Geplaatst in Dagelijkse leven

Winter in Nederland

goudaWinter; door de sneeuw onbegaanbare wegen, sloten die zijn dichtgevroren, de NS die 1 trein per dag laat rijden in verband met vastgevroren wissels… Zo zou een standaard winter in Nederland er uit moeten zien. Maar helaas, dit jaar is daar totaal geen sprake van. Ik kon gisteren met hardlopen zelfs gewoon zonder probleem in een t-shirt naar buiten.

Wat is deze winter zeker niet mis is het constante gedoe aan mijn dak aan riolering dat ik in de zes jaar dat ik in Gouda woonde elk jaar wel had.

Huis met karakter

Het huis dat ik daar had, was uit begin 1900. Heel sfeervol, maar zeker in de winter kwamen steevast de nadelen van dat huis naar boven. Toen ik het kocht wist ik dat sommige dingen van het dak behoorlijk oud waren en dat daar dus wel het nodige werk/kosten aan vast zou zitten. Daarvoor had ik al wel wat geld gereserveerd, maar zeker nog niet voldoende om dat in een keer aan te kunnen pakken. Eigenlijk zou het hele dak vervangen moeten worden maar dan heb je het over bedragen van in de 5 cijfers waar van het eerste cijfer geen 1 is..

Planning was om in de loop van de jaren een aantal dingen helemaal naar mijn zin aan te pakken, maar zoals het vaker met planningen gaat konden die het eerste jaar al meteen overboord.

En het werd winter

In de eerste winter begon de riolering problemen te vertonen. Wc liep niet meer goed door en ook in de douche liep het water soms niet goed weg. De eerste keren kon ik het wel verholpen met behulp van een trekveer en een gootsteenontstoppingsgoedje, maar opeens op een zaterdagmiddag toen ik naar de wc was geweest, hoorde ik een niet te definiëren geluid. Geen flauw idee wat het was dus ik besteedde er verder geen aandacht aan. Tot ik een paar uur later in mijn achtertuin keek en zag dat het laagst gelegen gedeelte was voorzien van een smerige bruinige substantie. Foute boel dus. Meteen een ontstoppingsdienst gebeld en toen die alles hadden weggezogen bleek dat er bij mijn rioolafvoer en het verdere riool een put zat, die niet meer goed functioneerde. Leverde een flinke rekening op om alles te verhelpen, maar ach ja, shit happens.. En de tomaten en paprika’s hebben het zomer daarop nog nooit zo goed gedaan;-)

Zachtjes tikt de regen tegen het zolderraam

Het jaar daarop werd ik een keer midden in de nacht wakker van een vreemd getik. Bleek dat het gedrup van water was. Beneden in de woonkamer zag ik dat het foute boel was. Drie plafondplaten waren in een hoek doorweekt van wateren het water stroomde via de wanden mijn woonkamer in.

Loodgieter laten komen en die zag al gauw dat de problemen lagen in de dakgoot; de laag bitumen die daar in laag vertoonde op een aantal plekken scheurtjes. Nadat hij de plek had gevonden en die had gedicht hoopte ik dat het daarmee afgelopen was. Plekken in de woonkamer kon ik met de nodige lagen verf enigszins wegwerken, dus ik hoopte dat het daarbij bleef.

Maar niets was minder waar. Zodra er een flinke bui was keerde het getik terug. Na een uitgebreider onderzoek bleek dat de problemen veel dieper zaten. Onder de dakgoot tussen mijn schuine dak en dat van de buren bleek nog de oude dakgoot te zitten. Water dat niet via de bovenste dakgoot weg kon stroomde over in die oude dakgoot en vandaar stroomde het fijn op het plafond in de woonkamer.

Er zat niet anders op dan die hele dakgoot te vervangen. Een duur geintje, maar omdat de buren inmiddels ook last hadden gekregen van lekkage kon ik het samen met hen betalen. Van wateroverlast zou ik verder geen last meer krijgen dacht ik…

Door het riool

Tot de riolering het in de winter daarop het compleet begaf. Niet alleen bij mij maar ook bij 5 buren. Er zat niets anders op om het gehele riool van onze huizen tot aan de gemeentelijke aansluiting te vervangen. Bij mij hoefden ze alleen in de wc een stuk uit te hakken, maar bij buren die een andere indeling van hun huis hadden moest soms de gehele keukenvloer. De buurvrouw die het ongeluk had dat de rioolaansluiting van onze 5 huizen via haar huis naar het gemeentelijk riool liep was helemaal de pineut. Bij haar moest de gehele vloer van de benedenverdieping worden opengehakt.

Een paar weken voordat al dat gedoe begon te spelen had ik net een behoorlijk prijzige sneeuwvakantie geboekt. Omdat mijn spaargeld wel heel erg snel begon te slinken leek het me wel zo handig om die vakantie maar te annuleren. Omdat het geen geldige annuleringsreden was kreeg ik niets terug van de annuleringsverzekering, maar gelukkig was de reisorganisatie waar ik geboekt had soepel en kreeg ik toch een flink gedeelte terug.

Sneeuw, veel sneeuw

En het werd opnieuw winter… echt winter. Veel sneeuw, heel veel sneeuw. Het kenmerk van sneeuw is dat het ook ooit smelt. Doordat er zoveel sneeuw gevallen was, was de sneeuw onder allerlei oude dakpannen waar stukjes van af waren, gekropen. Toen de sneeuw ging smelten, stroomde het water alsnog via het plafond de woonkamer binnen. Zat niets anders op dan de meeste oude dakpannen te vervangen en meteen ook een oude schoorsteen die geen functie meer had maar er ook niet meer al te solide uit zag te verwijderen. De zoveelste extra kostenpost.

Gelukkig hield vanaf toen het dak zich goed bij regenbuien en hoefde ik wat dat betreft me geen zorgen meer te maken en kon ik eindelijk beginnen met het structureel verbeteren van mijn huis.

Van de 20e naar de 21e eeuw

Ik was daar al een behoorlijk eind mee tot ik S. tegenkwam.. en ik mijn huis te koop kon zetten. En zo woon ik inmiddels, meer dan tevreden, niet meer in een huis uit begin 20e eeuw maar in eentje uit begin 21e eeuw.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

2 gedachten over “Winter in Nederland

  1. Het kan verkeren… wij wonen in een huis uit 1929. Volledig naar onze zin! Zo zeer, dat we er niet over piekeren op dit moment om het in te ruilen voor een nieuwerwetse… Maar ja, wie weet… over een jaar of wat…! 😉

    Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.