Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Parijs is nog ver

Tour de France Poulidor
Raymond Poulidor, Roger Pingeon, Galibier, Tour de France, 1967

De zomer komt er aan en dus is het komende zaterdag weer tijd voor:

 • Helikopterbeelden van allerlei dromerige Franse dorpjes met namen die klinken als Saint-Paul-Trois Châteaux-Libourne, Lavardin, Locmine
 • De Amazing Stroopwafels die op de NOS Tourradio zingen over naar Frankrijk gaan en nooit meer terugkomen.
 • Creatieve Fransen die hun maisveld helemaal in Toursferen hebben omgetoverd.
 • Commentatoren die verzuchten dat de Tour voor niemand stopt.
 • Stoempen, binnenblad, linkeballen, buitenblad, chasse patat, een jasje uitdoen, man met de hamer, zinloze ontsnappingen op de Champs-Élysées en nog veel meer…

Oftewel; Tour de France! Vanaf 26 juni is het weer zover; drie weken genieten (en soms afvragen of er ooit een eind komt aan zo’n 200 en nog wat km lange etappe waarvan je bij de start al weet dat het een sprintersetappe wordt.

En er is muziek

De Tour de France en muziek horen onlosmakelijk bij elkaar; radio Tour de France zonder muziek is stukken minder leuk, dus daarom maar eens een blog met wat typische Tour muziek.

Wat natuurlijk niet mag ontbreken is de ‘tune der tunes: de muziek die wordt gedraaid zodra de laatste kilometers van een etappe zijn aangebroken. Ik luister al van kindsdaf aan naar Radio Tour de France, dus hoeveel keer ik die tune heb gehoord geen idee, maar laten we zeggen dat ik rond mijn 13e ofzo naar de Tour ben gaan luisteren en ik nu 48 ben, dan zou dat ergens rond de 700 keer zijn;-)

Dit nummer van ZAZ ademt gewoon die dromerige sfeer van de Tour:

En natuurlijk mag deze van Queen niet ontbreken:

Als oud-Vlaardinger moet ik natuurlijk de Amazing Stroopwafels in zo’n overzicht als dit opnemen:

Een ander pareltje van Nederlandse bodem: SKIK

Gewoon omdat het Frans is en zo’n lekker nummer is:

Parijs is niet ver meer

En dan na drie weken is is het tijd voor Parijs:

Champs Elysées

Voordat ze dan de laatste zondag van de Tour eindelijk in Parijs zijn, zit je eerst een uur of wat te kijken naar iets dat in de verte op wielrennen lijkt maar qua tempo meer weg heeft van een gemiddelde toertocht door de Betuwe, totdat…de Champs Elysées opdoemt en het gekrabbel door de omgeving van Parijs plaats maakt voor een aantal rondjes snoeihard door het centrum van Parijs scheuren, volgens vrijwel altijd hetzelfde recept…

Een groepje renners ontsnapt, krijgt een een seconde of dertig, wordt bijna teruggepakt waarbij een eigenwijzeling toch nog probeert weg te blijven… tevergeefs want zodra voor de laatste keer de Champs Elysées opdoemt stormt het voltallige peloton als een kudde losgeslagen stieren op de finish af, waarbij uiteindelijk de sprinters onderling uitvechten wie als eerste over de meet komt.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

11 gedachten over “Parijs is nog ver

 1. Oooooh dat nummer van SKIK!!! Brings back memories. Ik wist niet dat ik dit nummer zo herken. De Tour de France werd altijd gekeken door mijn vader. Hij doet dit denk ik nog trouwens, maar dat kan ik ook best weleens vragen. Ik kwam er te weinig door corona (hij is boven de 70 en heel voorzichtig). En dat juist terwijl mijn moeder is overleden en ik juist vaker wilde langskomen. Afijn. Tour de France dus. Ik vond het als kind heel leuk om te kijken. Daarna heb ik het min of meer laten gaan…

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb nog nooit echt iets gehad met de Tour de France en heb het dus ook nog nooit echt gekeken/gevolgd. Mijn vader had het regelmatig op staan, maar het is me nooit gelukt om mee te kijken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb een intense hekel aan de Tour de France. Ik vond het vroeger al erg saai maar toen bleek ik getrouwd te zijn met een enorme Tour de France fanaat. Elke vakantie moest het weer op, de heeeeeeele tijd, ik werd er gek van haha. Ik heb wel erg genoten van je selectie aan liedjes 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Juist dat soms saaie is zo lekker; dat je uren naar fietsers in een eindeloos Frans landschap ziet fietsen, en als je een paar uur niet kijkt en dan de tv aanzet, het landschap nog net zo lijkt te zijn. Juist het eindeloze, en het nutteloze hoort ook bij de zomer, loom niets doen.

   Like

 4. Ik vrees dat ik de tour de france zo mogelijk nog saaier vind dan voetbalwedstrijden… Als ik die fietsers zie gaan bij mij spontaan alle lampen uit. Maar voor mensen die ervan houden komen er vast gouden tijden aan.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.