Als westerse toerist heb je het maar zwaar

azie blog toerist

Toen ik begin deze week mijn fiets wegzette in het fietsenhok, hoorde ik twee vrouwen praten; eentje was net terug van een vakantie naar Azië.

Ik hoorde haar klagen dat het daar nu allemaal veel te toeristisch is geworden en het niet meer ‘authentiek’ is. Er waren allemaal huizen en koffietentjes en winkels bijgekomen. De vorige keer dat ze er was, was het allemaal veel ‘authentieker’..

Van dat soort types word ik nogal moe. Alsof zij het alleenrecht hebben om een bepaalde plek te bezoeken. Wellicht moet ze er nog aan wennen dat vakantie vieren niet langer alleen is weggelegd voor de rijke westerse toerist, maar dat ook anderen nu voldoende geld hebben om op reis te gaan. En nee, ik vind het soms ook bepaald niet leuk als er bij een attractie die ik wil bezoeken ellenlange rijen staan, maar dat is nu eenmaal de nieuwe werkelijkheid. Je bent niet alleen op de wereld, wen er maar aan.

En haar definitie van ‘authentiek’ is blijkbaar dat de mensen daar in schamele hutjes moeten blijven leven, zonder basisvoorzieningen als stromend water en elektriciteit, zodat zij haar misplaatste gedachte van authenticiteit kan bewaren en er mooie Instagramwaardige foto’s van kan maken. . . Zodra die mensen daar wat geld krijgen en dus net als iedereen zich de luxe kunnen permitteren van die basisvoorzieningen dan haakt zij af want dan is het niet ‘authentiek’ meer…

Ik hoorde haar ook nog zeggen dat ze hoopte dat de volgende reizen die ze in haar agenda had wel ‘echt’ zouden zijn. Wellicht een ideetje voor haar om lekker thuis te blijven, dan scheelt dat meteen weer toeristen en bovendien de nodige vervuilende vliegkilometers… zo maar een ideetje.

28 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Janet schreef:

  He bah, wat is dit herkenbaar zeg! Ik vind dit type reiziger ook zo irritant en ‘verwaand’. Lekker klagen omdat anderen hetzelfde idee hebben als jij.

  Like

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Blegh, ik houd ook niet zo van dit type reiziger. Het heeft iets snobistisch om te denken dat jij als enige ‘authentieke’ ervaringen hebt. Je bent net zo’n toerist als ieder ander.

  Like

 3. Petry Huisman schreef:

  Inderdaad lekker thuisblijven! Wees dankbaar dat je het kunt, er zijn zoveel mensen die het niet kunnen, om wat voor reden dan ook.

  Like

 4. Precies. Mensen moeten altijd wat te zeiken hebben.

  Like

 5. Carolien schreef:

  Wat een heerlijk artikel! Mensen klagen ook altijd!

  Like

 6. Gabriëlle schreef:

  Wat houden Nederlanders toch van klagen he?! Maar het is inderdaad vervelend ze heeft geen enkel recht om te klagen over die authentiek Azië is!

  Like

 7. racheltjuh schreef:

  wij nederlanders zullen eens niet wat te zeiken hebben om het zo maar even te zeggen ;). jeetje mensen lekker genieten daar gaat het toch om 😀 en anders lekker op la balconia op tuinesia blijven zitten 😉

  Like

 8. zarinarimbaudkadirbaks schreef:

  Wat weet je mijn gedachten toch perfect te verwoorden! Zulke mensen denken inderdaad niet echt na over wat ze nu eigenlijk zeggen… Heel sneu voor die verwende westerse toeristen die er enkele dagen/weken per jaar zijn. Je zult maar een local zijn.

  Like

 9. alexenlizzy schreef:

  Herken het wel. Ik houd niet zo van drukte, dus zoek vaak naar rustigere plekken. Maar denk juist dat we enorm boffen dat we de mogelijkheid hebben om zoveel van de wereld te ontdekken.

  Like

 10. Manon schreef:

  Zulke mensen.. hahah. Ja ligt er ook aan waar je heen gaat. Thailand is bijvoorbeeld enorm in trek nu. Maar je kan er ook voor kiezen om naar een dorpje te reizen wanneer je het vliegtuig uitstapt. En niet in de grote stad blijft hangen.

  Like

 11. Iedereen klaagt, inplaats van dat ze gewoon een zouden genieten.. klagen word je alleen maar ongelukkig van

  Like

 12. Ilonka schreef:

  Ja, inderdaad veel mensen klagen. Mensen raken verwend. Vakanties moeten steeds verder, auto moeten groter. Kijk eens om je heen. Life is good. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 13. Cynthia schreef:

  Hahaha, ik heb erg gelachen om je blog. Herkenbaar. Als je je niet een toerist wil voelen, kun je beter thuis blijven. :p

  Geliked door 1 persoon

 14. Rob Alberts schreef:

  De nieuwe plekjes ontdekken rondom het eigen huis kan ook veel moois opleveren.

  Zonnige groet,

  Like

  1. Melissa schreef:

   Toen we laatst in Macadonie was.daar was 90 procent Nederlandse. Nou groot gelijk geef ik ze. Want het is mooi en goedkoop

   Geliked door 1 persoon

 15. Ja tegenwoordig is niks oke, en veel mensen klagen. Maar geniet van het kleine luister naar de vogeltjes die vroeg zingen of de kikkers die s’avonds kwaken.

  Geliked door 1 persoon

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.