Geplaatst in Dagelijkse leven, Houten, In het nieuws

‘Ontwerp ruimtelijke koers Houten 2040’; helemaal zo gek nog niet

Dat er in Houten qua woningbouw iets staat te gebeuren kan niemand in Houten intussen zijn ontgaan.

Aanleiding voor dat alles is het ‘Ontwerp ruimtelijke koers Houten 2040’. Volgens tegenstanders een ondemocratisch tot stand gekomen plan dat Houten verkwanselt, resulteert in anonimiteit en zinloos bouwen en nog een hele reeks kwalificaties. Volgens mij een plan dat met wat bijschaverij er voor zorgt dat Houten in de toekomst een gemeente blijft waar het erg lekker wonen is, maar ook een gemeente wordt waar gezinnen/ouderen/jongeren/alleenstaanden/stellen en alles daar tussenin met aanzienlijk minder moeite dan nu een woning weten te vinden.

Waarom ik me best kan vinden in dat ontwerp? Omdat ik vind dat er veel te zeggen is voor de richting die in het plan is gekozen; niet kiezen om een groot deel van het nu groene gebied rond Houten helemaal vol te bouwen met meer van hetzelfde, maar beginnen met het realiseren bij de Molenzoom/centrum van gedeeltelijk geconcentreerde bouw/gestapelde woningbouw/flats/appartementen/hoogbouw of hoe je meerdere woningen op elkaar ook wilt noemen en dan in een volgend stadium het gebied rond de Doornkade omtoveren van een anoniem buiten de rondweg gelegen industrieterrein naar een helemaal bij Houten horend gecombineerd woon/werkgebied.

Verdwijnt het Houtense DNA?

Een van de argumenten van tegenstanders van die plannen is dat het Houtense DNA daardoor zou worden ‘verkwanseld’. Toen jaren geleden Houten een aantal groeitaken kreeg opgelegd was Houten nog omgeven door uitgestrekte gebieden met weilanden, boomgaarden en dergelijke. Door een groot deel van die die gebieden om te vormen tot woongebieden konden die wijken ruim worden opgezet met veel ruimte voor fietsers en in en zeker ook om die wijken veel groene gebieden waar je perfect kunt recreëren en zo kunt bijkomen van het dagelijkse leven.

Een zeer geslaagde aanpak wat mij betreft want ik woon nu een jaar of 7 met veel plezier in een van die wijken. Maar… tijden veranderen; iets dat vroeger werkte is in de toekomst onmogelijk vol te houden tenzij je de realiteit uit het oog verliest en krampachtig in het ‘vroeger was alles beter’ verleden blijft leven. Het inwoneraantal van Nederland is inmiddels gestegen tot iets van 17,3 miljoen mensen en ook het inwonertal van Houten blijft maar doorgroeien; van ongeveer 35.000 in 2000 naar meer dan 50.000 en de groei is er voorlopig nog niet uit. En ja al die mensen willen graag ergens wonen.

Ondanks dat het hier erg fijn wonen is hoef je geen expert te zijn om te zien dat de huidige woningverdeling in Houten totaal scheef is; vrijwel alleen maar huizen met tuin en slechts hier en daar appartementen. Zou je ervoor kiezen om op dezelfde voet als in het verleden door te bouwen om op die manier de benodigde +/- 5.800 woningen te realiseren dan betekent dat dat je een heel groot deel van Houten dat nu nog groen is, opoffert voor woningbouw. Een misser, want zeker nu met die Corona-epidemie merk je weer hoe belangrijk flinke groene gebieden zijn om te kunnen ontspannen.

Door in Houten te kiezen om op een aantal plekken te gaan stapelen wat woningen betreft kun je de oppervlakte die nodig is om het benodigde aantal woningen te kunnen realiseren beperken, waardoor er meer ruimte overblijft voor groen en andere zaken die het leven mooi maken.

Anoniem en zielloos bouwen

Bij het lezen van de komst van hoogbouw werden door tegenstanders daarvan meteen gebouwen in Nieuwegein en nog wat andere steden als doembeeld voor wat Houten te wachten stond voorgespiegeld, en om het nog wat vetter aan te zetten; hoogbouw zou leiden tot anonimiteit en gelijk staan aan zielloos bouwen…

Alsof het gebied rond de Molenzoom waar nu gestapelde bouw gepland staat, een toonbeeld van levendigheid en nabuurschap is, om over het gebied rond de Doornkade nog maar te zwijgen. Tot een jaar of wat terug was de Molenzoom een anonieme kantorenwijk. Nu daar steeds meer kantoren worden omgebouwd naar appartementen begint daar eindelijk wat levendigheid te komen.

