Veggie; niet omdat ik moet, maar omdat ik wil (2)

week zonder vleesIn mijn vorige blog vertelde ik over wat dingen die me opvielen rond de week zonder vlees. Maar waarom ben ik eigenlijk vegetariër geworden?

Ik denk dat ik nu een jaar of 15 ‘fulltime’ veggie’ ben. Daarvoor had ik al een paar jaar dat ik zo min mogelijk vlees at, maar op een gegeven ogenblik besloot ik om uit principe vlees helemaal te bannen. Alhoewel er in vergelijking met nu toen nog maar een redelijk beperkt aanbod was van vega-producten, vond ik het toen toch al niet meer nodig om vlees te eten.

Het stoppen met het eten van vlees is redelijk simpel; gewoon een kwestie van geen vlees meer kopen of bestellen. Voor producten waar dierlijke stoffen in zijn verwerkt is dat echter een stuk moeilijker.

Zo had ik eens een tijdje een bepaald merk sambal smeerkaas. Nooit gerealiseerd dat daar garnalen in zouden zitten. Dat ontdekte ik pas toen ik eens een blik op de verpakking wierp. Dus dat heb ik meteen geskipt, maar met andere dingen is het veel moeilijker, want hoever moet je in zoiets gaan? En ja, ik wil ook gewoon blijven genieten van de mooie dingen van het leven. Als je er echt op gaat letten, dan schrik je waar allemaal dierlijke producten zitten.

Medicijnen

Zelfs in veel medicijnen zijn gelatine of andere dierlijke stoffen verwerkt, maar daar ligt voor mij persoonlijk wel een grens. Bij medicijnen vind ik mijn persoonlijke gezondheid belangrijker dan of er wel of geen dierlijke stoffen in zitten.

Inconsequent? Wellicht, maar iedereen moet maar zelf bepalen waar de grens ligt. Wat mij betreft is dat ook een heel grijs gebied en ben ik met die dingen eerder pragmatisch dan fundamentalistisch. Ik heb sowieso niets met fundamentalisten op welk gebied dan ook en dat is hier ook bij.

Onmogelijke afweging

En het zijn altijd van die onmogelijke afwegingen; wat is beter; een veggie die de halve wereld over reist voor vakanties of iemand die vlees eet en zijn vakanties doorbrengt in Nederland?

Ja, iemand vegetariër is draagt bij aan een beter milieu, maar Hitler, om maar eens iemand te noemen, was ook vegetariër, en om nou te beweren dat hij heeft bijgedragen aan een betere wereld…..

Ik probeer gewoon mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld, en dat doe ik onder andere die veggie te zijn, maar een ander doet dat weer op een andere manier. Gewoon doen waar je je zelf het beste bij voelt.

Doe eens gek

Maar doe eens gek en probeer in deze week zonder vlees gewoon eens van je dagelijkse stukje vlees af te stappen en stel je open voor de vega-wereld. Wie weet ontdek je gerechten die je ook daarna blijft gebruiken!

46 reacties Voeg uw reactie toe

 1. leegschrift schreef:

  Ik eet denk ik al bijna 40 jaar vegetarisch. Uiteindelijk moeten toch een aantal mensen altijd de eerste zijn.
  Ik heb nog steeds dezelfde maat als toen ik begin 20 was. Dus ik zou zeggen jongens, eet maar lekker vegetarisch.

  Like

 2. Caroline schreef:

  Het is echt van nu om vlees af te wisselen met vegetarisch. En er zijn zoveel heerlijke recepten. Voor mij voelt het goed om geregeld zonder vlees te eten en ik vind het ook nog eens heel erg lekker.

  Like

 3. Ik vind het knap dat je deze keuze maakt, ikzelf probeer zo min mogelijk vlees en vis te eten. We koken afwisselend ook vegetarisch. Vind het fijn om er balans in te hebben.

