Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???, Spoor, Vakantie

Een citytrip van een week…(1)

DresdenAfgelopen maand was een ideale tijd om er weer eens op uit te trekken voor een citytrip. Jarenlang was Duitsland voor mij niet meer dan een doorgangsland richting de Alpen/Dolomieten voor een vakantie.

Niet dat ik een hekel had aan Duitsland oid, maar het kwam gewoon nooit in me op om ook eens op vakantie naar Duitsland te gaan.

Wat de directe aanleiding was weet ik niet meer, maar een jaar of 8 geleden besloot ik om ook eens richting Duitsland te trekken voor vakanties. Sindsdien ben ik al aardig opgeschoten met mijn ontdekkingsreis door Duitsland; Berlijn, Keulen, Dortmund, omgeving van Lissendorf in de Eiffel, Trier, Aken en het berggebied rondom Garmisch-Partenkirchen heb ik inmiddels afgevinkt.

Onlangs wilden S. en ik een weekje weg; na wat wikken en wegen viel de keuze uiteindelijk op een gecombineerde citytrip naar Dresden en Leipzig. Oorspronkelijk was het plan om een dag of 3 naar Dresden te gaan, maar aangezien Dresden bepaald niet naast de deur is, en je er niet zo maar weer even heen gaat, besloten we om er in plaats daarvan 4 dagen Dresden en 3 dagen Leipzig van te maken. Leipzig ligt een uur treinen van Dresden dus zeer goed te doen als combi citytrip.

Waarom Dresden?

Naast dat ik er gewoon positieve verhalen over las, speelde ook mee dat het een link heeft met Rotterdam, mijn stad. In Rotterdam kozen ze ervoor om nadat het centrum voor een groot deel was weggebombardeerd, bij de herbouw niet zozeer te kijken naar wat er was, maar een andere weg in te slaan. In Dresden kozen ze na het bombardement ervoor om gebouwen zoveel mogelijk in de oude staat terug te brengen.

Waarom Leipzig?

Omdat uit alle info duidelijk werd dat Leipzig qua sfeer en opzet totaal anders is dan Dresden leek het ons een mooi contrast om er als tweede stad in onze citytrip heen te gaan.

Trein

Omdat Dresden en Leipzig heel goed per trein bereikbaar zijn, maakten we ook dit keer weer gebruik van de trein om er te komen.

Uit vorige blogs heb je al kunnen lezen dat dat niet altijd vlekkeloos ging… Lees bijvoorbeeld dit blog over Berlijn, dit blog over Bettmeralp, of bijvoorbeeld deze over Lauterbrunnen maar al met al is het nog steeds een zeer comfortabele manier om ergens te komen.

De heenreis ging dit keer van een leien dakje. Na ’s ochtends vroeg om iets na zevenen op station Houten Castellum de trein te hebben gepakt, stapten we na overstaps in Utrecht, Hengelo en Herford rond half 5 het station van Dresden uit, met een lekker zonnetje als welkomsgroet. Geen vertraging, geen overdreven drukte, goede zitplaatsen, geen gedoe om een plek voor de koffers te vinden; kortom, een reis volgens het boekje.

De terugreis verliep iets anders. Het eerste deel ging allemaal soepel, maar toen we afgelopen zaterdagmiddag lekker relaxed in de buurt van Osnabruck reden, werd er omgeroepen dat er door uitgelopen werkzaamheden geen treinverkeer zou zijn tussen Osnabruck en Hengelo..

Als alternatief zou er een snelbus zijn. Eigenwijs als ik ben, en na ‘veevervoer-ervaringen’ met vorige vervangende busreizen, ging ik meteen op mijn telefoon aan de gang om te kijken of er wellicht ook een treinalternatief was. Die zou er zijn, maar dan zouden we nog extra moeten overstappen in Munster en ook nog eens 40 minuten extra reistijd hebben..

Met lichte tegenzin kozen we toen maar voor de snelbus. Op ongeveer datzelfde moment vond in datzelfde Munster die zelfmoordaanslag plaats door een doorgedraaide Duitser. Gevolg daarvan was dat het verkeer, ook het treinverkeer in de omgeving werd stilgelegd, en we, als we voor die route hadden gekozen nog veel later zouden zijn thuis geweest.

Maar in tegenstelling tot voorgaande keren was de snelbus dit keer wel een zeer goede keus; er zaten hoogstens 10 medepassagiers in de bus, dus we hadden alle ruimte. De zon scheen dus het was al met al een zeer comfortabele busrit!

Dresden

Wat me opviel in Dresden is dat je vrijwel niets van meer van de gevolgen van het bombardement terugziet. Als je niet beter zou weten zou je denken dat die stad nooit gebombardeerd is. Een heel mooi, oud ogend centrum, de Altstadt, met de prachtige paleisachtige gebouwen van het Zwinger, Residenzschloss en het Albertinum op loopafstand van elkaar.

