Als Hoog Catharijne de deuren zou sluiten…

blog hoog catharijne

Elke ochtend en namiddag gebruik ik het als doorgangsroute richting mijn werk even verderop in Utrecht: Hoog Catharijne. Een jaar geleden werd Hoog Catharijne nieuwe stijl geopend, en een maand of wat geleden werd er een nieuw deel geopend.

Zamboni’s

En ik weet nog steeds niet wat ik er nu precies van vind, ’s ochtends als ik er rond een uur of 7 doorheen loop. De schoonmakers zijn dan druk bezig om met apparaten die nog het meest lijken op die Zamboni’s die ze gebruiken om de ijsvloer in Thialf weer schaatsklaar te maken, de vloeren weer een beetje toonbaar te maken na weer een dag winkelpubliek. En als ik er dan door heen loop vraag ik me geregeld af waarom ik nog steeds moeite heb met Hoog Catharijne nieuwe stijl.

Verstand/gevoel

Puur rationeel gezien is het een hele vooruitgang, want de vorige versie was zeker niet comfortabeler; het was een oude bende en een doolhof, maar toch: het had wel iets dat het huidige Hoog Catharijne mist; sfeer.

Het huidige Hoog Catharijne is zo clean, levenloos. Ja het is allemaal schoon en licht, winkels zijn ruim, maar toch; op de een of andere manier roept het niet echt gevoel bij me op. Het is zo anoniem en inwisselbaar. Door het centrum van Utrecht loop ik met plezier als ik pauze heb, maar ik ga zeker niet puur voor mijn plezier door Hoog Catharijne lopen, al is het naast de deur.

Tuurlijk, het is een winkelcentrum, en daar is het hoofddoel nu eenmaal het maken van omzet, maar zorg dat het ook een plek is waar mensen met plezier verblijven in plaats van als zombies gehaast van de ene winkel naar de andere lopen. Waar het hoofddoel niet kopen is, maar ontspanning.

Gevoel

Creeër ruimtes waar mensen ook voor hun plezier willen verblijven, zoals zitjes tussen het groen, een museum nieuwe stijl, geef organisaties de ruimte zich te presenteren, of weet ik veel wat, zorg voor gevoel.

Ik denk dat je op die manier mensen ook veel langer weet te houden. Nu lopen ze doelgericht hun winkels af en verdwijnen ze daarna weer. Door ze uit dat doelgerichte te halen, staan ze veel meer open voor andere dingen, die ze oorspronkelijk niet van plan waren.

Wie weet dat er daardoor wat gevoel in Hoog Catharijne komt, in plaats van die anonieme koopfabriek die het nu is.

23 reacties Voeg uw reactie toe

 1. ingrid schreef:

  ik kom er echt nooit, maar kom ook niet uit de buurt. Heel vroeger als tiener wel eens geweest

  Like

 2. StripedPanda schreef:

  Ik heb 5 jaar in Utrecht gestudeerd, dus ben er wel eens geweest. Voor mij was het alleen een doorgangsroute tussen de stad en het station. Wel makkelijker dat de winkels goed te bereiken waren vanaf het station. Maar voor de gezelligheid zou ik er niet zo snel komen.

  Like

 3. Heleen schreef:

  Ik moet bekennen dat ik hier nog nooit geweest ben, dus hoe het voorheen was weet ik niet. Ben benieuwd hoe ik het nu zou ervaren!

  Like

 4. Ik ben zelf niet van Nederland dus ik ben er niet zo bekend mee. Maar wel leuk om es wat meer te leren kennen over Nederland. 😄

  Like

 5. Manon schreef:

  Sinds jouw post heb ik zin om daar te gaan shoppen

  Like

  1. hphofman schreef:

   Worden nog steeds winkels/restaurants bijgebouwd. Ga er vooral heen, en doe daarna een rondje binnenstad. Daarna denk ik dat je voeten rust nodig hebben 😀

   Like

 6. Inspiration NL schreef:

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zeker opgeknapt vind sinds de vernieuwingen. Maar of alles nu beter is geworden….?

