
Afgelopen weekend zat ik tv te kijken en toen viel me weer eens op wat een belangrijke ondersteunende maar soms ook zelfs bijna sturende rol muziek speelt bij tv/film en dergelijke.
In dit geval ging het over een serie waarbij dieren en medewerkers van een dierentuin, in dit geval Blijdorp, werden gevolgd. Een van de dieren die werd gevolgd was een okapi. Ze bleek steeds meer ouderdomskwalen te vertonen, ontstekingen, at niet meer en dergelijke. Om haar verder lijden te besparen werd besloten haar te euthaniseren.
Gedurende dat hele proces van eerst het dier voorstellen, daarna wat er allemaal speelde en toen dat hele proces tot aan het euthaniseren aan toe speelde de muziek een hele bepalende rol. Heel subtiel wijzigde de muziek van aan het begin redelijk onbezorgd naar steeds somberder en aan het eind toen die okapi was overleden heel stemmig. Een hele mooie elkaar versterkende combi van beeld en geluid wat mij betreft.
Wat ik me wel afvroeg is hoe diezelfde beelden zouden over komen als er geen muziek zou worden gespeeld of met totaal andere muziek. Hoe zouden diezelfde beelden dan worden beleefd?
Datzelfde heb ik ook met films. Filter de muziek weg bij films, en je krijgt een totaal andere filmbeleving of vervang de muziek bij actiefilms eens door van die comedycapers muziek, en je krijgt meteen een heel andere filmervaring. Horrorfilms zonder muziek/geluidseffecten slaan ook totaal dood.
Ik zou het wel eens interessant vinden om een bepaalde film of serie eens meerdere keren te zien en dan steeds met een geheel andere soort muziek, of zelfs geen muziek.
Saving private Ryan
De keuze om heel soms juist geen muziek te gebruiken kan ook heel goed werken; de beginscene van ‘Saving private Ryan’ waarin de geallieeerden tijdens D-day de Normandische stranden bestormen is zonder ondersteunende muziek; je hoort alleen de geluiden die je in het echt ook zou hebben gehoord. Die scenes zijn van zichzelf al zo rauw en komen zo hard binnen dat muziek daar alleen maar afbreuk aan zou hebben gedaan.
Ik denk dat iedereen zich wel een dergelijke film/serie voor de geest kan halen waarbij (geen) muziek een hele bepalende rol speelde.
Muziek is zo ontzettend belangrijk, het kan een fragment in een film of serie maken of breken. Vaak maken ze het juist een mooier en meespelender moment maar soms denk ik ook oei!
LikeGeliked door 1 persoon
Ik las de comment van Frederique en moest ook aan die serie denken. De muziek heeft de serie in mijn ogen vele malen interessanter gemaakt. Ook Baby Driver. Of de film Drive waarbij ik de muziek veel mooier vond dan de film.
Oh en Inception wat helemaal draait om Non Je Ne Regrette Rien. Kippenvel.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kan je hier helemaal in volgend. het ombouwen met een liedje maakt een scene extra spannend
LikeGeliked door 1 persoon
Muziek maakt idd de film of serie. Ik ben gek op mooie muziek
LikeGeliked door 1 persoon
Bij de serie Game of Thrones hebben ze ook na een aantal afleveringen aftiteling zonder begeleidende muziek (omdat de afleveringen zo shocking waren).
LikeGeliked door 1 persoon
Ik kijk veel naar horrorfilms. Daar verwacht ik ook een bepaald muzieksoort. Leuke blog.
LikeLike
Ik heb het programma met de okapi ook gezien. En ik zei ook tegen mijn zoon: ” De muziek klinkt wel heel traumatisch ” terwijl het eigenlijk oke was dat het gebeurde.
LikeGeliked door 1 persoon
De juiste muziek kan een scene echt maken of breken
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad. Muziek maakt soms echt de scene. Ik zet altijd het geluid op mute als ik een scene in een thriller te heftig vind. Dan kan ik meteen weer even rustig adem halen. 😉
LikeLike
Ik heb op mijn Iphone Shazam staan. Er zijn zoveel fims of series waar prachtige muziek in komt en dan zoek ik het vlug op om later nog een keer te horen.
LikeGeliked door 1 persoon
Wanneer er geen muziek afgespeeld zou worden krijg je een heel “klinisch beeld”. Ik vind juist dat muziek een bepaalde scene of een moment aankleed en omlijst. Zoals je een kamer ook zou aankleden met een schilderij of accessoires.Ik denk dat je voorbeeld van de okapi in Blijdorp zonder muziek nagenoeg tot geen emotie zou oproepen bij de kijker. Muziek raakt een snaar in het binnenste van de mens.
LikeLike
ik haalde altijd de zang weg bij muziek omdat ik met kunstrijden geen gezongen muziek mocht bij een wedstrijd. en ik filter altijd alle geluiden uit een muziek nummer. altijd op zoek naar het perfecte deuntje in een nummer
LikeGeliked door 1 persoon
Muziek bepaalt inderdaad enorm hoe je beelden interpreteert. In horror doen enge muziekjes ook altijd enorm veel bijvoorbeeld.
LikeGeliked door 1 persoon
toen ik nog docent CKV was, gaf ik wel eens de opdracht te kijken naar een spannend tv fragment en dan het geluid weg te draaien. Hoe komt de scene dan op je over? Vonden leerlingen vaak heel verhelderend
LikeGeliked door 1 persoon
Mooie nuttige opdracht lijkt me. Levert veel inzichten op denk ik
LikeLike
Ja zeker! Het is een talent om de juiste muziek te gebruiken bij een bepaalde filmscène. Sommige films verliezen aan kracht door de verkeerde keuzes. Een serie als Umbrella Academy zou zoveel minder sterk zijn met een andere soundtrack. Om de eerste serie/film te noemen die in me opkomt, maar er zijn er ontelbaar veel.
LikeGeliked door 1 persoon