  Like

 4. Maaike Gulden schreef:

  Ik eet niet vaak vlees maar af en toe vind ik vlees toch wel lekker. Gelukkig zijn er tegenwoordig zoveel heerlijke alternatieven zodat het een stuk makkelijker is om vegetarisch te eten 😉

  Like

 5. Debby schreef:

  Wij zijn thuis geen vegetariërs, maar eten ook echt niet elke dag vlees. Ook zonder vlees kun je heerlijke gerechten koken…..

  Like

 6. Wendy Schuchmann schreef:

  Wat goed om te lezen dat je al zo lang vegetariër bent! Zelf heb ik ook lang vega (en een paar periodes flexitarisch) gegeten en geleidelijk aan heb ik mij richting vegan ontwikkeld.

  Ik ben alert op wat ik eet en doe, maar omdat het vanuit mijn hart komt, voelt het niet als moeten. Het is een proces waarin ik steeds meer leer en ontdek.

  Like

  1. hphofman schreef:

   als het moeten is, dan heeft het inderdaad geen zin, want zo’n keuze moet uit je hart komen. En dan komen hele boeiende (vind ik tenminste;-)) afwegingen. Waar is de wereld beter mee af; een vegan die de wereld over vliegt of een vleeseter die vakantie in nederland viert. Hoe ‘streng’ vegan ben je? Drink je bepaalde soorten bier ook niet, gebruik je bepaalde medicijnen niet, laat je sommige soorten verf etc staan?

   Like

   1. Wendy Schuchmann schreef:

    In mijn voeding ben ik consequent: geen dierlijke producten. Bier drink ik sowieso niet, maar als ik het wel zou drinken, dan alleen de vegan variant.
    Bij medicijnen heb ik een sterke voorkeur voor vegan, maar als een medicijn echt noodzakelijk is, neem ik het.
    Wat kleding betreft: als ik weer nieuwe kleding ga kopen, moet alles vegan zijn. Ik draag nog wel af en toe niet-vegan kleding uit de periode dat ik vega was. Dit doe ik echter steeds minder en op een gegeven moment wil ik ook qua kleding helemaal over.

    Like

   2. hphofman schreef:

    Een hele gemene vraag, maar als je moet kiezen tussen een vegan kledingstuk en een kledingstuk dat geheel kindvriendelijk en milieuvriendelijk is gemaakt?

    Like

   3. Wendy Schuchmann schreef:

    Dan kies ik voor het welzijn van kinderen.

    Like

   4. hphofman schreef:

    Begrijp me goed; ik vind hoe ver je al bent gekomen in vegan zijn erg goed, ik ben daar (nog) niet, maar vind dat soort van dilemma’s erg boeiend

    Like

 7. Janet schreef:

  Mooi om te lezen hoe je het aanpakt en waar je grenzen liggen. Ieder pakt het op z’n eigen manier aan vind ik.. Ik eet gewoon vlees dus ik ben de laatste die daar een mening over mag hebben.. 😉

  Like

  1. hphofman schreef:

   Tuurlijk mag je er een mening over hebben. Dit is mijn aanpak en een ander zal een andere insteek hebben. Leven en laten leven.

   Like

 8. Wanda Bisschop schreef:

  Leuk om te lezen waarom je bent afgestapt van het eten van vlees. Bij ons is het een soort van mix, helemaal zonder vlees kunnen en willen we niet, maar we hoeven het ook echt niet elke dag.

  Like

 9. Nicole Orriëns schreef:

  Ik heb afgelopen maandag een bloemkoolschotel gemaakt met vega gehakt, dat volgens de verpakking ook nog eens vegan was!

  Like

 10. notanotherdivablog schreef:

  Mooi artikel. Ik eet zelf geen rood vlees. Kip & vis wel nog een beetje. Vooral voor mijn 2 kleine kids…

  Groetjes Eva
  http://www.notanotherdiva.com

  Like

 11. Ik ben er door de jaren heen ook een stuk bewuster van geworden. Maar het volledig schrappen gaat niet lukken.

  Like

 12. Wij eten hier niet veel vlees, bij het avondeten delen we altijd i.p.v. dat we per persoon hele stukken eten. Daarnaast laten we het ook regelmatig weg. Vind het belangrijk om afwisselend te eten.

