Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Politici komen van Mars, burgers van Venus

mars

Politici komen van Mars, burgers van Venus. Zoiets maar dan ongetwijfeld in iets andere bewoordingen (iets als kloof tussen burgers en politici) zal ook dit jaar wel weer in de Troonrede staan die met Prinsjesdag wordt voorgelezen.

En vervolgens zullen er dan weer allerlei commissies worden opgetuigd over hoe die kloof verkleind kan worden.

Hierbij alvast een gratis advies: leef je eens wat meer in in de denkwereld van burgers en stop eens met het behandelen van burgers als anonieme nummers met daarbij horende nietszeggende percentages, maar beschouw ze als echte mensen. Mensen denken niet in percentages maar in euro’s. Je vaste lasten betaal je tenslotte niet met percentages maar met euro’s, dus wees eens concreet en geef in euro’s aan wat bepaalde stappen voor gevolgen hebben in plaats van die verhullende percentages. Een voorbeeld:

Koopkrachtplaatje

De afgelopen dagen lekte het beoogde koopkrachtplaatje voor volgend jaar uit:

Inkomensgroep Koopkrachtstijging in procenten
Tot 22.000 euro 1,4
22.000 – 35.000 euro 1,8
35.000 – 52.000 euro 2,2
52.000 euro – 75.000 euro 2,4
75.000 euro en hoger 2,3

Het werd eigenlijk voor kennisgeving aangenomen omdat het zo weinig zegt. Maar als je datzelfde staatje nu weergeeft in euro’s in plaats van percentages, dan krijg je een heel ander verhaal, en gaat het veel meer leven:

Inkomensgroep Koopkrachtstijging in euro’s
Tot 22.000 euro 308 euro
22.000 – 35.000 euro 513 euro
35.000 – 52.000 euro 957 euro
52.000 euro – 75.000 euro 1.524 euro
75.000 euro en hoger 1.725 euro

Voor het overzichtelijkheid heb ik bij de eerste groep de genoemde 22.000 euro genomen, bij de middelste drie groepen steeds het gemiddelde van die groep, en bij de laatste groep die 75.000 euro.

Probeer als politicus nu eens uit te leggen waarom de ene groep burgers er wat jou betreft 308 euro bij mag krijgen, de andere groep 957 euro en weer een derde groep 1.725 euro…  Als je daar als politicus in slaagt dan geef je blijk dat je wel degelijk weet te verplaatsen in de denkwereld van burgers in plaats van ze te beschouwen als een anoniem veld in een nog anoniemere Exceltabel.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

21 gedachten over “Politici komen van Mars, burgers van Venus

 1. Duidelijke blog met duidelijke cijfers. Daar kunnen ze in de politiek nog veel van leren. Maar zowel als je naar de percentages als de euro’s kijkt vind ik dat er voor de minima wel meer bij mag komen. Maar ja, VVD aan de macht. Dus daar zal niet al te veel oog voor zijn. Vrees ik…

  Like

 2. een mooie gedachte ! en direct concreet uitgewerkt! Het is toch helemaal niet moeilijk om te zorgen dat poltici concreet worden? We moeten ze dit soort lijstjes met concrete cijfers voortdurend voor de neus houden en vriendelijk vragen : leg eens uit…

  Like

 3. Je hebt een soort voorspellende gave gehad. WA zei vandaag dit: “Vaak voeren we discussies aan de hand van cijfers. Maar de levens van ruim 17 miljoen individuele Nederlanders passen niet in een mal. Mensen volgen een opleiding, veranderen van baan, starten een onderneming, kopen een huis, gaan relaties aan, krijgen kinderen, of worden getroffen door ziekte of verlies van een dierbare. Het zijn dit soort keuzes en gebeurtenissen die grote impact hebben. Veel groter dan een koopkrachtcijfer, een macro-economisch groeipercentage of een belastingmaatregel. Geen enkel leven voegt zich naar de mediaan van een statistisch model.”

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik snap je helemaal. Die percentages zeggen mij ook niets, geef me liever cijfers. Maar dan nog: waar en hoe ga ik er precies op vooruit, want eerlijk is eerlijk: tot nu ga ik er alleen maar op achteruit.

  Like

 5. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het hier compleet mee eens ben! Zelf kan ik door mijn ziektes niet werken en leef ik dus van een laag inkomen. Wat zou het fijn zijn om een goede stijging in m’n inkomen te hebben, zeker omdat m’n zorgkosten ieder jaar fors stijgen.

  Like

 6. Elke week zie ik mijn buren wachten bij de voedselbank. De gesprekken die ik dan opvang zijn dieptriest.
  Van mij mag het rijtje van extra’s daarom omgedraaid worden.
  De minima gun ik €1.725,- erbij.

  Maar dat zal volgens de meeste politici niet mogelijk zijn ???

  Ik kan het verder helemaal vinden in jouw blogpost.

  Vriendelijke groet,

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.