Is 45 het nieuwe 30?

temperatuur 45 graden

Nog niet eens zo heel lang geleden was het iets bijzonders als de thermometer waarden boven de 30 graden aangaf, maar dingen gaan snel.

Na die week met 40 graden die we nog geen maand geleden hadden, viel het me de afgelopen dagen op hoe gelaten op die 30+ die we nu hebben, wordt gereageerd.

Terwijl tot een jaar of wat geleden er allerlei hitteplannen etc tevoorschijn werden gehaalde als de thermometer richting de 30 graden dreigde te gaan, en in de nieuwsrubrieken allerlei ‘experts’ een hele rits open deuren intrapten over wat je wel en vooral niet moest doen met die temperaturen.

Maar ik vrees dat we die 40 graden die we vorige maand hadden, steeds meer als het nieuwe normaal moeten gaan beschouwen, en dat die branden die nu in de Amazone woeden binnen een jaar of wat als een nietszeggend drieregelig nieuwsfeitje wordt weggedrukt, ergens tussen het bericht van de vondst van een vierkoppige slang in Amerika en de jaarlijkse Almabtrieb in Bettmeralp.

Ik ben benieuwd wanneer we in Nederland voor het eerst de 45 graden gaan halen. Iets zegt me dat dat eerder is dan dat Feyenoord weer kampioen wordt;-)

19 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Gabriëlle schreef:

  Ik vrees dat het wel gaat gebeuren maar ik hoop het eerlijk gezegd niet. Dan moeten we met zijn alle airco´s gaan aanschaffen 😛

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   maar die airco’s vreten weer stroom waardoor, tenzij die stroom groen is, ze indirect juist weer die opwarming versterken;-)

   Like

 2. lodi schreef:

  Nou precies, wij gaan die kant op hoor, dat het hier ook zomers 45 graden is, wij en onze huizen zijn hier natuurlijk helemaal niet voor gemaakt. Voor mij is 25 garden prima hoor, dan functioneer ik tenminste nog een beetje.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   ik heb hetzelfde; boven de 25 a 30 graden graden leef ik niet, dan ben ik alleen maar aan het overleven

   Like

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ik merkte ook hoe relatief het is. Dertig wordt zo langzamerhand best gewoon, en pas bij 40 graden schrikken we.

  Like

 4. Cynthia schreef:

  Ik hoop echt niet dat op den duur 30 graden normaal gaat worden. Ik word blijer van een maximale temperatuur van 25 graden hoor!

  Like

 5. blogbeautybybibi schreef:

  Van mij hoeven die hoge temperaturen niet. Graag 22 graden met een zonnetje dan ben ik blij. Fijn weekend!

  Like

 6. Rory Blokzijl schreef:

  Ik zal je eerlijk vertellen dat ik het best wel beangstigend vind, die klimaatverandering. Ik ben nu een boek aan het lezen (Koorts) en dat gaat niet zozeer over die klimaatverandering, maar wel over dat de wereld zichzelf aan het reguleren is en dat het zomaar zou kunnen dat er steeds meer enge dingen gebeuren als rampen en grote levensbedreigende virussen. En dat lees ik dan voor het slapen gaan. Niet een bar goede keuze om relaxed te gaan slapen zeg maar.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Is ook het dubbele; er is steeds meer mogelijk, maar in potentie goede uitvindingen kunnen ook heel negatief worden gebruikt.

   Like

 7. Ik ben bang dat dit inderdaad weleens realiteit zou kunnen worden, maar van mij mag het nog even duren. Geef mij maar een graadje of 25. Een heerlijke ouderwetse Nederlandse zomer 😉

  Like

 8. Ik ben het gelukkigst tussen de 0-20 graden, ik hou van kou, en een beetje warm mag van mij ook. Maar alles boven de 20 is me eigenlijk al te veel, dus 40 is al helemaal een no go voor mij

  Like

 9. Tania schreef:

  Ik ben al blij met 25 graden. 45 graden hoeft voor mij zeker niet

  Like

 10. bookstamel schreef:

  Ik kan heel slecht tegen de warmte helaas dus op dit soort dagen voel ik me altijd heel beroerd ik blijf dan het liefste binnen met de airco aan

  Like

 11. Frederique schreef:

  Ik word gelukkig van warm weer. Ok, 45 is misschien wel een beetje erg veel van het goede maar als je het even wat langer meemaakt dan went je lichaam aan hitte of aan koud volgens mij. Of niet? Ik dacht trouwens eerst door je titel dat het een artikel over leeftijd ging. Ik was heel blij te horen dat mijn 45 jaar 30 betekende. Maar toen ging het helemaal niet daarover haha

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   i know, was ook beetje de bedoeling;-) ben nu 46 en hoopte ook dat 45 het nieuwe 30 was, maar helaas, het is gewoon 46;-)

   Like

  2. Reisenergie schreef:

   Ik heb liever zomer dan herfst maar 45 hoeft van mij echt niet hoor. In Nederland is 33 graden voor mij echt de max. In Zuid-Amerika met een heerlijk briesje kunnen er nog wel een paar graden bij.

   Like

 12. Gisèle Doh schreef:

  Bij 45 graden gaan de Nederlanders klacht indienen…maar bij wie? 🙂

  Like

 13. racheltjuh schreef:

  nou echt henk voor mij hoeft die hitte niet!! mijn innerlijke thermostaat is kaduuk om het zo maar te zeggen wegen medische issues en het is geen pretje met die hitte dan, en ook als het koud is btw. nee geef mijn mij lekker 22 a 24 graden!!

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.