Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Spoor, Vakantie

Een citytrip van een week… (2)

nikolaikirche

In mijn vorige blogpost had ik het over het eerste deel van onze citytrip naar Dresden/Leipzig.

Zoals beloofd hier deel twee: Leipzig

 

Leipzig

Leipzig was in alles een totaal andere stad dan Dresden.

Waar je Dresden zonder veel moeite een mooie stad kunt noemen, vond ik dat voor wat betreft Leipzig heel anders. Het is niet zo zeer een mooie stad, maar veel meer een bruisende stad. Pleinen of parken heb je in het centrum vrijwel niet.

Waar in Dresden het centrum heel compact was, en we op een gebied van een kilometer of wat eigenlijk alle bezienswaardigheden bij de hand hadden, ziet Leipzig er totaal anders uit.

Nikolaikirche

Het belangrijkste pand binnen de stadsring is de Nikolaikirche, waar in de jaren voor 1989 de vreedzame opstand ontstond die uiteindelijk de val van de muur tot gevolg had.

Verder bestaat het gebied binnen de stadsring eigenlijk volledig uit winkel/uitgaansgebied.

Grassimuseum

De museums en andere bezienswaardigheden in Leipzig zijn, uitgezonderd van een museum voor moderne kunst, vrijwel allemaal om de stadsring heen gesitueerd.

Een aanrader is dan zeker het Grassimseum. Het is 1 pand, maar bestaat uit drie museums; een museum voor volkenkunde, een museum met muziekinstrumenten, en een museum voor toegepaste kunst. Het ene moment stonden we naar een glazen viool te kijken, het volgende moment liepen we door een tattoo expo om even later weer naar allerlei gebruiksvoorwerpen uit de Pacific te kijken.

Ik vond het een heel verrassend en leuk museum. Ook omdat het interactief was. Je kon niet alleen kijken, maar ook zelf vanalles doen. Bij de muziekinstrumenten kon je bij instrumenten steeds beluisteren hoe het betreffende instrument op zich zelf klonk en hoe in combinatie met andere instrumenten. En ook bij de andere museums was dat interactieve steeds mogelijk.

Omdat we in Dresden ook al de nodigde museums hadden bezocht, besloten we na het bezoek aan het Grassimuseum dat we voor deze citytrip even voldoende museums hadden gezien. Tijd voor wat anders…

Leipzig Zoo

Omdat je in het centrum van Leipzig geen groen hebt, en we wel een tegenhanger wilde hebben voor al het stedelijke beton, besloten we om voor het groen naar de dierentuin van Leipzig te gaan; een zeer aangename verrassing. Een mooie groene, zeer ruim opgezette dierentuin. Kleine hokken zijn er verleden tijd, vrijwel alle dieren hebben volop de ruimte. Een van de onderdelen daar is Gondwanaland, een enorme overdekte tropische hal met de flora en fauna van de zuidelijke werelddelen.

Shop till you drop

Zoals ik al schreef bestaat het gebied binnen de stadsring vrijwel volledig uit shop en uitgaansgelegenheden. De derde dag van onze Leipzigtrip besloten we daarom om ons  in het shoppinggeweld van Leipzig te storten. En ja, dat lukte want waar we aan het begin van onze trip nog ruimte zat hadden in onze koffers , gingen die koffers aan het eind een stuk moeilijker dicht;-).

Hotels

En toen zat onze citytrip er weer bijna op… een zeer geslaagde week, en juist het contrast tussen Dresden en Leipzig maakte het zo boeiend.

Wat wel typisch was, was dat we qua hotels eigenlijk het tegenovergestelde hadden van de sfeer van de twee steden. Het hotel in Dresden was een standaard zakenhotel, niets mis mee, maar groot, en zeker bij het ontbijt veel te druk.

In Leipzig hadden we daarentegen een schitterend sfeervol Jugendstil hotel, het Victor’s Residenz-Hotel:  echt een hotel waar we ik me echt gast voelde in plaats van een nummer.

Aanrader!

Maar mocht je nog een citytrip plannen, dan kan ik je de combi Dresden/Leipzig zeker aanraden! En zomaar een tip; hou voldoende ruimte ruimte in je koffer over..

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

17 gedachten over “Een citytrip van een week… (2)

    1. Juist de tegenstelling tussen die twee steden maakt het voor mij ook zo leuk. Als ik een van de twee steden zou moeten kiezen, zou dat denk ik Dresden worden; een heel mooi compact centrum, met heel veel groen

      Like

  1. Nog nooit gedacht aan beide steden… De namen roepen gelijk een beetje een DDR gevoel bij me op (soberheid is denk ik het juiste woord voor ‘mijn’ DDR gevoel). Merk je nog iets van dit verleden?

    Like

    1. Er zijn nog van die oude wijken maar zeker niet in het centrum. Dresden is juist een zeer mooie stad met veel groen. Zij hebben ervoor gekozen het centrum in oude staat te herstellen.

      Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.