  Like

 13. Veerle schreef:

  Iedereen moet idd zelf bepalen waar de grens ligt. Ik snap echt compleet als je medicijnen of alle verpakkingen bekijken te ver vindt gaan. Wat mij betreft: alle beetjes helpen!

  Like

 14. Saskia schreef:

  Hoewel een stukje vlees of vis op zijn tijd erg waardeer probber ik zelf toch steeds vaker op te letten. En sommige vlees vervangers zijn nog lekker ook. Misschien de knop nog wat verder om zetten. Alle kleine beetjes helpen.

  Like

 15. Manon schreef:

  Toch vind ik jouw kijk op vegetarisch behoorlijk vegan klinken.

  Iedereen moet doen waar hij/zij zich prettig bij voelt.

  Like

  1. hphofman schreef:

   zo lag ik zuivelproducten, en soms leren schoenen koop gebruik zal ik nooit vegan zijn;-)

   Like

 16. stefaanvivant schreef:

  Wauw wat is het leuk om een nuchtere veggie te lezen. Veggies schreeuwen vaak moord en brand als er maar iets dierlijks in verwerkt is. Ik laat ook steeds meer vlees en dat is ook een bewuste keuze, maar vlees blijft wel aanwezig in men leven. Ik ben dus zeker voor jouw aanpak waar je ook nuchter bent en dat je gezondheid voor gaat.

  Like

 17. mckleuver schreef:

  Ik ben inderdaad van mening dat één ieder zelf zijn eigen grens dient te bepalen. Zelf eet ik graag een vleesje en eigenlijk is dat bij iedere maaltijd zo.

  Like

 18. ingrid schreef:

  ik eet wel vlees maar met mate. ook bij de bbq ben ik bijv meer van de salades dan het vlees

  Like

 19. DM on the road schreef:

  Maar nu vraag ik me af… Wat was het principe waardoor je stopte met vlees eten? Ik twijfel zelf namelijk ook wel eens om te minderen, maar ik vind vlees gewoon echt lekker. Ik heb huisdieren en ik vind het wel echt zielig om lams- of kalfsvlees te eten, maar kip en vis eet ik wel. Koevlees en varkensvlees vind ik gewoon niet echt lekker. Alleen gehakt en hamburgers. Dus ik was wel benieuwd wat jou echt deed stoppen 🙂

  Like

  1. hphofman schreef:

   het princiep was en is, dat er voor mijn eten geen dieren gedood hoeven te worden aangezien er voldoende alternatieven zijn. Maar ik realiseer me heel goed dat voor de zuivel die ik gebruik dieren benodigd zijn en als die wat dat betreft ‘nutteloos’ zijn, gedood worden. Dat is het inconsequente van veggie zijn. Maar de stap naar volledig vegan is een stap die ik nu (nog ?) niet wil maken.

   Like

 20. Amy - Sommarmorgon.com schreef:

  Stoppen met vlees eten vond ik totaal geen opgave. Ik heb het gewoon weggelaten en ben daardoor juist gevarieerder gaan koken en eten. Ik vind wel dat we overal teveel labeltjes op hangen en elkaar opleggen wat wel en niet mag. Denk dat het goed is als mensen een stapje maken in bewuster eten en hoe je dat invult moet je zelf weten. Ik merk regelmatig dat mensen zeggen ‘als vegetariër mag je niet dit of dat’ of ‘belachelijk dat jij jezelf vegetariër noemt als je X of Y doet/eet’. Keuzes maak ik zoals ik ze wil en de wereld vergaat niet als ik toevallig een keertje een winegum eet, waar dan toch dierlijke stoffen inzitten. Maar goed… dat is de nuance die ik zelf graag maak.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Ik heb ook een hekel aan fanatici en betweters. Ik leef het leven zoals ik het wil leven, en als dat dan volgens sommige betweters niet is zoals het volgens hen zou moeten dan dan niet. Belangrijkste is voor mij dat iemand probeert de wereld iets beter te maken. De een doet dat door minder of geen vlees te eten, een ander door pleegkinderen op te vangen, mensen aan het werk te helpen of op welke manier dan ook.

