Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

1.000 euro en dan…?

Soms komen er van die nieuwsberichten waarvan je in eerste instantie denkt; goh, dat is positief; maar als je er dan langer over nadenkt blijkt het een stuk minder mooi te zijn dan oorspronkelijk gedacht.

Dat heb ik met dat bericht dat mensen in de zorg die zich met Corona-werkzaamheden hebben bezig gehouden, een bonus van 1.000 euro krijgen vanwege hun extra inzet. Iets waar ik in eerste instantie helemaal achter stond, maar toen ik er verder over las kreeg ik steeds meer bedenkingen.

Sympathiek

Op het eerste gezicht lijkt het een sympathiek gebaar en in lijn met wat je de afgelopen maanden door alle partijen heen hoorde; de zorg is onderbetaald, dat moeten we gaan veranderen. Maar als je dan Mark Rutte later in een debat hoort zeggen dat hij tegen een structurele salarisverhoging is in de zorgsector omdat anders andere sectoren ook bij hem komen aankloppen, dan realiseer je je al gauw dat het gewoon een wel heel doorzichtig doekje tegen het bloeden is. En dat zijn waardering vooral bij woorden blijft in plaats van concrete structurele daden.

Waardering?

En dan die 1.000 euro zelf. Het werd gepresenteerd als een blijk van waardering voor getoonde inzet tijdens de Corona-crisis, maar waarom worden er dan groepen zoals artsen uitgesloten? Die hebben toch net zoals al die andere groepen diensten gedraaid van weet ik veel hoeveel uur? Waarom worden die dan uitgesloten van die bonus? Enkel en alleen omdat ze een hoog salaris hebben? Dat is toch een totaal onzin-argument als die bonus een blijk van waardering zou zijn voor verrichte werkzaamheden? Dan maakt het toch niks uit of je maandelijks nu 1.500 , 2.500 of 4.500 euro per maand op je loonstrookje krijgt? Criterium moet toch je inzet zijn en niet je salaris?

Met andere woorden, het is gewoon verkapte inkomenspolitiek, en dan nog niet eens voor een volledige groep. Door die bonus niet aan iedereen in de zorg te geven, maar aan een beperkte groep, werk je ook nog willekeur in de hand, want hoe bepaal je wie er wel en niet recht heeft op die bonus?

Bijvoorbeeld personeel dat niet direct op Corona-afdelingen heeft gewerkt maar er er wel voor heeft gezorgd dat de ‘gewone’ zorg in het ziekenhuis kon blijven draaien waardoor er ook nog inkomsten waren, hebben die er wel recht op of niet?

Het wordt aan de zorginstellingen overgelaten wie wel en niet voor die bonus in aanmerking komt, dus je weet nu al dat de ene zorginstelling het ziet als een kans om personeel een welverdiend extraatje te geven en heel soepel om gaat met de voorwaarden voor die bonus, terwijl een andere instelling heel star de regels gaat toepassen waardoor er daar veel minder mensen voor die bonus in aanmerking komen. Lijkt me voor zorginstellingen een keuze die ze moeten maken waar ze ook niet op zitten te wachten.

En zo is de kans erg groot dat een ansich heel positief gebaar in de praktijk heel negatief uitpakt.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

17 gedachten over “1.000 euro en dan…?

   1. Alle mensen in de zorg sector verdienen iets extra’s. Maar de andere kant ook, mijn dochter werkt als bij baantje bij Hoogvliet, daar is het nu extra druk. Daar mag een bonus ook wel.

    Geliked door 1 persoon

  1. Nee, die 1.000 euro is een extra waardering en belastingvrij. Staat los van dat met die overuren. Dat met die overuren is dat mensen die veel overuren hebben gemaakt door de Coronacrisis d wellicht meer inkomstenbelasting moeten betalen.

   Like

 1. Los van de eenmalige bonus denk ik dat het kabinet sowieso meer geld aan de zorgsector moet besteden, maar ook moet zorgen voor meer personeel en betere werkomstandigheden zodat je in de zorg ook daadwerkelijk tijd hebt voor een patiënt, want dat laatste schiet er zeker bij thuiszorg vaak wel bij in.

  Like

 2. Die symbolische beloningen zijn er ook al hoor, in ieder geval binnen de instellingen die ik ken. Er is namelijk heel veel geschonken aan bijzondere kado’s en initiatieven om te bedanken. Erg mooie gebaren. Maar zoiets vanuit de overheid zou ook tof zijn.

  Like

 3. Ik ben het helemaal met je eens. Ze hebben zich allemaal ingezet, dus allemaal een beloning. En dan hebben we het nog geen eens over de eventuele 2e golf., zet iedereen zich dan nog in?

  Like

  1. Ik begrijp wel een beetje wat je bedoelt, maar zie het toch anders. Zelf werk ik voor verzorgingshuizen. Overigens ga ik ervan uit dat ik er niet voor in aanmerking kom, omdat ik een ondersteunende functie heb. Artsen hebben vaak een andere verloning constructie dan een arbeidsovereenkomst dus daar zal de uitzondering vandaan komen. En er is maar een pot geld, als die op raakt, zullen er echt wel voorwaarden worden gesteld. De verzorgingstehuizen moeten volgens mij ook beargumenteren wie in aanmerking komt (functie en taak).
   En dat vind ik lastig. Want er zijn veel
   Collega’s uit ondersteundende en administratieve functies die in de Corona tijd hun werk hebben laten vallen en zijn gaan helpen bij de zieke cliënten. En die verdienen het wat mij betreft wel hoor, al die hardwerkende zorg medewerkers die met risico voor eigen gezondheid de zorg voor een ander deden.

   Like

   1. ik ben ook voor een extra beloning, maar doe dan, om gedoe te voorkomen (zorginstellingen geven nu zelf ook aan dat ze niet zelf willen/kunnen beoordelen wie wel/niet in aanmerking komt) een bonus voor iedereen, en geef de medewerkers op de corona-afdelingen iets symbolisch. In het leger krijgt personeel dat op een bepaalde missie is geweest een bepaalde medaille. Geef dan iedereen van de Cornoa-afdelingen zoiets.

    Like

 4. Het viel mij ook wat tegen inderdaad. Na al dat geklap en gepoch, had ik ook verwacht dat er meer concreet gedaan zou worden voor de mensen die in de zorg werken….

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.