Geplaatst in Dagelijkse leven, Houten, theater

Wat je allemaal met een gitaar kunt doen

gitaar

Terwijl het buiten een zo langzamerhand normale Nederlandse winterdag, oftewel 10 graden en regen was, waren S. en ik deze zondag in het Nieuwegeinse theater De Kom voor een optreden van Mart Hillen.

Vorig jaar hebben we hem ontdekt in het Houtense Theater aan de Slinger, toen daar een voorproefje van het nieuwe theaterprogramma werd gepresenteerd en diverse artiesten korte optredens van hun act gaven (E. nogmaals bedankt voor de kaarten;-)).

Mart Hillen was één van die artiesten, en zijn optreden maakte ons zo nieuwsgierig dat we toen de voorverkoop begon, meteen kaarten wilden kopen. Helaas was het in Houten direct uitverkocht maar gelukkig zagen we dat ie ook in Nieuwegein een optreden zou doen, dus toen hebben we daar kaarten voor besteld.

Fingerstyle

Vandaar dat we deze zondag in De Kom zaten.  Mart Hillen is een 23-jarige fingerstyle gitarist, amper twee jaar geleden afgestudeerd van de Popacademie in Enschede en nu dus al ‘on tour’ een theatertournee. Tot zijn Houtense optreden had ik nog nooit van fingerstyle  gehoord, maar fingerstyle wil zeggen dat je op één gitaar zowel de melodielijnen, bas, drums als het gewone gitaarwerk weet te combineren; een soort van eenmensband dus.

En hij slaagde daar meer dan goed in. Zonder moeite wisselde hij tussen allerlei muzieksoorten; Flamenco, pop, Rock en alles daar tussen in. Hij wist zelfs ook nog een trance-achtig nummer uit zijn gitaar te toveren.  Het ene moment speelde hij een nummer van Eric Clapton of de Eagles om vervolgens even later op de Flamenco-tour te gaan of bijvoorbeeld nummers van Queen, U2, AC/DC of Phil Collins te spelen.

Knap dat iemand zoiets kan, ik zat geregeld vol bewondering te kijken, en dat voor iemand van 23 met zijn eerste theatershow. Ik ben benieuwd waar hij over een jaar of vijf staat als zijn programma’s wellicht wat meer lijn krijgen.

Hoezo oud

Dat ie nog zo jong is, werd duidelijk toen hij een nummer van U2 aankondigde met; ‘dit is een nummer van een groep van voor mijn tijd; U2’…. Daar zat ik dan als 46-jarige;-).

Aanrader

Maar een meer dan geslaagde middag; zeker een aanrader. Kijk vooral op zijn website voor wat YouTubevideo’s etc.!

 

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

21 gedachten over “Wat je allemaal met een gitaar kunt doen

 1. Zelf speel ik piano, gitaar spelen keek ik altijd tegen op, ik vind het zo knap en ook ingewikkeld. Uit je verhaal begrijp ik dat Mart Hillen moeiteloos tussen diverse genres wisselt. Dat spreekt mij enorm aan. Mijn nieuwsgierigheid voor dit opkomende talent is gewekt.

  Like

  1. Bekijk zijn video’s en je ziet het. Als hij in een volgende show er iets meer verhaal in weet te stoppen dan wordt hij echt groot. Zijn eerste show was meer het tonen van welke stijlen hij allemaal beheerst. Maar verder steengoed.

   Like

 2. Dat vind ik met zo fijn, verschillende dingen door elkaar. Als je een echte muziekliefhebber bent, beperk je je doorgaans niet tot één stijl. Dat is goede muziek gewoon goede muziek.
  Als ze aan mij vragen wat ik goed vind, kan ik met recht en reden zeggen “vanalles”.

  En gitaar is zo een mooi instrument, hè, ik vind dat prachtig. Ik kan zelf weln wat spelen, maar ik ben niet echt een talent. Iedereen heeft de zijne, hè! 😉

  Liked by 1 persoon

  1. Ik bewonder mensen die gitaar kunnen spelen, vooral de emotie die je uit een gitaar kunt halen. En je hoeft natuurlijk niet technisch goed gitaar te kunnen spelen om mooie muziek te maken. Zolang er maar een soort van emotie in zit, je mensen weet te raken. Technisch perfecte muziek kan totaal niet aanslaan als het niet met gevoel is gespeeld. Muziek van Nirvana is technisch gezien bepaald niet sterk, maar het slaagt er wel in om een bepaald emotie over te brengen.

   Liked by 1 persoon

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.