Vakantie 2020 (1); denkend aan Friesland zie ik…

In de zomer naar de bergen; jarenlang was dat voor mij een vast ritueel. Maar dit jaar is niets normaal door de Corona, en dus ook niet de vakantie. S. en ik waren van plan om naar de omgeving van de Großglockner in Oostenrijk te gaan, maar aangezien de Oostenrijkse grenzen toen nog dicht waren en onbekend was wanneer die weer open zouden gaan, viel Oostenrijk voor ons af; geen bergen voor ons dit jaar. Bovendien zouden we dan ook de hele treinreis naar Oostenrijk, een uur of 10, met een mondkapje op moeten zitten. Bepaald geen idee dat ik voor ogen had als begin van onze vakantie.

Achteraf een goede inschatting om onze vakantie vroegtijdig te annuleren, want mondkapjes of niet, we hadden sowieso Oostenrijk niet ingekomen, aangezien de Oostenrijkse grens 16 juni openging, en wij 12 juni van plan waren daar heen te gaan.

Omdat toen we hadden besloten om Oostenrijk te annuleren nog niet exact wisten wat er in Nederland wel/niet allemaal open ging, besloten we om nu in twee plekken een huisje te boeken. Via natuurhuisje.nl hadden we al een paar keer iets geboekt en dat was ons zeer goed bevallen, en toen we op die site wat hadden rondgesnuffeld viel onze keus op een huisje in Appelscha en een huisje in de buurt van Markelo.

Het huisje in Appelscha had een soort van koninklijke entree; het lag aan de rand van het Drents-Friese Wold in een gebied van Staatsbosbeheer. De toegangsweg naar het huisje ging over een lang zandpad omringd door bomen, uitbundig bloeiende Digitalissen (Vingerhoedskruid) in allerlei kleuren en Rhodondendrons. Elke keer als we daar overheen reden voelde het of we over een koninklijke oprijlaan reden.

En het huisje was er echt één van het soort waar we ons meteen vanaf de eerste seconde thuis voelden.

75 jaar vrijheid

2020 is het jaar van de Corona maar ook van 75 jaar vrijheid en tijdens deze vakantie kwamen deze twee zaken op allerlei manieren samen. Zo kwamen we in de buurt van Appelscha in de bossen langs een onderduikhol. Een donker muf hol van een paar vierkante meter. Zeker tijdens de eerste weken van de Corona heb ik me thuis geregeld behoorlijk opgesloten gevoeld, maar toen ik in dat hol zat, besefte ik hoe relatief dat opgesloten gevoel was. Ik vond het best confronterend om zo’n onderduikhol te zien, en te realiseren dat daar mensen gedurende lange tijd gedwongen in hadden moeten doorbrengen, met het besef dat als ze ontdekt zouden worden de dood volgde. En helaas werden ze ontdekt.

Denkend aan Friesland zie ik…

Wat tijdens deze vakantie behoorlijk is bijgesteld, is mijn beeld van Friesland. Ik had een paar keer in het kader van de North Sea Trail tochten langs de Waddenkust gemaakt, en dat waren dan tochten die kilometers lang langs dijken en door weilanden voerden. Hele mooie tochten , maar die tochten bevestigden wel mijn beeld van Friesland; strakke wegen langs weilanden en dijken.

Afwisselende natuur

Tijdens ons verblijf in Appelscha heb ik dat beeld wel drastisch bijgesteld, want het in het gebied waar we verbleven, het Drents-Friese Wold, had je alle soorten van natuur. Bossen, De Kale Duinen (een groot zandverstuivingsgebied), heide, watertjes en nog veel meer. Wat me vooral aansprak was dat de bossen niet zo ‘aangeharkt’ oogden; in veel bossen worden dode bomen zo veel mogelijk weggehaald waardoor je van die keurige maar o zo saaie bossen krijgt.

