons een incompleet beeld, en vervolgens verzinnen we de rest er zelf maar bij.

  Laten we ‘rustig’ afwachten, en alsjeblieft geen doemscenario’s bedenken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heeft niets met angst te maken, is gewoon een feitelijke constatering dat dat virus in steeds meer landen de kop op steekt. Hoe het verder gaat is iets voor de toekomst. Niets meer niets minder.

   Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.