Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Vergaderen voor het klimaat; less is more

woestijn blog klimaattopHonderden politici uit 195 landen en een nog veel grotere daarbij horende entourage van rond de 15.000 personen hebben de afgelopen dagen weer vele duizenden vliegkilometers gemaakt om deel te nemen aan de klimaattop in Madrid.

Een top die draait om een van de grootste problemen van nu en de nabije toekomst; het klimaat. Tientallen overleggen en uiteindelijk zal elke regeringsleider tijdens de slotbijeenkomst braaf zijn/ haar zegje doen; vaak plichtmatig, veel dreigende verhalen over dat het bijna te laat is om nog een verandering teweeg te brengen en aan het andere uiterste de struisvogellanden die verkondigen dat er helemaal niets aan de hand is met het klimaat, en alle meningen daar tussenin.

Nog even los van de inhoud; waar het mij vooral om gaat is dat het er nog zo vorige eeuws aan toe gaat qua vergaderen.  Had juist deze bijeenkomst aangegrepen om het goede voorbeeld te geven en te vergaderen op een 21 e eeuwse, veel milieuvriendelijkere, manier in plaats van op die achterhaalde 20 e eeuwse manier. Moeten al die 15.000 personen daar echt wel in levende lijve aanwezig zijn? Straal eens uit dat het je ernst is met het aanpakken van het klimaatprobleem en krimp de omvang van die delegaties met zeg 50% in en maak gebruik van Skype of FaceTime achtige oplossingen. Stap af van dat waanbeeld dat iedereen altijd in levende lijve aanwezig moet zijn.

En tot slot geven al die 195 regeringsleiders bij de slotbijeenkomst weer allemaal een toespraak. Waarom eens niet op een echt innovatieve manier? Overleden artiesten als Elvis, Whitney Houston verzorgen tegenwoordig door middel van hologrammen nog levensechte optredens, Wie wordt de eerste regeringsleider die nu eens niet allerlei mooie woorden verkondigt, maar ook eens concrete daden laat zien door niet zelf af te reizen naar zo’n top maar door die toespraak door een hologram te laten verzorgen?

Iets met practice what you preach…

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

21 gedachten over “Vergaderen voor het klimaat; less is more

Wil je reageren? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.