Je zal maar boer zijn…

Verkeer in en rondom Den Haag dat muurvast staat door boeren die vanuit het hele land naar Den Haag komen om op te komen voor een sector die van alle kanten onder vuur ligt.

Wanneer komen we eens tot de conclusie dat Nederland te druk en te klein is om nog langer agrarische producten voor de hele wereld te leveren? Leuk al die ronkende verhalen over vlees en zuivel uit Nederland die over de hele wereld te koop is, maar wanneer zien we in dat dat niet langer vol te houden is?

Laten we een punt achter die grootschaligheid zetten en laat boeren in hoofdzaak produceren voor Nederland. Boeren kunnen dan weer boer zijn in plaats van leveranciers van anonieme zuivel of stukken vlees.

Bekijk hoeveel boeren daarvoor nodig zijn en waar en geef de overige boeren een goede afkoopsom en/of help ze (elders) een nieuw bestaan op te bouwen. In heel veel landen is grote behoefte aan agrarische kennis.

Zorg samen met boeren en mileu/ natuurorganisaties voor duidelijke strenge regels die niet elk jaar veranderen. Boeren kunnen dan een eerlijke afweging maken om al dan niet in iets te investeren, zonder bang te hoeven zijn over twee jaar weer met totaal tegengestelde regels te maken te krijgen.

Beperk de macht van inkooporganisaties van supermarkten, zodat die niet telkens de duimschroeven verder kunnen aandraaien van boeren die aan hen leveren.

En laat boeren en natuur/milieuorganisaties veel intensiever met elkaar optrekken, in plaats van elkaar als vijanden te beschouwen.

Alleen zo zorgen we ervoor dat Nederland leefbaar blijft voor iedereen.

25 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Caroline schreef:

  Ik vind het een lastige materie, ik gun de boeren hun business en de wereld schone lucht.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Een hoeft niet zonder het ander, iedereen via gebaat bij schone lucht

   Like

   1. blogbeautybybibi schreef:

    Ik geef de boeren groot gelijk dat ze in actie komen. Fijne vrijdag!

    Like

 2. Wanda schreef:

  Ik geef de boeren groot gelijk dat ze in actie komen, want ze worden door de overheid afgezet als de grootste vervuilers terwijl ze ondertussen wel worden uitgemolken voor de consumptie waarbij ze zelf steeds minder verdienen en aan steeds meer regels moeten voldoen.

  Liked by 1 persoon

 3. Rory Blokzijl schreef:

  Ik heb er toch te weinig verstand van (denk ik) om hier een gedegen mening over te hebben. Zouden de boeren het ook redden (financieel) als ze alleen maar voor onszelf in Nederland zouden produceren? Als de afname drastisch verminderd, hoe houden ze het dan ook rendabel? Ik zal mij er eens in gaan verdiepen.

  Like

  1. Cynthia schreef:

   Ik vind het een lastige materie, waar ik eigenlijk te weinig van af weet. Ik weet wel dat boeren het over het algemeen steeds moeilijker krijgen met al die regels en wetten… en dat klinkt niet goed. …

   Like

 4. Amy - Sommarmorgon.com schreef:

  Ik denk dat de discussie te genuanceerd is dan je kunt verwoorden in enkele regels commentaar onder een blogpost, maar laten we vooral beginnen met voedsel opeten waar het geproduceerd wordt. Een bizar hoog percentage voedsel van wat onze boeren produceren is niet eens bestemd voor de Nederlandse markt.

  Liked by 1 persoon

 5. Anvanassche schreef:

  Landbouwers hebben het in België ook hard te verduren. Strenge quota, onnidige distributie. Sommige draaien zelfs met verlies. Klopt niet, vind ik.

  Liked by 1 persoon

 6. Ilona Wielinga schreef:

  Mooi artikel! Denk dat er inderdaad een hoop beter geregeld kan worden voor/met de boeren.

  Liked by 1 persoon

 7. feliceveenman schreef:

  hele goede punten. Eigenlijk zeg jij: uithuilen en opnieuw beginnen. En dat kan heel heilzaam zijn

  Liked by 1 persoon

 8. Jacqueline schreef:

  Ik ben in ieder geval blij dat mijn familie het boeren al een generatie terug heeft opgegeven. Lijkt me vreselijk lastig om in deze tijd boer te zijn met dat getouwtrek aan alle kanten. Aan allerlei eisen moeten voldoen, maar ondertussen wil de klant nog steeds dat goedkope stuk vlees in de supermarkt kunnen kopen.

  Like

 9. Eva schreef:

  Zou het enkel liggen aan het feit dat Nederland te druk en te klein is?

  Like

 10. kool-family schreef:

  De boeren hebben gelijk! Alsmaar minder verdienen en alsmaar meer geviseerd worden door milieuactivisten die (rood) vlees eten ineens het “nieuwe roken” vinden. Allemaal lokaal kopen is inderdaad de boodschap.

  Like

 11. Dhini van Heeren schreef:

  Ik zag het op TV alle veel tractors naar Den Haag toe reden.
  Aantal mijn schoonfamilie leden zijn boeren.

  https://dhini.nl

  Like

 12. ragastoove schreef:

  Ik ben zelf ook steeds meer aan het kijken naar traditionelere en/of kleinschaligere voedselproducenten. Ik ben er van overtuigd dat minder consumeren en met oog voor milieu en mensheid dat ook van ons vraagt. Maar ik kan me tegelijk ook zo de frustratie van de boeren voorstellen die met de rug naar de muur staan door alle regeltjes, de druk van de marktwerking en de immer grotere noodzaak tot ongezond opschalen…

  Like

 13. Ik kan me wel voorstellen dat die boeren het helemaal beu zijn en van zich laten horen.

  Like

 14. Nicole Orriëns schreef:

  Ik heb wel te doen met de Nederlandse boeren. Het lijkt me werkelijk niet eenvoudig om nu nog boer te zijn.

  Like

  1. Melissa schreef:

   Daar kan ik me idd in vinden! Al moet ik er wel bij zeggen dat de acties van vandaag niet bepaald sympathie hebben vergroot bij mij. Ik bedoel actie voeren prima, maar de manier waarop…

   Like

   1. Wanda schreef:

    Wat was er mis met deze manier van actie voeren dan?

    Like

 15. racheltjuh schreef:

  het is een gekkehuis hier in den haag!! maar voor een goed doel zeg ik dan maar 😀

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.