Fietsend door Utrecht…

fiets

Sinds een maand of vier fiets ik nu naar mijn werk, en ja, dat bevalt me nog steeds goed; elke dag van Houten naar Utrecht en weer terug.

Eerst een stuk door de weilanden en dan als toetje een stuk door het centrum van Utrecht. Fietsen in Utrecht blijft altijd boeiend, wat voorbeelden.

Saté

Een chauffeur die zijn vrachtwagen op het fietspad heeft geparkeerd om te lossen, en vervolgens doodleuk met zijn vorkheftruck, zonder ook maar om zich heen te kijken, de weg oversteekt. Dat ie daardoor bijna een paar fietsers als saté op de lepels van zijn heftruck rijgt, lijkt hem niet te kunnen boeien.

Bussen

Ook altijd ‘leuk’; bussen die lak hebben aan fietspaden en hun bus gewoon voor een fietsoversteekplaats zetten. Gevolg is dat als je als fietser dan groen hebt, je je op de een of andere manier langs die bus moet zien te wurmen. Een uitdaging want A. De bussen in Utrecht zijn steeds vaker van die lange extra verlengde bussen en B. De fietspaden zijn overvol, dus niet alleen ik, maar met mij nog tig fietsers proberen tegelijkertijd langs die bus te komen.

Fietsers

En natuurlijk heb je dan ook nog fietsers zelf. Wil je het gedrag van fietsers eens goed bestuderen dan is de Catharijnesingel wat dat betreft een perfecte plaats.

Voor wie niet zo bekend is in Utrecht: de Catharijnesingel is een verkeersader die dwars door het Utrechtse centrum, onder Hoog Catharijne door loopt. Van alle kanten krioelen daar fietsers, auto’s en voetgangers door elkaar. Doordat het ook een grote bouwput is, is het soms ook totaal onduidelijk wat nu precies rijbaan, fietspad en voetgangerspad is, aangezien dat ook om de zoveel tijd plotseling weer geheel anders is.

Gevolg daarvan is dat iedereen maar lijkt te doen wat hem/haar zelf het meest handig lijkt. Fietsers die geen zin hebben om een paar meter om te fietsen, besluiten doodleuk om dan maar op het tegenliggende fietspad te fietsen. Dat dat vrij smal is waardoor er amper ruimte is, boeit ze van geen meter.

En met groen licht veilig oversteken is ook geen vanzelfsprekendheid want fietsers met oogkleppen of zelfmoordneigingen fietsen gewoon op een druk kruispunt als een blind paard door rood, om vervolgens willekeurig welke kant dan ook op te fietsen. Een echte survival of the fittest, waar je zelf ook wel aan mee moet doen, aangezien er nog tig fietsers achter je fietsen, waardoor je, als je zelf niet aan die jungle mee doet zo een fietser op je spatbord hebt zitten.

De pot verwijt de ketel..

En ja, het is altijd makkelijk om naar anderen te wijzen, terwijl ik zelf ook wat dat betreft de nodige boter op mijn hoofd heb. Zo was ik afgelopen week op weg naar huis, toen ik van rechts twee kinderen aan zag komen fietsen. Zonder erbij na te denken fietste ik gewoon door. Terwijl ik ze gepasseerd was hoorde ik een van die kinderen zeggen; meneer; u had haaientanden, u had moeten stoppen. Ik negeerde het maar toen ik daar gisteren weer fietste heb ik toch maar even gekeken, en warempel; er staan daar inderdaad haaientanden. In die maanden dat ik daar nu fiets zijn die dingen me nog nooit opgevallen;-)

En bij jou

Wat zijn wat jou betreft de grootste ergernissen wat fietsers betreft, en waar maak je je als je op de fiets zit, zelf ook wel eens schuldig aan?

17 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Janet schreef:

  Ik fiets eigenlijk nooit, maar ik draai hem even om. Ik vind het vooral erg vervelend als automobilist dat fietsers vaak gewoon vrolijk midden op de weg blijven fietsen als je wilt inhalen, regelmatig nog gezellig met z’n drieën naast elkaar ook.

  Like

 2. annesplek schreef:

  Ik erger mij mateloos aan het fietsen richting school. Ikzelf kom uit een boerendorpje, verder is er trouwens niks boers aan mij hahah, maar ik moet richting de stad met allerlei andere scholieren. Deze scholieren fietsen in hun eigen wereldje met hun vrienden, en letten dus letterlijk nergens anders op. Dodelijk irritant!