   Like

 21. Frederique schreef:

  Ja daar heb je gelijk in. Een hele goede vriendin van mij is sinds haar 12e vegetarisch (dus zeg maar om en nabij de 30 jaar geleden) en keek toen al altijd alles na op dierlijke ingrediënten. Ik weet nog dat het toen stukken ingewikkelder was dan nu om erachter te komen en dat ik soms echt schrok van dingen die ze niet at omdat daar iets dierlijks in zat terwijl ik dat niet zou verwachten. Ik ben daardoor wel heel anders naar producten gaan kijken. Ik ben er ook zo nu en dan minder van gaan genieten. Soms verlang ik naar de tijd dat ik niet wist wat er in mijn eten zat. Raar misschien, een kwestie van liever dom, maar ik genoot meer. Niet alleen om het dierlijke hoor maar ook alle andere toegevoegde troepstoffen etc.

  Like

  1. hphofman schreef:

   ik ken het gevoel; dat heb ik ook bij programma’s als ‘De keuringsdienst van Waarde’ Aan de ene kant juist goed dat we nu veel beter weten hoe bepaalde producten geproduceerd worden, maar aan de andere kant weten we soms ook teveel.

   Like

 22. Anoniem schreef:

  Bij ons kunnen wij af en toe zonder vlees. Ik zelf dol op groenten en fruit. Toen ik in mijn land woonde, eten wij rauwe groenten met sambal, nasi kroepoek erbij..lekker!

  https://dhini.nl

  Like

 23. lodi schreef:

  Pas als je je er echt in gaat verdiepen ontdek je waar allemaal vlees, vis of anders in zit. Ik vind minder vlees eten helemaal geen straf.

  Like

 24. Ruby schreef:

  Zelf eet ik minder vlees dan voorheen, maar nog niet helemaal vegetarisch. Trek inderdaad ook een grens bij dingen als medicijnen etc.

  Like

 25. Rory Blokzijl schreef:

  Fijn dat je het zo nuanceert. Want inderdaad moet iedereen zelf beslissen wat hij of zij wil en waarom. Dit soort weken vind ik altijd een tikje ‘vermoeiend’, net zoals bijvoorbeeld een ‘stoptober’.

  Als je wilt minderen dan vind ik dat hartstikke goed, maar om nu elk beestje een naam te geven en er een week aan vast te koppelen. Ik snap het wel hoor, van zien en horen krijgen misschien meer mensen zin om mee te doen. Zo van ‘met zijn allen doen we dit’.

  Toch krijg ik er een beetje jeuk van. Dat gezegd hebbende mag ik de hand ook in eigen boezem steken, want ik heb ook meegedaan aan de vegan challenge van een week bij Koffietijd. Dat was wel een heel pittige ervaring. Redelijk onvoorbereid zonder kookboeken met mooie alternatieven. Ik dacht steeds: dan maak ik een lekker Indonesisch groentegerecht, maar kwam ik er halverwege achter dat ik melk nodig had, of eieren. En dat mocht dus net weer niet.

  Vegetarisch vind ik overigens niet zo’n opgave als vegan (geen kaas, eieren en andere melkproducten). Er bleek destijds geen goed brood te zijn, in ontbijtkoek zat ook iets waardoor het niet meer vegan was. Kaasvervangers vond ik niet te eten. Man en kind deden ook mee en die week staat nog vers in hun geheugen.

