Heimwee naar de bergen

Foto door Krivec Ales op Pexels.com

Toen ik afgelopen week wat zat te zappen kreeg ik, toen ik op NPO2 terecht kwam, te maken met een accute vorm van heimwee TV. Dat werd veroorzaakt door een aflevering van Rail Away.

Het betrof een aflevering over de Bernina-Express, een treinrit door het kanton Graubünden in Zwitserland. Oftewel een treinrit door een gebied waar het ene berggebied nog mooiere beelden oplevert dan het andere.

En wat werd ik jaloers; tot een jaar geleden waren de bergen jaarlijks een vast bestanddeel voor minimaal 1 vakantie, maar ja, toen kwam Corona..

Tot ik een jaar of 20 was, had ik weinig tot niets met bergen. Ik wist dat ze waren, maar daar hield het wel mee op. Dat veranderde toen ik een jaar of twintig was en een keer met mijn broer naar Zwitserland ging. Zodra ik de eerste bergen zag, voelde ik me daar thuis, en dat is daarna alleen maar toegenomen. Het gevoel dat ik krijg als ik in de bergen loop is niet te beschrijven, dus laat ik daar dan ook maar geen poging toe doen, want dat kan het toch niet treffend omschrijven.

Maar sindsdien ‘moet’ ik elk jaar minstens één vakantie en liefst meer naar de bergen. En dan niet met de auto ofzo, maar lekker met de trein; ik zou niet meer zonder kunnen. Afgelopen jaar hadden we ook al een vakantie naar de bergen geboekt, maar ja, toen toen kwam Corona en kon er door die bergplannen een dikke streep. En omdat we dit jaar vrij vroeg vakantie hebben en er totaal nog geen duidelijkheid is over hoe het er qua Corona in de zomer uitziet, hebben we een bergvakantie voor deze zomer ook maar geskipt en blijven we in Nederland. Vast en zeker wordt dat ook weer een heerlijke vakantie maar toch… de bergen blijven roepen… Wie weet in het najaar…?

27 reacties Voeg uw reactie toe

 1. bookstamel schreef:

  Ik vind de bergen super mooi! Ze hebben iets magisch iets moois.

  Geliked door 1 persoon

 2. Frederique schreef:

  Oh ja herkenbaar. Niet van de bergen want daar houd ik niet van maar wel ‘heimwee’ naar het reizen. Ik mis het zo zo zo erg. Ik duim voor het najaar. Ps wat een prachtige foto!

  Geliked door 1 persoon

 3. Saskia schreef:

  Ik heb ook zo’n heerlijk klik met de bergen. Voorheen met de motor. Vorig jaar voor het eerst met de auto. Vond het ondanks de maatregelen heel goed te doen, omdat je vooral in de bergen veel buiten bent. Lekker ver van andere mensen. Dit jaar waarschijnlijk op herhaling.

  Geliked door 1 persoon

  1. Henk Hofman schreef:

   Hopen dat de grenzen van Oostenrijk/Zwitserland tegen die tijd weer open zijn, Die bergpassen zijn met auto/motor natuurlijk schitterend.

   Geliked door 1 persoon

 4. Tessa schreef:

  Mooi programma is dat. Zelf heb ik heimwee naar twee plekken: London en Crosby Beach/Liverpool

  Geliked door 1 persoon

 5. corrina schreef:

  Bergen zijn prachtig en groots en zeker heimwee om weer eens een mooie trip te maken met wandelingen of fietsen

  Geliked door 1 persoon

 6. feliceveenman schreef:

  ik zou graag eens met man en kinderen een tocht willen maken van hut naar hut, vaag hebben we dat ok met elkaar afgesproken. Wie weet volgend jaar. Om te oefenen wandel ik alvast elke dag een uur ( nouja…bijna elke dag)

  Geliked door 1 persoon

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Is er in Nederland niet ergens een berg? Of is dat een domme vraag, en kun je dat niet vergelijken?

  Geliked door 1 persoon

  1. Henk Hofman schreef:

   berglandschap met bergen van 3.000 tot meer dan 4.000 meter of wat je hier hebt; af en toe een heuvel van een meter of 100 is totaal iets anders. Maar daarom niet minder mooi ofzo, maar alleen totaal iets anders.

   Like

 8. Rachel schreef:

  och de bergen!! kwam er al vanaf dat ik klein was en zou zo in mijn auto willen stappen!! ja ik ga dan met de auto ipv de trein.

  Geliked door 1 persoon

 9. Tania schreef:

  Ik hoop voor jou dat alles weer snel normaal is zodat we weer op vakantie kunnen gaan.

  Geliked door 1 persoon

 10. Wanda schreef:

  Ik snap je volledig! Wij zijn vorig jaar september nog naar Vorarlberg in Oostenrijk geweest en hopen ook dit jaar wel weer richting de bergen te kunnen, maar voorlopig zie ik dat nog niet direct gebeuren helaas en ja, vakantie in eigen land… ik moet echt heel erg aan dat idee wennen…

  Geliked door 1 persoon

  1. Henk Hofman schreef:

   Ook schitterend gebied, wij zijn paar jaar terug in Schruns gewe st.

   Like

 11. feliceveenman schreef:

  een troost heb je: die bergen lopen niet weg….maar dat je niet blij wordt van het idee dat je je dit jaar met onze heuvels moet behelpen, kan ik me levendig voorstellen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Henk Hofman schreef:

   Een Nederlandse vakantie is zeker niet minder leuk, maar is gewoon totaal anders.

   Like

 12. Rikit schreef:

  Zwitserland is een van mijn favorieten vakantie landen. Zijn er al vaak met de motor naar toe geweest, waar het in de bergen heerlijk toeren is.. In 2020 zouden wij in juni voor het eerst met de trein gaan, waarbij ook de Bernina-Express op het programma stond. Waarom het niet door kon gaan weten we inmiddels allemaal. Hopelijk kan het dit jaar nog, en anders schuiven wij het maar weer door naar een later tijdstip…

  Geliked door 1 persoon

 13. Alexandra schreef:

  Ah, railaway, prachtig programma. Ik kijk er graag naar voor de mooie routes en reisinspiratie. Voor over een tijdje, hopelijk kunnen we dan weer wat meer.

  Geliked door 1 persoon

 14. www.jouvence.nl schreef:

  Hopelijk is alles gauw weer normaal en kan iedereen weer heerlijk op vakantie.

  Geliked door 1 persoon

 15. Bergen hebben iets magisch. Je voelt je zo klein.

  Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.