In die drie gebouwen heb je allerlei verschillende museums. We hebben ze in twee dagen alle drie bezocht, dus na afloop hadden we weer voldoende vitamine M(useum) voor een paar dagen: schilderijen, beelden, wiskundige/astronomische instrumenten, munten, oude wapens, porselein en nog veel meer. Erg mooi om te zien, maar het hadden er niet veel meer moeten zijn.

Werkverschaffing?

Wat trouwens opviel, zowel in de Dresdener museums, als in die van Leipzig was de enorme hoeveelheid suppoosten dat er rondliep. In Nederland heb je om de zoveel zalen een suppoost staan, maar hier had je in vrijwel iedere zaal, hoe klein ook, wel een suppoost staan.

Er viel nog een typisch staaltje van bureaucratie op. We hadden een Museumcard van twee dagen gekocht, dus ik ging ervan uit dat we daarmee de rij bij de kassa zouden omzeilen, en onze card meteen bij de ingang konden laten scannen…. Maar nee, zo werkte dat niet.. we moesten alsnog richting de kassa, daar onze card laten zien, waarna we een vrijkaart kregen. Die moesten we vervolgens weer laten scannen bij de ingang…

Het mooie van Dresden is dat je eigenlijk echt alles vlak bij elkaar hebt; naast de museums had je ook meer dan voldoende groen; De ene oever van de door Dresden stromende rivier de Elbe is grotendeels groen, aan de andere oever heb je allerlei parken.  Voldoende plekken dus waar we af en toe het drukke stadse leven achter ons konden laten om af en toe wat groen en stilte mee te pikken.

Groene oase

Een andere plek waar dat ook meer dan goed kon was de botanische tuin van Dresden. Die ligt iets buiten het centrum, maar omdat het mooi weer was besloten we om daar lekker heen te lopen, zodat we ook een ander stuk van Dresden zouden zien.

Echt een oase van rust. Alhoewel in het buitengedeelte in de periode dat wij er waren, begin april, natuurlijk nog niet alles in bloei stond, was er ook buiten meer dan voldoende te zien.

De botanische tuin was in werelddelen opgedeeld, dus het ene moment liepen we in het Aziatische gedeelte, om even later tussen de cactussen van Amerika te lopen. Zeker een aanrader om heen te gaan als tegenhanger van de stadse drukte!

Alhoewel er in de Altstadt van Dresden meer dan voldoende te zien en te doen was, zijn we ook de Elbe overgestoken voor een lekkere wandeling door de Neustadt. Een boeiend stuk om doorheen te lopen; de wijk oogt veel rauwer dan de Altstadt. Waar je in de Altstadt vooral veel mooie oude gebouwen hebt, contrasteert de Neustadt daar bij.

Niet zozeer ‘mooie’ gebouwen maar veel meer typische jaren 50/60/70 gebouwen. Zeker niet lelijk, maar het is wijk met een totaal andere vibe. Op het eerste gezicht minder fotogeniek, veel meer een ‘normale’ woonwijk met allerlei restaurantjes uit allerlei werelddelen, maar als je er doorheen loopt zie je steeds meer boeiende stukken.  De Kunsthofpassage die ze daar tegen de wanden van een woonblok hebben gemaakt is daar een mooi voorbeeld van.

Op naar Leipzig

En toen zat het Dresden deel van onze citytrip er al weer op, en was het op naar Leipzig. Dat lees je in mijn volgende blog

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

27 gedachten over “Een citytrip van een week…(1)

  1. Die museumpas;) Echte Deutsche gründlichkeit denk ik dan. Toevallig ben ik aan het kijken naar een trip naar Beieren. Ineens kwam het in mijn blikveld. Ik vind het heel leuk om zo nu en dan naar Duitsland te gaan. Ik heb zelf familie wonen in Delmenhorst (bij Bremen). Toch kom ik daar niet zo vaak. Toen mijn vriendin tijdelijk in Frankfurt woonde was ik daar best regelmatig te vinden. Die markten met Bratwurst en Sekt. Geweldig. Ook het ‘uit ontbijten’ gaan vind ik geweldig. Heel gezellig en uitgebreid. Ja, ik denk dat Beieren wel doorgaat later dit jaar.

    Like

    1. Bremen/Hamburg staan hoog op mijn lijst met mogelijke combi citytrips voor dit jaar. Tot een jaar of 10 geleden beschouwde ik Duitsland eigenlijk ook als niet meer dan een doorvoerland op weg naar de Alpen, maar hoe vaker ik naar Duitsland ga, hoe leuker/boeiender ik het vind. Ik ben er zeker nog niet uitgekeken!

      Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.