Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Vrijheid; niet zomaar een woord

vrijheidWat een wrange speling van het lot; 75 jaar bevrijding vieren in een tijd dat de persoonlijke vrijheid op heel veel vlakken tot een minimum is ingeperkt. Natuurlijk van een hele andere orde en schaal dan toen, maar toch.

Niet meer gaan en staan waar je wilt, niet meer de mensen zien die je wilt, niet meer werken waar je wilt. Maar waar de veroorzaker hiervan 75 jaar geleden een fascistisch regime was, is nu de veroorzaker een virus met de duistere naam Corona/COVID-19.

Waar op het strijdtoneel van 75 jaar geleden legeruniformen in steden en dorpen een verbeten strijd voerden, zijn dat nu gezondheidszorguniformen in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Waar 75 jaar geleden achteraf het besef kwam dat het leger jarenlang verwaarloosd was, is nu achteraf het besef dat de zorg jarenlang verwaarloosd is.

Waar toen in wapenfabrieken een wedloop aan de gang was om nog krachtigere, effectievere en dodelijkere wapens te maken, wordt die strijd nu geleverd in laboratoriums over de hele wereld. Welke laboratorium slaagt erin om een effectief middel tegen Covid-19 te ontwikkelen en dat wereldwijd beschikbaar te maken?

Ik ben benieuwd wat achteraf de D-day van de Coronacrisis gaat worden.

Geniet van de vrijheid

Laten we ondanks dat de bezetter van onze huidige manier van leven nog niet is verslagen, genieten van de vrijheid die het overwinnen van de oorlog 75 jaar geleden opleverde;

Dat we mogen zijn wie we willen zijn, geloven wat we willen geloven, houden van wie we willen houden en nog veel meer.

Vrijheid; onverwoestbaar.

 

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

19 gedachten over “Vrijheid; niet zomaar een woord

 1. Wat een prachtige blog Henk! Heel wrang, maar misschien kunnen we hopelijk later in 2020 alsnog in alle vrijheid, onze vrijheid van oorlog vieren!

  Geliked door 1 persoon

 2. Het is zeker goed om stil te staan bij de betekenis van vrijheid. Zeker nu we door de corona maatregelen minder kunnen doen dan we gewend zijn.

  Like

 3. Mooi geschreven. Onze vrijheid beperkt en de vrijheid vieren. Voor mijn gevoel beet dat wel een beetje. Maar achteraf weten we het wel, het hoe en wat. Laten we de vrijheid blijven eren zodat we blijven leren dat vrijheid een dierbaar goed is.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mooi geschreven zeg. Ik moet zeggen dat ik het dit jasr misschien nog wel indrukwekkender vond. Ik keek mee op tv en zo’n stille, lege dam heb ik nog nooit gezien… Dat geeft juist het gevoel en de ruimte voor gemis, verlies en gevoelens. Heel bijzonder.

  Geliked door 1 persoon

 5. Toevallig zeiden wij dit ook tegen elkaar en hoorde ik gisteren dat er meer mensen vanavond 2 minuten stilte zullen houden ( wat ik vreemd vind want dat doen we toch altijd al allemaal) maar men beseft misschien toch een beetje -ook door de onzekerheid- dat de tijden nu anders zijn en dat we toch blij mogen zijn met de vrijheid normaliter.

  Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.