Wat gaat het worden; ja, nee, of…?

on

eubrexitWat gaat het worden: een scheiding in goed onderling overleg, een vechtscheiding of helemaal geen scheiding? Ze hebben wel eens saaiere dagen gehad in Groot Brittannië…

Vandaag weten we wellicht iets meer, maar wat de uitslag ook is over die Brex, het zal nog wel weken of maanden dooretteren voor er echt duidelijkheid is.

Wat ik me nou afvraag is wat de Brexitstemmers nu zouden stemmen, nu ze zien wat een chaos dat Brexitgedoe al heeft opgeleverd en nog gaat opleveren.

De EU werd daar steeds als zondebok voor zo’n beetje alles wat er fout ging gepresenteerd, en als ze uit de EU zouden stappen zou alles beter gaan….

Maar nu steeds meer van die argumenten om voor een Brexit te zijn, één voor één zeepbellen blijken te zijn, zie je steeds meer het besef groeien dat de EU toch niet ‘all evil’ is, en dat de problemen niet verdwenen zijn als Groot Brittannië geen deel meer uitmaakt van de EU.

Weg met het referendum?

Voor mij is dat Brexitreferendum het zoveelste bewijs dat een referendum een verkeerd instrument is om over dit soort zaken beslissingen te nemen. Ik ben zeker niet  tegen een referendum als middel, want voor zaken als een burgemeestersverkiezing kan het best een instrument zijn, want dan heb je een duidelijke keus, maar met dit soort gevallen is volstrekt onduidelijk wat het alternatief is als je tegen stemt.

En hoe verder?

Ik hoop dus dat de uiteindelijke uitkomt van het hele Brexitgedoe is dat die hele Brexit uiteindelijk toch niet doorgaat en Groot Brittannië deel uit blijft maken van de EU.

 

 

22 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Janet schreef:

  Ik volg het eigenlijk helemaal niet maar ik was laatst in Ierland en daar leeft het ontzettend, ze zijn daar heel bang dat de Brexit doorgaat en voor de financiële gevolgen (handel).

  Like

 2. Anvanassche schreef:

  Helemaal eens met je standpunt over een referendum!

  Like

 3. Skincarebynaomi schreef:

  Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en is het weer voor een aantal maanden uitgesteld. Zal er ooit een beslissing gevormd worden?

  Like

 4. Melissa schreef:

  Toen ik in december in Londen was heb ik pas ervaren hoe het leeft onder de Londeners. Dat was ook net rond de tijd dat er een ‘no deal’ gestemd werd. Het is nogal een dingetje. Ik ben heel benieuwd hoe deze situatie zich gaat ontwikkelen.

  Like

 5. Lizzy schreef:

  Ik woon nu al 3 jaar in Engeland (gelukkig met Brits en EU paspoort) en ik kan je vertellen dat het echt heel erg speelt onder de inwoners. Eigenlijk praten we er elke dag tijdens de lunchpauze wel over. Die onzekerheid is echt killing. Voor collega’s zonder Brits paspoort is het nog moeilijker, maar in het algemeen weet niemand wat de komende maanden ons gaat brengen. En dat is ontzetten vervelend, op zijn zachts gezegd. haha.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Merk je ook de diepe tegenstellingen tussen de brexiteers en de remainers?

   Like

 6. Saskia schreef:

  Ik ben het hele gedoe rondom die hele brexit eerlijj gezegd een beetje moe.

  Like

 7. Karel schreef:

  Nog even spannend afwachten

  Like

 8. verdraaidmooi schreef:

  Ik vind het maar een moeilijke kwestie. Pas achteraf zie je wat het beste geweest zou zijn.

  Like

 9. Amy de Keijzer - Büttner schreef:

  Vindt alles rondom Brexit een hoop gedoe en onzin. Eerst vanalles schreeuwen en er dan uiteindelijk toch op terug komen.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Dat krijg je bij een referendum waarbij je tegen iets kan stemmen, maar waarbij niet duidelijk is wat het alternatief is.

   Like

 10. Ik hoop echt dat het verstand zal overwinnen, wat een gedoe inderdaad! De jongeren zijn er echt de dupe van, zo sneu

  Like

 11. Manon schreef:

  Persoonlijk vind ik niet dat het referendum afgeschaft had moeten worden in NL. Zo neem je wel het recht af van Nederlanders om iets écht te kiezen.

  Brexit is een moeilijk iets. Ik heb er iets te weinig kaas van gegeten om er een goede mening over te hebben.

  Like

 12. Tania schreef:

  Ik ben ook wel benieuwd of diegen die voor stemden dat nog altijd zouden doen. Dat al dat gedoe maar snel voorbij is

  Like

 13. Nicole Orriëns schreef:

  Ik hoop ook dat Engeland gewoon bij de EU blijft en dat de Brexit van het menu verdwijnt. Mijn oudste dochter woont in Engeland. Alleen daarom al vind ik de Brexit drie keer niks.

  Like

 14. Mijnbrazilie.nl schreef:

  Ik kan er niks zinnigs over zeggen. Dan moet ik me er echt in gaan verdiepen. Wordt zoveel over geschreven en ik weet soms echt niet meer wat ik wel moet geloven of niet. Enige wat ik wel weet is dat er veel ontevreden mensen zijn en dat alles al snel een emotionele negatieve lading krijgt. Niet echt ideale situatie om met gezond verstand een beslissing te nemen. We zullen het wel zien.

  Like

 15. Bergfamilie schreef:

  Hmm ik denk dat de EU zich in deze hele Brexit toch ook wel een beetje als een dwarse peuter opstelt… Met allemaal absurde maatregelen waar niemand beter van wordt… Ik vind het een leuke soap om te volgen, maar ben blij dat ik er verder niks mee te maken heb…

  Like

 16. Bianca Ronday schreef:

  Het is zo’n idioot lang spelletje wat er gespeeld wordt. Het is ondertussen een vechtscheiding en bij vechtscheidingen verliezen alle partijen.

  Like

 17. Nicole schreef:

  Ben blij dat May gisteren verloren heeft, maar ja, wat nu? Er zijn nog legio scenario’s mogelijk, dus ben heel benieuwd.

  Like

 18. Globalizious schreef:

  Ik ben heel erg benieuwd wat er straks allemaal gaat gebeuren…

  Like

 19. mirjam_hart schreef:

  Nou, wat een gedoe hè? Om het zacht uit te drukke . Vooral die onzekerheid lijkt me voor de inwoners zo vervelend!

  Like

 20. Joost schreef:

  Helemaal mee eens. Belachelijk dat deze onzin al zo lang duurt. Uiteindelijk alleen maar verliezers. Behalve de Britse kranten dan want die hebben genoeg stof te besprekn elke keer. Ik ben heel benieuwd naar de uitkomst vanavond.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.