Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

De 1,5 meter rij; het nieuwe normaal

1,5

De 1,5 meter samenleving zal nog wel een flinke tijd de standaard zijn. Doordat winkels en dergelijke van oorsprong niet zijn ingericht op die 1,5 regel, levert dat iets op waardoor vooral het Twitter- en Facebookvolk, dankbaar gevoed door berichten in de Telegraaf en het AD, voortdurend in een stuip schieten; wachtrijen.

Schandelijk is dan de teneur. Waarom? Daarom. Social media en inhoudelijk onderbouwd commentaar zijn twee dingen die nu eenmaal niet samengaan.

Twee mooie voorbeelden van de afgelopen tijd waarop verontwaardigd socialmediapubliek los kon gaan:

Mileustraten

Sinds de begin van de Coronacrisis zijn de zaterdagse wachtrijen bij de Milieustraten/afvaldepots of hoe je ze wilt noemen, steeds dankbaar voer voor hijgerige afkeurende Facebook/Twitter commentaren.

Wat is daar nou zo erg aan? In welk opzicht zou dit de Coronaverspreiding versterken? Ja, er staat een lange rij auto’s, maar afgezien van dat de uitlaatgassen van die wachtende auto’s wellicht niet helemaal positief zijn voor het milieu, kan ik geen argumenten verzinnen waarom dit negatief zou zijn.

Mensen zaten in hun auto te wachten tot ze het terrein op konden. Op het terrein hadden de medewerkers van het afvalstation speciale loop-/rijlijnen gemaakt zodat mensen elkaar niet op minder dan 1,5 meter hoefden te passeren. Daarnaast mochten er minder mensen tegelijk op het terrein. Er was dus geen enkel probleem met besmetten van andere mensen ofzo. Waarom dan die verontwaardiging?

Als iemand niets beters heeft te doen dan een een half uur ofzo wachten tot ie zijn vuil kan wegbrengen, is dat toch zijn/haar probleem? Wat voor overlast leveren ze anderen op? Niet iedereen kan op doordeweekse dagen naar de vuilstort, dus dan is de zaterdag de enige mogelijke mogelijkheid.

Ikea

En gisteren had je de wachtrijen bij de Ikea die weer dankbare voeding waren voor afkeurend Nederland. Maar wat zag je nou eigenlijk op die foto’s? Je zag aan het begin van de dag een lange rij met mensen, keurig allemaal op de voorgeschreven 1,5 meter en vaak nog meer afstand van elkaar. oh oh wat een schande.

Bedrijven die volgens alle Coronaregels gewoon legaal open mogen zijn, zich houden aan alle voorschriften en door open te zijn zorgen voor omzet, werkgelegenheid en belastinginkomsten voor de overheid waar weer de gezondheidszorg mede mee gefinancierd wordt.

Wen er maar aan

Er zit niet anders op dan te wennen aan die wachtrijen want zolang de 1,5 meter samenleving er is, zullen ze op steeds meer plekken ontstaan.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

29 gedachten over “De 1,5 meter rij; het nieuwe normaal

 1. Helemaal met je eens! Al houden veel veel mensen zich niet aan die regel. Laatst nog kwam er gewoon een vrouw naast me staan toen ik voor het schap stond en vroeg mij iets. Heb wel gewoon antwoord gegeven en er niks van gezegd… misschien ook wel vervelend, want ik stond er best lang haha en geduld is voor velen ook lastig

  Geliked door 1 persoon

 2. Wij zijn rustig op een doordeweekse dag naar de vuilstort geweest, waren 4 auto’s voor ons en ze lieten elke 5 minuten pas een nieuw iemand binnen. We moeten gewoon wennen aan de 1,5 meter samenleving en sommige dingen zullen nu eenmaal “fout” aanvoelen, maar we moeten ze wel blijven doen anders gaat de economie eraan…

  Geliked door 1 persoon

 3. Mooi geschreven en helemaal gelijk. Echter zijn er in winkels mensne die zich niet aan de regels houden en er schijt aan hebben en gewoon naast je komen staan. vervolgens krijg je een rare/boze blik als jij wel aan de kant gaat. Dat vind ik wel jammer. Respect voor elkaar is in deze wel nodig. Zelf ben ik dus 1x mee naar GAMMA geweest en dat was direct de laatste keer. Ben zwanger, dus wil toch elk klein risico vermijden. Maar vond het niet leuk als ik geen kleurtje voor de babykamer mee kon gaan uitkiezen. We moeten al zoveel ‘alleen’ tijdens deze zwangerschap.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben blij dat de meeste mensen de 1,5 meter afstand serieus nemen. Mijn moeder werkt in een kledingwinkel en helaas zijn er nog steeds mensen boos als ze vraagt of zij 1,5 meter afstand willen houden. Dat vind ik wel bizar… maar oke…

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben het gedeeltelijk wel met je eens hoor, alleen bij mij heerst voornamelijk angst aangezien dochter en ik beide een risicogroep zijn. Ons zul je dus niet snel in de Ikea zien, al ontkomen we er niet aan dat je ooit weer deze maatschappij in moet. We wonen op een steenworp afstand van de Efteling en de kleine meid vraagt elke dag wanneer we weer gaan.. Dus tsja: welkom in de nieuwe maatschappij!

  Geliked door 1 persoon

   1. Het is lastig, maar we kijken maar wat de stand van zaken is wanneer alles weer opent. Misschien denk ik er dan weer anders over ! 🙂

    Geliked door 1 persoon

 6. Prachtig om te zien dat het kan, 1,5 meter. Maar ook om te zien hoe ondernemers dit oppakken en hoe rustig mensen in een rij wachten. We kunnen het samen wel! En mensen die op slakken zout leggen, die zijn er altijd. Dan doe ik altijd alsof mijn neus bloed, ik zie niets.

  Geliked door 1 persoon

 7. Goed punt Henk, en eens. Het is een kwestie van wennen om afstand te houden, maar mijn idee is dat de meeste mensen zich daar netjes aan houden.
  En ik denk dat de meeste winkeliers dromen van zo’n rij mensen als ze weer open gaan:-)

  Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.