Het gebied rond de Molenzoom is door de directe ligging naast het station en de Koppeling perfect gelegen om veel mensen op een beperkt gebied te huisvesten. Door die centrale ligging beperk je ook het aantal verkeersbewegingen door heel Houten en dat draagt alleen maar bij aan de leefbaarheid.

Je kunt dus in plaats van die ongefundeerde stemmingmakerij over anonimiteit en zielloos bouwen het ook omdraaien en die mislukte hoogbouw uit Nieuwegein en dergelijke als uitgangspunt nemen van hoe je gestapelde bouw in Houten dus niet moet inrichten. Ga in plaats daarvan op zoek naar wel geslaagde hoogbouwprojecten voor kleinere gemeenten, of schakel iemand in die dat kan ontwikkelen. En zie het als een ambitie om over een aantal jaar als schoolvoorbeeld in de goede zin van het woord te dienen voor gemeenten die voor een zelfde taak staan.

Ondemocratisch

Tegenstanders van het plan zeggen dat de procedure rond het ontwerp ondemocratisch zou zijn, en dat partijen in het College van B&W de burgers zouden hebben voorgelogen. Altijd een bewering die makkelijk scoort. Ze stellen dat geen van de partijen in het verkiezingsprogramma heeft aangekondigd te gaan voor grootschalige woningbouw.

Wat mij betreft om meerdere redenen om het voorzichtig uit te drukken een dubieuze uitspraak: verkiezingsprogramma’s beslaan grotendeels de periode tot aan volgende verkiezingen dus een jaar of 4, terwijl dit plan gaat over de periode tot 2040. Dus die 5.800 woningen worden ook niet de komende 4 jaar gebouwd maar tot aan 2040, wel een verschil, maar ja, met nuances scoor je niet in de media en die zorgen er ook niet voor dat mensen je petitie tekenen.

En als je dan kijkt wat partijen in hun verkiezingsprogramma’s hadden: het CDA had het bijvoorbeeld over 2.500 nieuwe woningen tot aan 2025, D66 gaf aan flink in te zetten op transformatie van het Molenzooomgebied en bouwen buiten de rondweg, en ook in het verkiezingsprogramma van GroenLinks staan allerlei passages waarin ze aangeven flink te willen bouwen om groepen die nu niet of onvoldoende aan bod komen te helpen.

Zo maar wat voorbeelden waaruit je kon opmaken dat er in Houten heel wat woningen bij moesten komen. Nee, het getal van 5.800 wordt niet genoemd maar in alle verkiezingsprogramma’s kun je lezen dat er in Houten het nodige gebouwd moet worden in allerlei verschillende vormen om ook in de toekomst van Houten voor veel verschillende groepen een fijne gemeente om in te wonen van te maken. Allemaal tekenen dat partijen inzagen dat er in Houten volop gebouwd moest worden.

En nu verder

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

9 gedachten over “‘Ontwerp ruimtelijke koers Houten 2040’; helemaal zo gek nog niet