  Like

 7. Melissa schreef:

  Ben er eigenlijk nog nooit geweest dus ken heel gevoel niet maar vaak vind ik winkelcentrum saai en kil

  Like

 8. Amy de Keijzer - Büttner schreef:

  Ik ben er onlangs nog geweest en vindt het aan de ene kant een vooruitgang, maar het mist inderdaad sfeer zoals je zegt. Het liefst ga ik winkelen in Utrecht stad.

  Like

 9. Bergfamilie schreef:

  Wij hebben jaren in Utrecht gewoond, maar de kinderen herkende het vorige zomer niet eens terug, zo is het veranderd. Heel mooi en schoon inderdaad, maar het mist wel het kleine stadse gevoel wat Utrecht zo kenmerkte. En waar wij ons zo in thuis voelden…

  Like

 10. Manon schreef:

  Ben er vroeger een paar keer geweest. Voor mijn gevoel zijn ze al 10 jaar aan het verbouwen. Een paar jaar geleden wilde ik er naar toe maar ik kon niet eens naar binnen met mijn rolstoel.

  Like

  1. hphofman schreef:

   dat is inmiddels wel verbeterd want je kunt er heel goed met een rolstoel doorheen. Zie daar regelmatig mensen in een rolstoel

   Like

 11. mckleuver schreef:

  Anonieme koopfabrieken zijn er meer. Eigenlijk zit heel Nederland er vol mee. Ik vraag mij ook af of een museum zich goed kan vestigen in een winkelcentrum. Wie weet, misschien juist!

  Like

 12. Wanda schreef:

  Ik was er vorig jaar voor het eerst sinds jaren en herkende het totaal niet. Ik ben sowieso niet van het overdekt winkelen, dan mis ik gewoon de sfeer van een gezellige binnenstad.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Die is gelukkig om de hoek

   Like

 13. DailyDazzle.nl schreef:

  Ik ben hier volgensmij nog nooit eerder geweest dus ik zou ook niet weten hoe het eruit ziet, haha!

  Like

 14. Nicole Orriëns schreef:

  Ik herinner met het oude Hoog Catharijne vooral uit mijn studententijd. Ik herinner het me vooral als een beetje donker en muffig. De nieuwe versie vind ik wat dat betreft nu fijner.

  Like

 15. Ik ben nog nooit in de hoog Catharijne geweest, wel heb ik met mijn werk (vrachtwagenchauffeur) daar wel eens dingen gelost voor de bouw voor het huidige hoog Catharijne. Ik ga dit zekernop mijn bucketlist zetten, ben toch wel benieuwd door deze blog + reacties.

  Like

 16. Laura schreef:

  Ik ben in november nog daar geweest. Vind het heel.imposant en veel te druk.

  Like

 17. Lodi Kolhoop-Boonstra schreef:

  Toevallig was ik vorige week voor het eerst weer eens in Hoog Catharijne, aan de ene kant vond ik het ideaal, omdat de winkels die ik zocht allemaal bij elkaar waren, wel vond ik het ontzettend warm en het jammere was dat we eigenlijk helemaal niet meer Utrecht zelf ingingen, want we waren al geslaagd en dat vond ik ook wel weer makkelijk, beetje dubbel dus eigenlijk.

  Like

 18. De laatste keer dat ik er was (ik denk zo’n twee jaar geleden) waren ze nog volop aan het werk in Hoog Catharijne, en vond ik het eigenlijk een gigantisch doolhof. Ik zou het nu eens moeten zien, denk ik om een goede indruk te krijgen van wat het nu precies geworden is, maar laat ons zeggen dat m’n eerste indruk alvast niet zo postief was. Een koopfabriek, zoals je zelf aanhaalt!

  Like

 19. Bianca Ronday schreef:

  Als ik naar Hoog Catharijne zou gaan, dan zou ik het überhaupt niet herkennen, de laatste keer dat ik er was, moet minimaal 15 jaar geleden zijn.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Dan is het totaal anders, niet te vergelijken

   Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.