  Liked by 1 persoon

 3. Wanda schreef:

  Het niet aangeven van de richting vind ik hoogst irritant, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik dat zelf ook niet altijd doe.

  Like

 4. Linne schreef:

  Vanwege mijn ziekte fiets ik eigenlijk nooit, maar voorheen fietste ik veel en dan herken ik de struggles echt meteen, haha.

  Like

 5. Caroline schreef:

  Ik ben een brave fietser en maak me niet zo snel schuldig aan wangedrag (ha ha ha) maar waar ik wel altijd de pest aan heb zijn van die e-bikes die je moeiteloos inhalen met belachelijke snelheid, terwijl ik tegen de wind in zit te ploeteren op eigen kracht, in een slakkentempo. Ik moet dus echt op tijd van huis vertrekken wil ik niet totaal bezweet en oververmoeid op mijn werk of elders te arriveren. Mijn fiets is nu trouwens stuk dus ik gebruik de auto momenteel veelvuldig. Tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe fiets.

  Like

 6. Mrs. T. schreef:

  Ik fiets bijna altijd naar het werk en vind het heerlijk. Erger me niet zo heel snel. Al zie ik wel veel mensen al append rondtoeren. Ik roep dan bij het passeren altijd ‘boe’.

  Like

 7. Sherry schreef:

  Zeer herkenbaar. Ik ben bijna 3 keer aangereden ik had gewoon voorrang. Niemand heeft geloof ik van verkeersregels gehoord in Amstelveen.

  Like

 8. Manon schreef:

  Ik bevind me nooit op fietspaden. Ik was laatst wel op de genoemde Catharijnesingel. Je komt echt ogen te kort. Er gebeurt zo veel! Als je eenmaal weet waar je moet zijn is het oke, maar wij komen er nooit.

  Like

 9. Rob Alberts schreef:

  Ik mis vooral een goed plek om mijn fiets te kunnen parkeren.

  Verweesde en wrakfietsen staan dan ook vaak weer in de weg.

  Ik schreef er even terug iets over:

  https://robalberts.wordpress.com/2019/09/10/fiets-niet/

  Stille groet,

  Like

 10. sandra schreef:

  Ikzelf fiets eigenlijk niet. Vaak erger ik me wel aan hoe ze hier in het dorp met drie naast elkaar rijden.

  Like

 11. Amy - Sommarmorgon.com schreef:

  Ik heb enkele jaren in Utrecht gestudeerd en inderdaad, wat een heksenketel kan het soms zijn qua verkeer. ‘Fietsfiles is ook niets nieuws daar.’ Je woordkeuze is erg aansprekend, mooi!

  Like

 12. lodi schreef:

  Ik fiets meestal in ons dorp, maar hier is de irritatie als de scholen beginnen en de vaders en moeders met kinderen gewoon echt niet opletten op andere fietsers, dus geen hand uitsteken als ze afslaan en zo. Ik fiets vaak met mijn kinderen en waarschuw hun ook steeds ‘handen uitsteken’.

  Like

 13. Ilona Wielinga schreef:

  Wat heerlijk om te lezen, zo herkenbaar ook. Ik fiets zelf dagelijks in Assen en Zwolle. Assen valt nog wel mee, maar Zwolle is een ander verhaal. Helemaal nu het hele stationsplein eruit ligt, je je in vreemde bochten over de stoep moet wringen, die elke dag weer veranderen, en je je best moet doen om niet over voetgangers heen te rijden die overal en nergens lopen, omdat niemand er nog wat van snapt. De weg staat vol gekrabbeld, overal staan afzettingen en borden, het is gewoon een chaos.
  Het enige voordeel is dat het busstation naar de achterkant van het station verplaatst is, en we daar dus geen last meer van hebben.

  Like

 14. Nicole Orriëns schreef:

  Henk wat heb je dat schitterend geformuleerd: ‘Dat ie daardoor bijna een paar fietsers als saté op de lepels van zijn heftruck rijgt.’

  Ik zie het gewoon voor me. Prachtig : )))

  Like

 15. racheltjuh schreef:

  haha herkenbaar maar voor mij dan op de scooter, man sommige maken er echt een potje van dat ik denk van joh beter blijf jij gewoon thuis en niet op een fiets of op een scooter!

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.