Geplaatst in Dagelijkse leven, Houten

Houten; dorp, stad of…?

Rietplas HoutenS. en ik wonen nu een jaar of 6 in Houten en geregeld als ik door Houten fiets of loop en om me heen kijk, vraag ik me af; wat vind ik Houten nu eigenlijk?

Een stad, een dorp, een ….?  En alhoewel ik me die vraag al heel wat keren heb gesteld, ben ik er nog steeds niet uit. En dan bedoel ik zeker niet dat het een beter of slechter zou zijn dan het ander, totaal niet, maar meer een bepaald gevoel dat je hebt bij de plek waar je woont.

Waarom Houten geen stad is

Een stad vind ik Houten zeker niet. Voordat we in Houten kwamen wonen, heb ik in Vlaardingen, Rotterdam, Gouda en Nieuwegein gewoond. Dat zijn wat mij allemaal steden, qua sfeer, gevoel, mentaliteit, maar ook qua problemen etc. Houten is totaal anders.

Waarom Houten een dorp is

Tuurlijk is het niet zo zwartwit, maar overdreven gesteld, is het dorpse voor mij dat het leven lijkt te draaien om het kleine buurtje om je heen, waarbij een vierde kliko, onkruid tussen de stenen, verkeerd geparkeerd staande fietsen bij een station en het wel/ niet ontvangen van een plaatselijke krant zo ongeveer de grootste issues zijn die er lijken te spelen, terwijl het in een stad veel meer draait om het anoniemere grotere geheel. Volgens die definitie zou ik Houten dus een dorp moeten vinden.

Een verschil tussen dorp/stad vind ik ook de afstand tussen ‘het stadhuis’ en de rest van de bevolking. In een stad zijn dat bijna gescheiden werelden, terwijl dat in een dorp veel minder is. En wat dat betreft heeft Houten meer weg van een dorp.

De aanpak rondom 5.000 woningen die er moeten komen is daar een heel treffend voorbeeld van. Houten gaat dan qua inwoneraantal van 50.000 naar ongeveer 60.000, behoorlijk ingrijpend dus. Waar er dan in een stad op een gegeven ogenblik een plan wordt gepresenteerd, waar vervolgens allerlei actiegroepen van op tilt slaan, hebben ze dat in Houten op een veel dorpsere manier aangepakt.

De gemeente heeft aangegeven dat er dus zoveel woningen bij moeten komen, en vervolgens vroegen ze aan de Houtense bevolking om actief mee te denken en doen. Dat doen ze op allerlei manieren. Fietstochten (wat anders in een fietsgemeente als Houten) en allerlei actieve inspraakavonden waarin Houtenaren gezamenlijk met ambtenaren/ontwikkelaars aan de slag gingen met wat Houten nu eigenlijk is. Wat willen in toekomst zijn en hoe kunnen we daar al die woningen in toepassen? Moet het hoogbouw worden of toch laagbouw, voor welke groepen moet er gebouwd worden etc. Een heel actieve directe aanpak die je in een stad veel minder snel ziet.

Wederom dus punten voor het typeren van Houten als dorp.

Waarom Houten toch geen dorp is

Maar ondanks dat vind ik Houten toch geen dorp. Als ik ’s zomers ergens in Oostenrijk ben en dan en een plaatsje van zeg 3.000 inwoners verblijf, dan heb ik het gevoel van in een dorp te verblijven, maar in Houten wonen er meer dan  15 keer zoveel.

Dus op dat vlak geen punten voor de benoeming van Houten als dorp. Maar wat het dan wel is?

Laat ik het er dan maar op houden dat Houten gewoon niet te omschrijven is;-)

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

16 gedachten over “Houten; dorp, stad of…?

 1. Ach, je hoeft toch niet alles te labelen? 🙂
  Zelf ben ik nog nooit in Houten geweest, dus ik kan geen oordeel vellen. Misschien bij de feiten blijven of een plaats stadsrechten heeft?

  Like

 2. Ik ben nooit in Houten geweest dus kan er niet zo over oordelen. Wel jarenlang in Utrecht gewoond. Ik vind veel steden in Nederland best wel dorps, omdat de originele oude stadskern vaak best klein is. Maar dit geeft het ook iets heel ergs intiems, ik houd daar wel van!

  Like

  1. Vroeger, reden we langs Houten op als we naar mijn oma in Hilversum gingen. Op het bord stond Houten met daarachter Hilversum. Jaren als kind gedacht dat Houten Hilversum een dorp vlakbij Hilversum was. Wat betreft het dorp had ik het dus goed. 😁

   Geliked door 1 persoon

 3. Niet te omschrijven, dat is een goede. Ik ben een keertje naar Houten geweest. Een bekende blogger woont (of woonde misschien inmiddels) daar en die gaf een product fotografie workshop. Ik weet nog dat Houten me een gezellig gevoel gaf 🙂

  Like

 4. Hihi mooie conclusie: Houten is gewoon niet te omschrijven. Feitelijk valt of staat of een plaats een stad is toch met het wel of niet hebben van stadsrechten? Zo heeft mijn woonplaats Ede geen stadsrechten, maar wel iets van 80.000 inwoners. En dus is het toch een dorp!

  Like

 5. Mooie analyse. Zeker in vergelijking met het nabijgelegen Utrecht, denk ik dat Houten wel echt een dorp is. Ik woon in een vergelijkbare woonplaats in de omgeving van Eindhoven en vind het duidelijk een dorp in vergelijking met de stad, ondanks dat we hier alle faciliteiten hebben en ik de buren nauwelijks bij naam ken.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.