  Vegetarisch eten we overigens regelmatig. Maar het goede van dit soort artikelen is dat het je wel prikkelt. We zouden best nóg wat minder vlees kunnen eten. Ook qua vleeswaren. Vis laten staan vind ik wat lastiger. Afijn. Heel verhaal 🙂

  Like

  1. hphofman schreef:

   Inderdaad heel verhaal, maar kan me er zeker in vinden! Maar ja, iedereen laat zich wel eens tot iets overhalen. Of het nu Valentijnsdag is, stoptober, veganchallenge of in dit geval week zonder vlees. Ach ja, baat het niet dan schaadt het niet. Als die koudwatervrees die velen nog hebben bij vegetarisch een beetje verdwijnt, dan heeft die week zin.

   Like

 26. Erg goed om hier wat vaker over te lezen, ik ben niet volledig veggie maar ik probeer wel steeds vaker minder vlees te eten. Toffe blog!

  Like

 27. verdraaidmooi schreef:

  Ik eet niet elke dag vlees, maar helemaal vegetarisch worden lukt nog niet.

  Like

 28. Yvonne van der Laan schreef:

  Wat goed dat je hier fulltime voor kiest en niet alleen in die ene week. Ik vind het zelf een beetje vermoeiend, dit soort weken. Ik eet gewoon een paar dagen vlees deze week.. en ook een paar dagen niet.. zoals altijd. Bewust. En niet alleen die ene week.

  Like

  1. Melissa schreef:

   Wij eten denk 50/50 qua vlees en geen vlees en dat bevalt prima. Helemaal van vlees ga ik niet.

   Like

 29. Skincarebynaomi schreef:

  Leuk artikel, ik vind het altijd interessant hoe iedereen erovrr nadenkt. Ik vind namelijk tegenwoordig dat er zoveel mensen zich zelf de naam vega of vegan geven terwijl ze dan soms wel gewoon iets van zuivel, vlees of vis etren. Dat vind ik echt belachelijk. Je moet het niet zomaar doen, omdat iedereen het doet.
  Ik zelf eet geen zuivel door allergieën, en probeer maar 3x per week vlees te eten. Dat vind ik voor mij zelf prima en toch al weer een beter stapje

  Like

  1. hphofman schreef:

   Namen zijn soms ook verwarrend; Een veggie gebruikt wel zuivelproducten. Een vegan gebruikt helemaal geen dierlijke producten. En een pescotarier eet weer alleen vis en geen vlees.

   Like

 30. bookstamel schreef:

  Ten eerste heb ik er veel respect voor dat je al 15 jaar alleen vega eet. Mijn zoon van inmiddels 16 besloot op zijn 14de om vega te worden een hele omschakeling want wij zijn echte vleeseters. Toch aten wij 2-3 keer in week ook vega om mijn zoon te steunen. 1,5 jaar hield hij het vol om vega te eten en daar ben ik super trots op want ik zou het zelf niet kunnen . Wel ben ik flexatarier zoals ze dat met een mooi woord noemen 2 dagen in de week proberen we vegga te eten en 1 of 2 dagen in de week eten we vis de rest van de dagen komen we toch uit op vlees maar dan wel bewust gekozen het liefst van een goede slager en biologisch .

  Heb je nog een favoriet vegatarisch recept ?

  Like

 31. Globalizious schreef:

  Een heel goed idee! Ik eet lang niet elke dag vlees, kan prima af en toe zonder.

  Like

  1. Larissa schreef:

   Ik ben mij steeds meer bewust dat vlees eten niet hoeft. Dit doe ik dan ook steeds minder. Ik zorg er voor dat ik minimaal 4 keer per week vegetarisch eet en dit wil ik doortrekken naar helemaal geen vlees meer. Toch voel ik mij stom dat het mij niet in een keer lukt.

   Liked by 1 persoon

   1. hphofman schreef:

    Je moet niet zo hard voor jezelf zijn, je bent onwijs goed bezig! Wil je een keer vlees of heb je een etentje waarbij je er bijna niet aan kan ontkomen, dan eet je gewoon vlees. Ga je daarna gewoon weer verder.

    Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.