Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Je zal maar boer zijn…

Verkeer in en rondom Den Haag dat muurvast staat door boeren die vanuit het hele land naar Den Haag komen om op te komen voor een sector die van alle kanten onder vuur ligt.

Wanneer komen we eens tot de conclusie dat Nederland te druk en te klein is om nog langer agrarische producten voor de hele wereld te leveren? Leuk al die ronkende verhalen over vlees en zuivel uit Nederland die over de hele wereld te koop is, maar wanneer zien we in dat dat niet langer vol te houden is?

Laten we een punt achter die grootschaligheid zetten en laat boeren in hoofdzaak produceren voor Nederland. Boeren kunnen dan weer boer zijn in plaats van leveranciers van anonieme zuivel of stukken vlees.

Bekijk hoeveel boeren daarvoor nodig zijn en waar en geef de overige boeren een goede afkoopsom en/of help ze (elders) een nieuw bestaan op te bouwen. In heel veel landen is grote behoefte aan agrarische kennis.

Zorg samen met boeren en mileu/ natuurorganisaties voor duidelijke strenge regels die niet elk jaar veranderen. Boeren kunnen dan een eerlijke afweging maken om al dan niet in iets te investeren, zonder bang te hoeven zijn over twee jaar weer met totaal tegengestelde regels te maken te krijgen.

Beperk de macht van inkooporganisaties van supermarkten, zodat die niet telkens de duimschroeven verder kunnen aandraaien van boeren die aan hen leveren.

En laat boeren en natuur/milieuorganisaties veel intensiever met elkaar optrekken, in plaats van elkaar als vijanden te beschouwen.

Alleen zo zorgen we ervoor dat Nederland leefbaar blijft voor iedereen.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

25 gedachten over “Je zal maar boer zijn…

 1. Boer zijn is hard werken en eigenlijk zijn we verwend met de prijzen die we voor voedsel betalen. Het staat ook niet in verhouding met de hoeveelheid arbeid. Dus ik snap wel dat de boeren groots produceren. Als ze het niet doen kunnen ze hun eigen brood niet betalen.

  Like

  1. Als je 200 koeien moet hebben om net het hoofd boven water te kunnen houden, zit er toch iets niet goed. De meeste toegevoegde waarde aan een liter melk komt nu niet bij de boer terecht maar bij alle andere schakels. Kijk als boer eens hoe je zelf meer van die toegevoegde waarde kunt krijgen en je zult zien dat ze met veel minder koeien aankunnen om toch een goed inkomen te krijgen.

   Like

 2. Ik heb er weinig verstand van maar wel veel respect voor de boeren. Elke dag voor dag en dauw op en in weer en wind bezig zijn om mensen te voorzien van hun eten.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.