 1. Beste Henk, Tessa, Claudia en andere lezers,
  Ook ik vind de ruimtelijke koers zoals die is ontwikkeld passend bij de toekomst van Houten. Jongeren staan in Houten zeker tien jaar op wachtlijsten, wonen is voor hen in Houten onbetaalbaar, ouderen hebben weinig mogelijkheden om na jaren in grote huizen gewoond te hebben in Houten kleiner te gaan wonen, gelijkvloers en met goede voorzieningen nabij. Om Houten de parel van de regio te laten blijven met natuur net buiten de rondweg en, theater, bioscoop, restaurants is het nodig een deel van de regionale bouwtaak op ons te nemen. Ik heb het afgelopen jaar heel veel gewandeld in en rondom Houten en ben het plan van de ruimtelijke koers steeds beter gaan begrijpen. Wandelend in de wijdse velden in Houten oost net buiten de rondweg geniet ik van vogels, luchten en uitzichten. Laat dit gebied onbebouwd en investeer hier in natuur! Wandelend door gebieden als de Doornkade bekruipt me een trust gevoel van achterstallig onderhoud, achterhaalde bebouwing en lege bedrijfspanden. Dit gebied verdient een upgrade met appartementen, gecombineerd met bedrijfjes: levendig, dicht bij stad, dorp, OV en aan te leggen fietspaden die ontsluiten naar de regio. Tegenstanders van de ruimtelijke koers laten zich stevig horen: vocaal en met sentimenten uit grootvaders doos. Wie wil samen laten horen dat de ruimtelijke koers het potenties heeft om Houten toekomst te bieden: natuur nabij en woningen voor ouderen en jongeren in het vooruitzicht. Dat mag best enkele lagen hoog zijn. Kwaliteit en stedelijk karakter aan deze rand van Houten, combi wonen en werken en voorzieningen nabij. Er is budget voor een grote advertentie voor voorstanders van de koers. Wie doet mee?!

  Geliked door 1 persoon

 2. Typisch dat je anderen van alles verwijt maar je zelf je eigen waarheid loopt te creëren door heel creatief woorden te verdraaien. Er staat nergens dat Houten Oost bulkt van het natuurschoon maar wel dat het een gebied is waar je perfect kunt recreëren. Is iets anders maar dat past natuurlijk niet in jouw straatje, dus verzin je het zelf maar. Veelzeggend

  Like

 3. Blijf erop wijzen dat de veranderingen van nieuwbouw, breedgedragen moeten worden. Verder zijn er nog meer plaatsen waar gebouwd zou kunnen worden. Doornkade en bij de ijsbaan sluit aan richting Utrecht. Persoonlijk zie ik meer in een plan dat een andere locatie kent. Bij de binnenweg en tussen het fort en de limesbaan ligt veel ruimte. Ontsluiting voor verkeer is ook redelijk makkelijk. Gezien de aansluiting op de A12. En tevens voor recreatie is de achterkant van nieuw Wulven goed te bereiken. Maar het grondbedrijf van de gemeente gaat grond gedeeltelijk verpachten. Dus is al in bezit van Houten. Deze grond en aankoop van de andere grond zou mogelijk moeten zijn. Kun je plannen maken om de kern van Houten intact te houden en minder hoogbouw. Nogmaals hou een referendum en luister naar de bevolking. Van deze voorliggende plannen vraag ik mij af of zij breed gedragen worden of door kleine minderheid. Tevens vraag ik mij af of dit niet over de verkiezingen heen getild kan worden. Kunnen deze voorstellen mooi meegenomen worden in de partij programma’s. Dan weet heel Houten waar ze voor kiezen.

  Like

  1. Het perfecte plan bestaat niet. Maar deze plannen zijn tot stand gekomen na allerlei informatie tafels en andere meedenksessies.

   En als je het over de verkiezingen zou tillen dan heb je grote kans dat net als nu er meerdere partijen nodig zijn, en er dus ook compromissen nodig zijn.

   Standpunt van een partij kan op dit punt overeen komen met je eigen standpunt, maar bij andere thema’s wellicht weer levensgroot verschillen

   Like

 4. Ik ben het grotendeels met je eens Henk. De aversie tegen hoogbouw deel ik niet. In Houten zuid kon dat wat makkelijker worden geïntegreerd en in Houten Noord roept dat veel weerstand op.
  Echte Hoogbouw in het centrum versterkt bovendien diverse culturele functies en het winkelgebied. Zonder de groeitaken had Houten mogelijk geen theater of bioscoop . Bovendien zijn er veel ouderen die voor het gemak maar ook veiligheid graag in een appartement wonen. Uit interesse heb ik de plattegronden van recente projecten bekeken en daar wordt ik niet vrolijk van. Ik zou graag meer projecten voor ouderen zien met een aantal gemeenschappelijke voorzieningen . En dan bedoel ik niet de parkeergarage 😊. Nabuurschap kano ik ontstaan in gestapelde bouw in plaats van “ het hofje “ . De gemeente zou commerciële partijen dat toch eens moeten influisteren .
  Overigens bouwen we niet voor Houten maar voor de regio en daarbuiten .

  Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.