Keulen is…

keulen

Ik ben in de buurt van Rotterdam opgegroeid en heb er jaren gewoond, dus ik weet hoe het is om te wonen in een stad die op het eerste gezicht lelijk lijkt. Maar waar ze er in Rotterdam heel goed in zijn geslaagd om Rotterdam om te toveren in een stad met heel veel mooie kanten, weten ze in Keulen die mooie kanten heel goed te verbergen.

Je hoofdstation is toch het visitekaartje van je stad; vrijwel iedereen komt via die plek je stad binnen, geef ze dan tenminste het gevoel dat ze welkom zijn, maar dat is totaal niet het geval; het oogt allemaal zo deprimerend. Toen we een dagje naar de Keulse dierentuin gingen om wat groens in Keulen te ontdekken, liepen we van het station langs de oevers van de Rijn naar de dierentuin. Ansich is de wandelboulevard die ze hebben aangelegd een heel mooi iets, maar alleen is alles er omheen zo uitermate deprimerend lelijk.

Als je vanaf het station die kant op gaat moet je door een autotunnel met aan de zijkanten een wandelpad. In het Duits is er een mooi woord voor om het gevoel te omschrijven dat je krijgt als je daar doorheen loopt: unheimisch. Het is een zwartgeblakerde door duiven volledig ondergepoepte en vervolgens door mensen ondergekotste en weet ik veel wat nog meer tunnel. Zoiets wil je als stad toch niet als visitekaartje, daar zet je toch een schoonmaakploeg op en gooi je wat liters verf tegenaan of je geeft wat grafittiartiesten een mooie opdracht? En als je dan op die mooie wandelboulevard loopt is alles er omheen zo grauw en lelijk; de gebouwen naast de boulevard zijn grauw, de bruggen zijn grauw, eigenlijk alles is er deprimerend grauw. En ook het weer had zich perfect daarbij aangepast… grauw…šŸ˜€. Maar ondanks dat alles blijft Keulen me boeien.

Apies kijken

Eigenlijk werd dat beeld in de Keulse dierentuin voortgezet. Wat ik met dierentuinen heb, ik weet het niet, maar op de ene of andere manier boeien ze me. Ook de manier waarop ze omgaan met de veranderde kijk op het houden van dieren. Niet meer zoveel mogelijk dieren in kale hokjes stoppen, maar de dieren die je houdt, een ruime leefomgeving geven.

In de Keulse dierentuin zitten ze nog volop in die overgang. Het is een vrij kleine oude dierentuin; bij sommige dieren zie je dat ze een mooi groot leefgebied hebben, maar bij andere dieren vraag ik me af wat ze hebben misdaan dat ze in zulke kleine hokken worden weggestopt.

De dag dat we naar die dierentuin gingen was het in Duitsland ‘dag van de eenwording; een nationale Duitse feestdag. En gevolg daarvan is dat iedereen vrij heeft en er dus op uit gaat; een dierentuin is dan een populair uitje, en zo dus ook in Keulen.

Zoals ik al zei is de Keulse dierentuin vrij krap en in tegenstelling tot andere dierentuinen, waar je gewoon zelf je route kunt bepalen, kun je in Keulen eigenlijk bij het begin alleen maar linksom of rechtsom. En wat toen opviel; Duitsers die naar een dierentuin gaan met kinderen doen of ze twee maanden naar de steppen van binnen-Mongoliƫ ofzo gaan als je de hoeveelheid spullen die ze meezeulen moet geloven; vrijwel allemaal sleepten ze van die grote bolderkarren met weet ik wat welke zooi met zich mee; volgens mij waren ze bang dat ze zouden verhongeren ofzo.

Dat gecombineerd met het erg krappe pad maakten dat ze je af en toe bijna je benen brak. Laten we het maar houden op een boeiende ervaring.

Museum Ludwig

Op een van de andere dagen hebben we cultuur gesnoven in Keulen in het museum Ludwig. Een laat ik het voorzichtig omschrijven, apart museum. Dat begon al bij binnenkomst. We hadden een e-ticket gekocht, handig op de telefoon, verder geen gedoe van onnodig papier verspillen door het uit te printen. Erg handig… Zou het kunnen zijn.

Maar in dat museum deden ze volgens mij aan bezigheidstherapie ofzo, want in tegenstelling tot veel musea waar je gewoon bij iemand je telefoon kunt laten scannen en vervolgens kunt doorlopen , moest je hier eerst naar de kassa om een papieren ticket op te halen. Van dat ticket werd dan een stuk verder weer een stukje van afgescheurd, en voila, het bezoek kon beginnen.. Alleen nog even mijn tas in een kluisje stoppen…

Vrijwel overal heb je dan van die kluisjes waar je een 1 of 2 euro stuk instopt, kluisje gaat open, je doet je spullen er in, kluisje gaat dicht en je haalt de sleutel eruit. Als je na afloop je spullen uit het kluisje wilt pakken doe je de sleutel in het slot, haal je je spullen uit het kluisje, en meteen heb je je 2-euro stuk terug. Kinderlijk eenvoudig, niets aan veranderen zou je zeggen. Daar denken ze in museum Ludwig heel anders over, je wilt nu eenmaal modern zijn of niet zullen ze daar denken..

Als je daar iets in een kluisje wilt stoppen, moet je zelf maar uitzoeken hoe je dat moet doen, want ze werken niet met muntjes. Uiteindelijk stond ergens heel onduidelijk dat je eerst langs de kassa moest om een pasje te halen met een borg van 2 euro. Je zou denken dat ze dat al zeggen als je bij de kassa bent om je ticket om te wisselen, maar nee, dat zou logisch zijn… En waarom je dat pasje niet meteen bij die kluisjes kon halen, geen idee. Je zag overal mensen met die kluisjes stuntelen, dus goede kans dat het binnenkort in een Duitse variant van bananasplit oid komt.

