Vakantie 2020 (2); van de Großglockner naar de Holterberg

Zoals ik in mijn vorige blogpost al aangaf, moesten we dit jaar onze vakantieplannen zoals zoveel mensen wijzigen. Het geplande huisje aan de voet van de Großglockner werd nu een huisje in Appelscha en in Markelo. Alles van Appelscha las je in mijn vorige blogpost, nu is het tijd voor onze tweede week; Markelo.

Een totaal ander gebied, maar daarom niet minder mooi. In de directe omgeving waren er veel wandelroutes, maar binnen een half uur met de auto waren er nog veel meer gebieden waar we eindeloze tochten konden maken. Zo was bijvoorbeeld een tocht langs drie kastelen (kasteel Warmelo, Diepenheim, Weldam) erg leuk om te doen.

Het gebied daar in de omgeving wat me het meest bevallen is, is het Nationaal park ‘De Sallandse Heuvelrug’; een schitterende afwisselend gebied met dankzij de wandelknooppunten ontelbare mogelijke wandelingen. De tocht van station Holten via de Holterberg en weer via een andere route terug was een van de mooiste tochten die we deze vakantie hebben gelopen. Doordat het op die dag 31 graden was, maakte die temperatuur het deel door de heide en vooral op de Holterberg extra uitdagend. En wat kun je dan blij zijn rond lunchtijd met een bankje in de schaduw op de Holterberg;-)

Vrijheid

Ook in de omgeving van Markelo was 75 jaar vrijheid op veel plekken te zien. Bij de tocht over de Markelose berg en nog twee andere ‘bergen’ werd dat op allerlei manieren duidelijk. Ook hier weer een onderduikershol (onontdekt door de Duitsers), loopgraven en bomkraters.

Wat het meeste indruk op me maakte was de afdruk van een neergeschoten piloot in de aarde. Doordat de grond waarin hij terecht kwam zo zacht was , bleef er toen ze zijn lichaam weghaalden, een hele zichtbare afdruk van zijn lichaam achter. Het zoveelste tastbare voorbeeld van wat een hoge prijs er soms aan het leven in vrijheid hangt.

Op naar de volgende vakantie

Tsja, en dan realiseer je op vrijdag als je in de auto richting Houten zit, dat de zomervakantie van 2020 er, voor die officieel al begonnen is, voor S. en mij al op zit. Op naar de volgende vakantie;-)

23 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ben hier eigenlijk nog nooit geweest, maar ziet er heel mooi uit. Indrukwekkend ook, die afdruk! Doet je inderdaad maar weer eens beseffen hoe dankbaar je mag en moet zijn voor elke seconde in vrijheid. En voor iedereen die voor ons gestreden heeft.

  Geliked door 1 persoon

 2. stefaanvivant schreef:

  Het doet me wel zin krijgen om
  Er heen te trekken! Mijn partner even de blog doorsturen!

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Echt een gebied dat ik kan aanraden

   Geliked door 1 persoon

 3. Amina - Imfeelinggood.nl schreef:

  Wat een prachtig gebied. Sporen van de oorlog vind ik zo dubbel altijd. Heel verdrietig aan de ene kant, maar zo ontzettend interessant aan de andere kant. Hoe inventief mensen toen waren met bijvoorbeeld zo’n onderduikershol. Fijne zomer nog Henk!

  Like

 4. Lizette schreef:

  We hebben nog even nagedacht en misschien gaan we na jouw blog over Markelo er dit najaar heen. Lijkt me namelijk echt wel een mooie omgeving.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Ik kan het je aanraden. Wij hebben er gelopen, maar er zijn ook erg veel fietspaden

   Like

 5. bookstamel schreef:

  Ik wens je een hele fijne vakantie! En wat een mooie omgeving

  Like

 6. feliceveenman schreef:

  wandelen als het o warm is, dat is echt een heldendaad ! ik kan het weten, ik liep bij 29 graden zonder een kriezeltje schaduw, 12 km van het Floris de Vijfde pad

  Geliked door 1 persoon

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Mooi daar zeg! Niets mis met een vakantie in eigen land. Kun je deze zomer niet nog een keer gaan? Of laat je werk dat niet toe?

  Like

 8. Jammer dat jullie je vakantie naar Oostenrijk moesten wijzigen, wij hopen in september nog die kant op te kunnen gaan. Die afdruk is echt bijzonder om te zien en zo te zien hebben jullie het ook goed getroffen met het weer. Dat is vaak wel een nadeel van vakantievieren in eigen land.

  Like

 9. Wow die afdruk! Indrukwekkend en best eng. Als de meeste mensen hun vakantie er op zit, heb ik het pas. Ik heb pas in September vakantie

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Dan kun je al gaan aftellen 👍🏻

   Outlook voor Android downloaden

   ________________________________

   Like

 10. priscilla schreef:

  Zo, bizar en indrukwekkend zich die afdruk van de piloot.

  Geliked door 1 persoon

 11. Een tocht langs die kastelen lijkt mij ook wel mooi, ik hou daar zelf ook enorm van. En vooral tijdens het wandelen heb je goed de tijd om het allemaal in je op te nemen.

  Ik ben nog steeds vaak verbaasd hoe ze dat zo lang geleden wel niet hebben kunnen bouwen.

  En inderdaad, die afdruk…… Wordt er stil van…

  Geliked door 1 persoon

 12. Bizar de afdruk van de piloot. Indrukwekkend!

  Geliked door 1 persoon

 13. racheltjuh schreef:

  die afdruk is mooi!! en zo vakantie vieren is ook geen straf toch 😀 Genoeg moois in ons eigen land zeg ik dan maar 😉

  Like

 14. Reismuts schreef:

  Zo, die afdruk vind ik ook echt super indrukwekkend. Voor de Sallantse Heuvelrug ga ik graag nog een keer terug naar Friesland.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   De Sallandse Heuvelrug ligt niet in Friesland maar in Overijssel, daar zijn we de tweede week, toen we in Markelo waren, heen geweest

   Like

   1. Reismuts schreef:

    Dat las ik inderdaad en weet ik, maar ik vind het verblijf ik Friesland voor herhaling vatbaar dus zou dan ook vanuit Friesland daar een dag naar toe willen.

    Geliked door 1 persoon

 15. Amy de Keijzer - Büttner schreef:

  Wat een mooie, maar ook erg indrukwekkende omgeving! De tocht langs kastelen lijkt me ook erg leuk.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.