Vergaderen voor het klimaat; less is more

woestijn blog klimaattopHonderden politici uit 195 landen en een nog veel grotere daarbij horende entourage van rond de 15.000 personen hebben de afgelopen dagen weer vele duizenden vliegkilometers gemaakt om deel te nemen aan de klimaattop in Madrid.

Een top die draait om een van de grootste problemen van nu en de nabije toekomst; het klimaat. Tientallen overleggen en uiteindelijk zal elke regeringsleider tijdens de slotbijeenkomst braaf zijn/ haar zegje doen; vaak plichtmatig, veel dreigende verhalen over dat het bijna te laat is om nog een verandering teweeg te brengen en aan het andere uiterste de struisvogellanden die verkondigen dat er helemaal niets aan de hand is met het klimaat, en alle meningen daar tussenin.

Nog even los van de inhoud; waar het mij vooral om gaat is dat het er nog zo vorige eeuws aan toe gaat qua vergaderen.  Had juist deze bijeenkomst aangegrepen om het goede voorbeeld te geven en te vergaderen op een 21 e eeuwse, veel milieuvriendelijkere, manier in plaats van op die achterhaalde 20 e eeuwse manier. Moeten al die 15.000 personen daar echt wel in levende lijve aanwezig zijn? Straal eens uit dat het je ernst is met het aanpakken van het klimaatprobleem en krimp de omvang van die delegaties met zeg 50% in en maak gebruik van Skype of FaceTime achtige oplossingen. Stap af van dat waanbeeld dat iedereen altijd in levende lijve aanwezig moet zijn.

En tot slot geven al die 195 regeringsleiders bij de slotbijeenkomst weer allemaal een toespraak. Waarom eens niet op een echt innovatieve manier? Overleden artiesten als Elvis, Whitney Houston verzorgen tegenwoordig door middel van hologrammen nog levensechte optredens, Wie wordt de eerste regeringsleider die nu eens niet allerlei mooie woorden verkondigt, maar ook eens concrete daden laat zien door niet zelf af te reizen naar zo’n top maar door die toespraak door een hologram te laten verzorgen?

Iets met practice what you preach…

21 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Monique schreef:

  Heel benieuwd wat er uit gaat komen. En of vergaderen zal helpen. Het is allicht een stap in de juiste richting

  Like

 2. Linne schreef:

  Zondag bij Arjan Lubach hadden ze het er inderdaad ook over en ik denk dat er veel meer mogelijk moet kunnen zijn met hoe ver alle technologieën zijn

  Like

 3. Gabriëlle schreef:

  Haha goed idee een hologram, scheelt een hoop uitstoot van alle politici die er heen moeten komen!

  Like

 4. oliverlobhard schreef:

  Desondanks ben ik wel benieuwd of er op korte termijn daadwerkelijk iets gaat veranderen.

  Like

 5. Anvanassche schreef:

  Wij hebben hier in België al 4 klimaatministers. Kun je nagaan….

  Like

 6. Cynthia schreef:

  Mooi en scherp opgemerkt. Een simpele conference call had inderdaad wat luchtvervuiling gescheeld!

  Like

 7. Ilona Wielinga schreef:

  Pfff, lijkt me helemaal niks een vergadering met zoveel mensen, haha. Hoop wel dat er een keer wat concrete plannen uitkomen waar landen zich ook daadwerkelijk aan gaan houden. Maar misschien is dat wel te veel gevraagd.

  Like

 8. kool-family schreef:

  De aantallen verminderen moet zeker een doel worden, want met zo een groep kan je niet (productief) vergaderen. Anderzijds: zelf heb ik op mijn vorig bedrijf ook even getest met Skype-vergaderen en dat is absoluut niet ideaal: op sommige momenten moet je echt wel in levende lijve aanwezig zijn en maakt dat inderdaad wel een verschil.

  Like

 9. Sanne schreef:

  ik ben er nieuwsgierig naar wat we nog gaan moeten veranderen. Ik snap perfect dat ze iets willen veranderen. Maar of het gaat lukken weet ik niet…

  Like

 10. jasmijnbult schreef:

  Ik denk dat een hoger staand persoon er ook niks aan kan veranderen, de problemen die we nu hebben komen alweer door de vorige eeuw

  Like

 11. Ik heb me daar ook verbaasd, dat er zoveel mensen bij aanwezig moeten zijn en die dus ook allemaal grotendeels per vliegtuig komen. Tja, beetje tegenstrijdig en de gewone burger mag straks het meeste ervoor doen.

  Like

 12. Rob Alberts schreef:

  Praten geeft nog geen Klimaat Crisis verandering …

  Bezorgde groet,

  Like

  1. Alexandra schreef:

   Ik leerde al vroeg. Voordat je naar een ander wijst, kijk eerst naar jezelf. Dus politici zorg eerst dat je zelf je zaakjes in orde hebt voordat je de onze wilt gaan afdwingen.

   Like

 13. racheltjuh schreef:

  ook ik ben benieuwd wat er uit gaat komen, en of het allemaal wel effect gaan hebben

  Like

 14. mamavandrie schreef:

  Veel deugd zal het klimaat er inderdaad niet van hebben gehad…

  Like

 15. Yvonne schreef:

  Ik ben benieuwd wat er uitgaat komen.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.