Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

Veggie; niet omdat ik moet, maar omdat ik wil (1)

veganDeze week is het de Nationale week zonder vlees. Als veggie aan de ene kant niets bijzonders want ik eet elke week vegetarisch, maar aan de andere kant altijd positief want het levert extra maaltijdsuggesties op, en soms extra aanbiedingen.

Altijd welkom, want fabrikanten hebben de populariteit van vega ook ontdekt en houden de marges daarop kunstmatig hoog om zo een (flauw woordgrapje) extra melkkoe te hebben.

En rondom die week zonder vlees vielen me een paar dingen op:

1. AH en vega

Bij AH hebben ze er een handje van om onzin reclames de wereld in te slingeren,  zoals heel trots blaten dat ze de supermarkt zijn met de meeste aanbiedingen van Nederland. Waarbij ze voor het gemak maar even niet vermelden dat ze een stuk duurder zijn dan andere supermarkten. Als je iets van 2 euro in de aanbieding doet voor 1,90 euro en het dan nog steeds duurder is dan je concurrenten, dan stelt het nog steeds niets voor.

Ook in deze week zonder vlees hadden ze een ‘typische’ manier van vega-promotie:

Een aantal vegaproducten doen ze met 25% korting in de aanbieding, maar… gelijktijdig hebben ze heel wat vleesproducten met  1 + 1 gratis of met 50 % korting…

Aparte manier van promoten van een week zonder vlees is dat. Wellicht een idee om als je het serieus meent in plaats van zoals nu het een een loze marketingactie is,  een week lang het vlees niet in de aanbieding te doen en de vega’s wel…?

2. Vega broodbeleg

In het AD stond afgelopen zaterdag een test van vegetarisch broodbeleg, en dan in het bijzonder de vega varianten van zaken als kipfilet, boterhamworst, paté etc.  Bij een aantal van die producten was het testpanel heel tevreden over de smaak etc, maar hadden ze als minpunt dat het product niet smaakte of leek op de vleesvariant…

Ik weet het; die dingen zijn eerder bedoeld voor flexitariërs dan voor vegatariërs, maar toch:

Laat die vega-fabrikanten eens afstappen van het proberen te kopiëren van vleesproducten en zich in plaats daarvan storten op originele vegaproducten. Zolang je bezig bent met kopiëren ga je niet van je eigen kracht uit en dat is in mijn ogen alleen maar een zwaktebod.

Zorg dat je dermate smaakvolle en originele producten maakt dat vega voor flexitariërs naast vlees, vis, gevogelte gewoon een vierde serieuze optie is, puur op smaak en niet als vlees look a like.

3. Wilt u een Bifi-worstje?

De organisatie achter de ‘Week zonder vlees’ heeft deze week een pop-up store op Utrecht CS. Voor andere bedrijven een reden om daar ludiek op in te spelen, want toen ik vanochtend de roltrap richting de ontvangsthal van Utrecht CS afstapte stond er iemand van een Bifi-promotieteam gratis bifi-worstjes uit te delen….

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

20 gedachten over “Veggie; niet omdat ik moet, maar omdat ik wil (1)

 1. Over die vleesvervangers heb je een punt. Ik eet weinig vlees omdat ik het niet lekker vind. Maar als ik dan iets snders op brood wil kom je uit op smeerkaas of zoetbeleg. En daar heb ik niet altijd zin in. Maar aan het vegabeleg wat bijna hetzelfde smaakt dus ook niet.

  Like

 2. Ah jakkie die vleesvervangers vind ik zo vies en niks aan he ! en heb je ook helemaal niet nodig als je lekker vega wil eten . Ik kook en bereid zoiezo graag alles zelf het liefst zo vers mogelijk zonder pakjes en zakjes . Als ik dus vega eet dan worden het ook heerlijke broodjes met een verse groentespread of met een beetje tomaat en ui met bijv peper en zout erop ook heerlijk .

  Like

 3. We eten niet standaard elke dag vlees, maar om helemaal geen vlees meer te eten, dat gaat me dan een stap te ver en daarvoor vind ik bepaalde vlees ook te lekker. Een vleesvervanger zal ik sws niet eten, het is of vlees of geen vlees, maar niet iets wat er op lijkt.

  Like

 4. Ik vervang 2 keer per week vlees door groenten of vis. Heb een aantal keer vleesvervangers geprobeerd maar dat is niet mijn ding. Nu ik zwanger ben heb ik ook vega filet american geprobeerd, maar ook dat vond ik geen succes. Doe mij het echte werk maar. 😉

  Like

 5. Ik probeer wel minder vlees te eten, maar eet geen vleesvervangers, op de een of andere manier staat me dat wat tegen, want ik wil minder vlees eten. En neem dan wel iets anders op brood of bij mijn eten.

  Like

 6. Het was me niet opgevallen dat de Appie dat zo aangepakt had. Wel jammer eigenlijk, ze hadden voor die ene week inderdaad best de vleesaanbiedingen even links kunnen laten liggen. Ik ben zelf overigens niet vegetarisch maar ik eet amper vlees.

  Like

 7. Ik eet nu twee jaar zonder vlees en dat is een stap waar ik nog altijd blij mee ben. Wat ik wel nog steeds lastig vind is goed broodbeleg omdat ik geen kaas lust. Wat dat betreft schaar ik me soms onder de groep die wel van die vervangers koopt, zoals vega paté. Mocht je nog goede suggesties hebben, dan heel graag!

  Like

  1. Ik eet soms ook die broodbelegvervangers hoor, en ik vind zeker die wat ze nu boterhamworst noemen van de Garden Gourmet ook lekker, maar geef er gewoon een andere naam aan en laat die kunstmatige vlees overeenkomsten die niets aan de smaak toevoegen maar er alleen inzitten om het op vlees te laten lijken, er gewoon uit.

   Like

  2. Voor alle duidelijkheid, ik koop ook vegetarische/ vleesvervangers. Gaat mij erom dat ze die namen moeten aanpassen. Voor wat betreft broodbeleg; sommige van die tartexpaté’s, vooral die met pesto en die met groene peper vind ik best lekker.

   Like

  3. Mooi dat je zegt dat de vega industrie van zijn eigen kracht moet uitgaan. Op zich ben je wel een punt. Maar ik vind het juist goed als de vega industrie dingen probeert na te maken. Mensen eten niet wat voor hun onbekend is. Maar als we goed voor de aarde willen zorgen moeten we vaker aan de vega. Dus hoe makkelijk is het dan als de producten die je normaal gebruikt er ook in vega zijn. Anders moet je weer allerlei nieuwe recepten bedenken en als je een gezin hebt is dat niet altijd makkelijk. In

   Like

   1. wellicht heb je daar een punt, zeker in de overgangsfase. Maar door het veel actiever aanbieden van recepten moet die koudwatervrees worden weggenomen. En tuurlijk zul je nooit iedereen kunnen overtuigen.

    Like

 8. Ik ben zelf niet vegetarisch maar kan me wel vinden in je artikel! Iets nieuws zou ik ook gewoon zelf willen proeven, inderdaad als extra optie! 🙂 Hopelijk houden ze hier in de toekomst rekening mee!

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.