Geplaatst in Dagelijkse leven, Houten

26 redenen om de Houtense Vijfwal eens te lopen

Je hebt van die dingen die je, terwijl je al jaren in een gemeente woont, pas na een tijd ontdekt. Bij mij is dat in Houten van toepassing op de Vijfwal. Ik woon nu een jaar of 8 in Houten en heb in die tijd, en zeker sinds ik sinds de Corona thuis werk, ontelbare kilometers door Houten en omgeving gelopen.

Maar eigenlijk pas sinds de Corona is de Vijfwal op mijn wandelmenu erbij gekomen. Ik was mijn vaste rondjes zat, zocht alternatieven die ik vanuit huis kon lopen en zo ben ik op de Vijfwal uitgekomen.

Voor wie er nog niet mee bekend is: het is een verhoogd aangelegd parcours in de vorm van een vijfhoek van vijf kilometer dwars door Oost en Zuid Houten. Dat parcours kun je op allerlei manieren afleggen. Je kunt het gewoon wandelend afleggen, maar je kunt je energie er ook kwijt op allerlei toestellen die op het hele parcours tot je beschikking staan.

En omdat er naast het parcours ook overal een fietspad en stoep ligt, kun je ook met de fiets of met kinderwagen/skeelers etc het rondje doen. Ik weet het, het is een vijfhoek, maar rondje ‘bekt’ nu eenmaal beter;-).

Houten is zo plat als een pannenkoek, maar bij de Vijfwal heb je ook hier en daar, voor Houtense begrippen, flinke hoogteverschillen. Je hebt de spoorbrug tussen station Houten en Houten Castellum die je over moet. En daarnaast zijn er op de vijf hoeken van de Vijfwal heuvels aangelegd die je kunt ‘beklimmen’ om zodoende een mooi uitzicht over Houten te hebben. En ja, als je geen zin hebt om steeds die ongeveer 30 treden op en af te lopen kun je er ook omheen te lopen.

Ik heb dat rondje nu al ik weet niet hoeveel keer gelopen, en leuke is dat het steeds weer anders is. Niet alleen kun je het natuurlijk in beide richtingen lopen waardoor ik steeds weer iets anders zie, maar ook omdat het in alle jaargetijden weer anders is. Aan het begin van het voorjaar loop je op sommige stukken door een haag van allerlei witte en roze bloesem en zie je allerlei bomen in bloei schieten. Als je dan een paar maanden later over hetzelfde stuk loopt ziet het er weer heel anders uit.

Zoals ik al zei; ik heb de Vijfwal al tig keer gelopen en niet alleen op, maar ook naast het parcours staat van alles dat de nieuwsgierigheid wekt; wat me wat dat betreft het meeste intrigeert is een bouwwerk/kunstwerk dat je passeert bij de wijk De Muren.

Het is een groot wit geperforeerd bord waar ik met wat fantasie een Indiase kasteeltoren uit kan fantaseren. Voor dat bord liggen een aantal betonnen randen en een blauw tegelplateau. Er staat geen bordje bij wat het precies moet symboliseren, dus dat maakt het extra mysterieus. Of het is juist de bedoeling dat iedereen zijn/haar eigen invulling eraan geeft. Wie er meer over weet te vertellen is welkom! (update; met dank aan Maaike Posthouwer en en Barbera Blokland; het blijkt om een badhuis te gaan)

Dat je in Houten een straat hebt die de Duinmeer heet, dat weet ik, maar dat je in Houten ook miniduinen heb, dat wist ik pas sinds ik die Vijfwal regelmatig loop;-)

Een stuk van de Vijfwal is vanwege de aanleg van een nieuw stuk woonwijk (De kiem van Houten) momenteel niet toegankelijk, maar zodra daar de hekken weg zijn is ook dat laatste deel van de Vijfwal gereed en zijn er nog meer apparaten waar je je energie kwijt kunt. (update 10 mei: ook het laatste stuk is inmiddels geopend)

Routekaartje

De route wijst zichzelf (zoals altijd als je goed loopt). Maar voor alle zekerheid hier twee versies van de route:

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

10 gedachten over “26 redenen om de Houtense Vijfwal eens te lopen

  1. Dat is nu een voordeel van corona en lockdown: ik heb mijn eigen omgeving ook uitgekamd en heel wat mooie plekjes ontdekt.
    Mooie foto’s heb je trouwens genomen.

    Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.