Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

Veggie; niet omdat ik moet, maar omdat ik wil (2)

week zonder vleesIn mijn vorige blog vertelde ik over wat dingen die me opvielen rond de week zonder vlees. Maar waarom ben ik eigenlijk vegetariër geworden?

Ik denk dat ik nu een jaar of 15 ‘fulltime’ veggie’ ben. Daarvoor had ik al een paar jaar dat ik zo min mogelijk vlees at, maar op een gegeven ogenblik besloot ik om uit principe vlees helemaal te bannen. Alhoewel er in vergelijking met nu toen nog maar een redelijk beperkt aanbod was van vega-producten, vond ik het toen toch al niet meer nodig om vlees te eten.

Het stoppen met het eten van vlees is redelijk simpel; gewoon een kwestie van geen vlees meer kopen of bestellen. Voor producten waar dierlijke stoffen in zijn verwerkt is dat echter een stuk moeilijker.

Zo had ik eens een tijdje een bepaald merk sambal smeerkaas. Nooit gerealiseerd dat daar garnalen in zouden zitten. Dat ontdekte ik pas toen ik eens een blik op de verpakking wierp. Dus dat heb ik meteen geskipt, maar met andere dingen is het veel moeilijker, want hoever moet je in zoiets gaan? En ja, ik wil ook gewoon blijven genieten van de mooie dingen van het leven. Als je er echt op gaat letten, dan schrik je waar allemaal dierlijke producten zitten.

Medicijnen

Zelfs in veel medicijnen zijn gelatine of andere dierlijke stoffen verwerkt, maar daar ligt voor mij persoonlijk wel een grens. Bij medicijnen vind ik mijn persoonlijke gezondheid belangrijker dan of er wel of geen dierlijke stoffen in zitten.

Inconsequent? Wellicht, maar iedereen moet maar zelf bepalen waar de grens ligt. Wat mij betreft is dat ook een heel grijs gebied en ben ik met die dingen eerder pragmatisch dan fundamentalistisch. Ik heb sowieso niets met fundamentalisten op welk gebied dan ook en dat is hier ook bij.

Onmogelijke afweging

En het zijn altijd van die onmogelijke afwegingen; wat is beter; een veggie die de halve wereld over reist voor vakanties of iemand die vlees eet en zijn vakanties doorbrengt in Nederland?

Ja, iemand vegetariër is draagt bij aan een beter milieu, maar Hitler, om maar eens iemand te noemen, was ook vegetariër, en om nou te beweren dat hij heeft bijgedragen aan een betere wereld…..

Ik probeer gewoon mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld, en dat doe ik onder andere die veggie te zijn, maar een ander doet dat weer op een andere manier. Gewoon doen waar je je zelf het beste bij voelt.

Doe eens gek

Maar doe eens gek en probeer in deze week zonder vlees gewoon eens van je dagelijkse stukje vlees af te stappen en stel je open voor de vega-wereld. Wie weet ontdek je gerechten die je ook daarna blijft gebruiken!

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

46 gedachten over “Veggie; niet omdat ik moet, maar omdat ik wil (2)

 1. Het is echt van nu om vlees af te wisselen met vegetarisch. En er zijn zoveel heerlijke recepten. Voor mij voelt het goed om geregeld zonder vlees te eten en ik vind het ook nog eens heel erg lekker.

  Like

 2. Ik eet niet vaak vlees maar af en toe vind ik vlees toch wel lekker. Gelukkig zijn er tegenwoordig zoveel heerlijke alternatieven zodat het een stuk makkelijker is om vegetarisch te eten 😉

  Like

 3. Wat goed om te lezen dat je al zo lang vegetariër bent! Zelf heb ik ook lang vega (en een paar periodes flexitarisch) gegeten en geleidelijk aan heb ik mij richting vegan ontwikkeld.

  Ik ben alert op wat ik eet en doe, maar omdat het vanuit mijn hart komt, voelt het niet als moeten. Het is een proces waarin ik steeds meer leer en ontdek.

  Like

  1. als het moeten is, dan heeft het inderdaad geen zin, want zo’n keuze moet uit je hart komen. En dan komen hele boeiende (vind ik tenminste;-)) afwegingen. Waar is de wereld beter mee af; een vegan die de wereld over vliegt of een vleeseter die vakantie in nederland viert. Hoe ‘streng’ vegan ben je? Drink je bepaalde soorten bier ook niet, gebruik je bepaalde medicijnen niet, laat je sommige soorten verf etc staan?

   Like

   1. In mijn voeding ben ik consequent: geen dierlijke producten. Bier drink ik sowieso niet, maar als ik het wel zou drinken, dan alleen de vegan variant.
    Bij medicijnen heb ik een sterke voorkeur voor vegan, maar als een medicijn echt noodzakelijk is, neem ik het.
    Wat kleding betreft: als ik weer nieuwe kleding ga kopen, moet alles vegan zijn. Ik draag nog wel af en toe niet-vegan kleding uit de periode dat ik vega was. Dit doe ik echter steeds minder en op een gegeven moment wil ik ook qua kleding helemaal over.

    Like

   2. Een hele gemene vraag, maar als je moet kiezen tussen een vegan kledingstuk en een kledingstuk dat geheel kindvriendelijk en milieuvriendelijk is gemaakt?

    Like

   3. Begrijp me goed; ik vind hoe ver je al bent gekomen in vegan zijn erg goed, ik ben daar (nog) niet, maar vind dat soort van dilemma’s erg boeiend

    Like

 4. Mooi om te lezen hoe je het aanpakt en waar je grenzen liggen. Ieder pakt het op z’n eigen manier aan vind ik.. Ik eet gewoon vlees dus ik ben de laatste die daar een mening over mag hebben.. 😉

  Like

 5. Leuk om te lezen waarom je bent afgestapt van het eten van vlees. Bij ons is het een soort van mix, helemaal zonder vlees kunnen en willen we niet, maar we hoeven het ook echt niet elke dag.

  Like

 6. Iedereen moet idd zelf bepalen waar de grens ligt. Ik snap echt compleet als je medicijnen of alle verpakkingen bekijken te ver vindt gaan. Wat mij betreft: alle beetjes helpen!

  Like

 7. Hoewel een stukje vlees of vis op zijn tijd erg waardeer probber ik zelf toch steeds vaker op te letten. En sommige vlees vervangers zijn nog lekker ook. Misschien de knop nog wat verder om zetten. Alle kleine beetjes helpen.

  Like

 8. Wauw wat is het leuk om een nuchtere veggie te lezen. Veggies schreeuwen vaak moord en brand als er maar iets dierlijks in verwerkt is. Ik laat ook steeds meer vlees en dat is ook een bewuste keuze, maar vlees blijft wel aanwezig in men leven. Ik ben dus zeker voor jouw aanpak waar je ook nuchter bent en dat je gezondheid voor gaat.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.