Geplaatst in Dagelijkse leven, Houten

Wat moet je als toerist in Houten?

Ooit, als Corona achter ons ligt, kun je weer zonder gedoe gaan en staan waar je wilt en de plekken bezoeken die je wilt bezoeken.

Toen ik door het buitengebied van Houten liep, gingen mijn gedachtes alle kanten op en een van de gedachtes was, waarom zou een toerist naar Houten komen en dan in het bijzonder naar het centrum ? De buitengebieden zijn erg mooi met hier en daar een fort, maar het ‘bebouwde gebied/centrum of hoe je het wilt noemen van Houten wat heeft dat een toerist eigenlijk te bieden? Hoe kun je iemand verleiden om naast de randen van Houten ook het centrum de bezoeken?

Tuurlijk; voor Houtenaren is Houten een meer dan prima stad/dorp om te leven waar je meer dan voldoende wandel en fietsmogelijkheden hebt. Zeker qua fietsinfrastructuur zijn er weinig gemeentes waar dat beter verzorgd is dan hier. Ik woon hier nu een jaar of 8 met veel plezier en heb voorlopig totaal geen reden om naar een andere gemeente te verhuizen.

Maar ik geef toe; toen ik hiervoor in Gouda en Rotterdam woonde, is Houten nooit bij mij naar boven gekomen als ik eens overwoog om een dagje ergens heen te gaan om iets te zien of te doen.

En eerlijk gezegd zou ik ook nu niet weten waarom ik een toerist zou aanraden om eens een dagje naar het centrum van Houten te komen. En ik doel dan niet zozeer op fietstoeristen die een fietstocht door de omgeving maken en dan even in Houten wat komen drinken/eten, maar echt toeristen die doelbewust naar het centrum van Houten komen om er minstens een paar uur door te brengen om iets te bezoeken.

De buitengebieden met Fort Honswijk en omgeving is zeker iets waar toeristen een uur of wat kunnen doorbrengen, maar dat ligt niet echt in het centrum en is meer een op zichzelf staand iets.

Wat ik zelf mis qua toerisme (maar ook voor mezelf )in het centrum van Houten? Wellicht een centrale ontmoetingsplek waar steeds iets anders te beleven is; een Kunsthalachtig iets, maar dan zonder de kilheid die de Kunsthal heeft. Dus een mooi multifunctioneel pand dat niet zozeer een eigen collectie heeft heeft maar waar je steeds iets anders kunt zien/beleven/ervaren en waarbij je ook niet aan een bepaalde vorm vastzit.

De ene keer bijvoorbeeld bijvoorbeeld een expo van een bepaalde kunststroming, maar een andere keer weer een expo over bijvoorbeeld de skatecultuur sinds de jaren 80, waarbij je dan foto’s hebt maar ook skatekleding en skatemuziek etc hebt, maar ook een skatepark om de skatecultuur zelf te ervaren. Meerdere typen horeca en vooral ook een pand dat zowel overdag als ’s avonds geopend is zodat het blijft leven. Zoiets..

Of dat iets is dat in Houten haalbaar is? Zelf heb ik niet direct plannen om zoiets te beginnen, maar wie weet..

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

10 gedachten over “Wat moet je als toerist in Houten?

  1. haha, goede vraag, ik zou het ook niet weten. Had Houtem vroeger niet een cultureel centrum waar nog wel eens aardige optredens waren? of ben ik in de war met Vleuten?

    Like

  2. Hihi! Het klinkt nog niet echt als een reclame om naar Houten te gaan! Toerist in eigen omgeving zijn kan best leuk zijn. Er zijn ook puzzeltochten te koop waarbij je tourt in je eigen omgeving. Dan kom je nog eens wat te weten over je eigen leefomgeving! Wie weet ontdekt je zo okk meer over jouw eigen Houten!

    Like

    1. Als inwoner van Houten is Houten een erg leuke gemeente om in te wonen qua wandel en fietsmogelijkheden. Maar qua ‘toeristische vermaakmogelijkheden’ zou ik eerlijk gezegd niet weten wat ik dan een toerist zou aanbevelen.

      Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.