Vervolgens moest je iets met dat pasje en een knopje doen, maar wat, dat was totaal niet duidelijk. Na veel gepruts bleek dat je dat pasje 5 seconden ofzo tegen het knopje moest drukken, waarna je een klik hoorde en het kluisje werd gesloten. En terug moest je dat pasje dan weer tegen dat knopje drukken. En om het dan nog logischer te maken; het kopen van dat pasje moest bij de kassa, maar het inleveren van het pasje, daar was wel gewoon een automaat voor; pasje erin en je twee euro kreeg je terug. Toen we na afloop onze spullen uit ons kluisje wilde halen stond er naast ons een Amerikaanse vrouw te prutsen met haar kluisje. Toen ze ons ons kluisje zag openen vroeg ze hoe in hemelsnaam het slot werktešŸ˜‰. Na onze uitleg bekende ze dat ze al vijf minuten bezig met dat geworstel.šŸ˜‰

Die onlogica sloot helemaal aan bij de rest van het museum; een bewegwijzering ontbrak zodat je maar moest gokken hoe je moest lopen om het grootste deel van de kunstwerken te zien. Wat ook totaal niet logisch was was de beveiliging bij kunstwerken. Bij het ene kunstwerk stond een zwarte streep waar je niet over mocht of anders stoof er meteen een suppoost op je af dat je achter de zwarte streep moest blijven, terwijl bij een kunstwerk ernaast niets van een streep te bekennen was en je daar met je neus op het kunstwerk gedrukt kon staan.

Typisch..

Een boeiend dagje KeulenšŸ˜€

21 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Nigel schreef:

  Keulen is super nice!

  Like

 2. Marieke schreef:

  Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit in keulen ben geweest. Misschien toch maar eens doen. Samen, of als de kinderen groter zijn.

  Like

 3. Rory Blokzijl schreef:

  Grappig. Klinkt totaal niet als de ‘Deutsche grĆ¼ndlichkeit’ zoals ik die juist wel zo vaak ervaar. Totaal onlogisch dat gedoe met die (e)tickets en de kluisjes. Daar hebben ze iets inderdaad verkeerd begrepen. Leuk beschreven en omschreven Henk!

  Like

 4. Ik herinner me Keulen vooral van een excursie voor handvaardigheid op de middelbare school. Toen waren er prachtige krijttekeningen op de straten. Ik vond het toen wel een mooie stad.

  Like

 5. Ik ben er nog nooit geweest maar lijkt me een mooie plaats. Was het zo heftig in de dierentuin? Misschien omdat de prijzen daar ook zo hoog zijn haha? Ik neem ook liever zelf eten en drinken etc mee als dat ik het daar mort kopen

  Like

 6. stefaanvivant schreef:

  Keulen heb ik eigenlijk nog niet bezocht, maar al langer zeg ik dat ik er is heen wil. de gotische architectuur spreekt me wel aan.

  Like

 7. Ilona Wielinga schreef:

  Keulen lijkt me eigenlijk juist wel een mooie stad, volgens mij hebben ze prachtige gotische bouwwerken.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Tuurlijk, het hangt er vanaf welke kant je het Keulse station uitloopt. Ga je naar links langs de Rijn dan kom je de grauwheid waar ik het over had zeker tegen.

   Like

 8. Dhini van Heeren schreef:

  Ik ben er nog nooit geweest. Ik zou graag een keertje hier naar toe.

  https://dhini.nl

  Like

 9. Kristof Luyten schreef:

  Ben er nog niet geraakt maar het staat zeker een keer op het programma. Moet er geregeld voorbij rijden en op een mooie dag zal ik wel een keer stoppen daar.

  Like

 10. Gabriƫlle schreef:

  Wat leuk dat je vlakbij Rotterdam bent opgegroeid, nooit geweten dat we zo dichtbij elkaar wonen šŸ˜‰ Keulen staat voor mij nog op mijn wishlist!

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Ik kan je Keulen zeker aanraden, is gewoon een heel boeiende, verre van saaie stad

   Like

  2. Henk Hofman schreef:

   Ondanks alles kan ik je Keulen zeker aanraden, zeker als de zon schijnt kun je er zo een paar dagen doorbrengen.

   Like

 11. Tania schreef:

  Zo lang geleden dat ik nog eens naar Keulen geweest ben. wij gaan wel regelmatig naar Aken

  Like

 12. racheltjuh schreef:

  ik ben vroeger een paar keer in keulen geweest maar dat zou nu wel totaal veranderd zijn. en dierentuin is altijd een keer leuk toch

  Like

 13. Mooi geschreven. Vooral dat stuntelen met zo’n kluisje. En dan denken:”Ben ik de enige die het moeilijk heeft?”. Dierentuin en zijn bij mij ook altijd favoriet, als het er inderdaad maar niet te zielig uitzicht.

  Like

 14. Anvanassche schreef:

  Ik had zo’n ervaring in Almeria enkele weken geleden. (zie mijn blogpost op https://lookingaround.be/almeria/). Na het afschrapen van de lelijke kantjes, heb ik toch een aantal mooie dingen ontdekt.

  Like

  1. alexenlizzy schreef:

   Wat een dag, heerlijk dat je er zo laconiek over kunt schrijven. Wat een gestuntel daar zeg. Hoop dat je wel een geweldig leuke dag hebt gehad.

   Like

 15. lodi schreef:

  Typisch Keulen dan, zou je denken, want ik dacht dat de Duitsers juist altijd wel heel duidelijk waren in bewegwijzering en zo, Duitse precisie zeggen ze toch? Ik ben nog nooit in Keulen geweest, het heeft me nooit echt aangetrokken moet ik zeggen.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.