In het Drents-Friese Wold laten ze de bomen liggen, met een heel afwisselende natuur tot gevolg. Op die bomen zag je weer van alles groeien bloeien en kruipen; mossen, paddenstoelen allerlei planten en nog veel meer. Doordat er veel onverharde paden waren kreeg je ook echt het gevoel deel uit te maken van de natuur in plaats van er doorheen geleid te worden. Die dode bomen die geregeld ook op het pad lagen versterkten dat beeld nog eens.

Doordat ons huisje aan de rand van het Drents-Friese Wold lag, gingen we ook geregeld in de namiddag of avond nog even de natuur in en de vraag was hoeveel reeën we steeds tegen zouden komen. Soms kruisten ze op nog geen 10 meter ons pad.

Kortom echt een gebied (en een huisje) waar we nog vaker terugkomen. Na een zeer geslaagde week in Appelscha en omgeving was het tijd om naar onze volgende vakantiebestemming te gaan… Markelo. Maar dat komt in een volgende blogpost.

19 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Jammer dat je geplande vakantie niet doorging, maar dit klinkt ook als een goed alternatief!

  Like

 2. bdjowen schreef:

  Ik ben zelf nog nooit echt Friesland gaan ontdekken. Dit wil ik nog wel eens gaan doen.

  Like

 3. Friesland heeft hele mooie plekjes maar vind het jammer dat ze zo in hun eigen taal zitten.

  Like

 4. Cynthia schreef:

  Ja een bijkomend voordeel van de gesloten grenzen is toch het herontdekken van je eigen landje hè? Mooi beschreven. Ik had het overigens nóg leuker gevonden als je nog meer foto’s in je blog had gedeeld. Ik ben wel benieuwd naar de beelden van al die soorten natuur in Friesland.

  Like

 5. Tessa schreef:

  Fijn om te lezen dat Friesland zo bevallen is

  Like

 6. Amy de Keijzer - Büttner schreef:

  Dit jaar boeken wij geen vakantie, durven het niet aan, dan maar wat langer wachten. Dat natuurhuisje.nl klinkt wel interessant!

  Like

 7. Manon schreef:

  In de natuur ontdek je elke dag wat anders. Dat houdt het leuk.

  Like

 8. Deborah schreef:

  Wat ontzettend leuk om te lezen dat deze huisjes jullie zo bevallen. Heb er zelf ook wel eens naar gekeken. Het is allemaal wat kleinschaliger. Het is jammer dat de vakantie in Oostenrijk niet is doorgegaan maar jullie hebben er iets anders moois voor terug gekregen.

  Like

 9. Reismuts schreef:

  Wat toevallig, ik ben jaren lang in dezelfde omgeving van Oostenrijk op vakantie geweest. En laatst ook naar Friesland waarvan ik mijn beeld ook heb bij moeten stellen. Er is zoveel meer dan saaie weilanden en water inderdaad!

  Like

 10. feliceveenman schreef:

  wat een heerlijke gloedvolle beschrijving van hoe mooi ons land is. Ik ben ook vaak zo ontzettend verrast door de schoonheid van Nederland

  Geliked door 1 persoon

 11. verklaproos schreef:

  Zo leuk om eigen land te ontdekken. Ben daar vorig jaar al bewust mee begonnen. In Friesland kwam ik al elke maand, echt een mooie rustige provincie.

  Geliked door 1 persoon

 12. Gea schreef:

  Ik vind het ook nog steeds gek. Wij hebben Italië ook al snel geannuleerd toen de uitbraak bekend werd

  Geliked door 1 persoon

 13. Tania schreef:

  Jammer dat er zoveel in het water valt. Wij gingen een lang weekend naar Londen en hebben dit ook geannuleerd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Henk Hofman schreef:

   Maar de vakantie die we nu hadden was zeker niet minder, maar wel anders.

   Like

 14. Melissa schreef:

  Raar he hoe zo alles opeens om kan slaan. Goed dat je optijd geannuleerd had.

  Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.