Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

Een sociaal Nederland; mij een zorg

sociaalHet had weinig gescheeld of we hadden komend voorjaar weer naar de stembus gekund om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Met veel kunst- en vliegwerk wisten de regeringspartijen dat te voorkomen, maar voor wat betreft de kwestie waar het om ging (de vrije artsenkeuze) had wat mij betreft het kabinet wel mogen struikelen.

(a)sociaal

Ik vind het inperken van de keuze welke arts je wilt het zoveelste bewijs dat we steeds meer afglijden naar een asociale samenleving waar het steeds meer ieder voor zich wordt.

Die geïntroduceerde budgetpolissen zorgen er alleen maar voor dat mensen die elke euro tig keer moeten omdraaien, alleen nog maar verder in de problemen komen.

Juist die mensen gaan gokken; minder artsenkeuze en een lagere vergoeding, maar wel een lagere maandpremie, of een vrije artsenkeuze maar een hogere premie. Je hoeft geen genie te zijn om te weten waar ze dan voor kiezen. De twintig euro die ze zo per maand kunnen uitsparen betekent wel een verlichting van hun maandelijkse zorgen om rond te komen.

Eerste resultaat

Verzekeraars die gaan bepalen waar je wel en niet terecht kunt voor zorg; een eerste gevolg daarvan zag je al bij een ziekenhuis in Nieuwegein, waar mensen die een budgetpolis van ZilverenKruis Achmea hebben niet meer terecht kunnen voor bepaalde zorg. Voor de ene zorg kunnen ze dan daar nog wel terecht en voor de andere weer niet. En ja, tuurlijk zeggen ze dat ze daar volop over gaan communiceren, maar na een maand zijn ze dat goede voornemen vergeten en controleren ze door drukte en dergelijke niet meer bij iedere patiënt welke polis hij/zij heeft.

Wij bepalen

Dus als je meerdere aandoeningen hebt en je de pech hebt dat de zorgverzekeraar voor het een wel en voor het ander geen contract heeft afgesloten met dat ziekenhuis, dan moet je daarvoor dus naar twee ziekenhuizen. Dat zal ook de onderlinge afstemming tussen artsen bepaald niet ten goede komen, en de kans op fouten alleen maar vergroten. En als je een second opinion wilt zul je daar ook steeds meer in worden beperkt; heeft je verzekeraar wel of geen contract met die andere arts.

Je weet nu al dat binnen nu en een maand of wat de eerste verhalen in de media verschijnen over patiënten die een behandeling kregen die ze achteraf zelf moeten betalen.

Buiten de randstad

Woon je buiten de randstad en heeft jouw zorgverzekeraar voor een bepaalde behandeling geen contract afgesloten met het dichtstbijzijnde ziekenhuis dan heb je toch echt een probleem. Helemaal nu steeds meer ziekenhuizen, al dan niet gedwongen fuseren, en er dus meerdere ziekenhuizen onder dezelfde holding vallen. Ziekenhuizen in overvloed zeggen ze dan, maar voor de 1 is een auto of treinritje naar een stad 50 km verderop peanuts, maar voor heel veel mensen zijn dat al uitgaven die ze eigenlijk niet kunnen doen.

En ja, tuurlijk wil ik zo min mogelijk voor mijn verzekering betalen, maar veel belangrijker dan dat, vind ik dat iedereen vrij moet kunnen kiezen naar welke arts die gaat, en dat die keuze niet gemaakt moet worden op financiële gronden maar op medische gronden. Als het gevolg van het terugdraaien van die maatregel is dat ik wat meer voor mijn verzekering moet betalen dan zij dat maar zo; op langere termijn gaat die beperkte keuze mensen die het al moeilijk hebben alleen maar meer kosten.

Een zorg minder

Momenteel is de keuze ook met een budgetpolis wellicht nog redelijk landelijk dekkend, maar je weet nu al dat zorgverzekeraars in hun ‘kostenreductie-ratrace’ die polissen steeds verder uitkleden., en de keuze vrijheid steeds meer beperken. En dan moet je zelf maar zorgen hoe je in dat andere ziekenhuis komt. Zal hun een zorg zijn, zolang zij maar hun kille kostenreductietargets halen.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.