Geplaatst in Dagelijkse leven, Klanten???, Vakantie

Als westerse toerist heb je het maar zwaar

azie blog toerist

Toen ik begin deze week mijn fiets wegzette in het fietsenhok, hoorde ik twee vrouwen praten; eentje was net terug van een vakantie naar Azië.

Ik hoorde haar klagen dat het daar nu allemaal veel te toeristisch is geworden en het niet meer ‘authentiek’ is. Er waren allemaal huizen en koffietentjes en winkels bijgekomen. De vorige keer dat ze er was, was het allemaal veel ‘authentieker’..

Van dat soort types word ik nogal moe. Alsof zij het alleenrecht hebben om een bepaalde plek te bezoeken. Wellicht moet ze er nog aan wennen dat vakantie vieren niet langer alleen is weggelegd voor de rijke westerse toerist, maar dat ook anderen nu voldoende geld hebben om op reis te gaan. En nee, ik vind het soms ook bepaald niet leuk als er bij een attractie die ik wil bezoeken ellenlange rijen staan, maar dat is nu eenmaal de nieuwe werkelijkheid. Je bent niet alleen op de wereld, wen er maar aan.

En haar definitie van ‘authentiek’ is blijkbaar dat de mensen daar in schamele hutjes moeten blijven leven, zonder basisvoorzieningen als stromend water en elektriciteit, zodat zij haar misplaatste gedachte van authenticiteit kan bewaren en er mooie Instagramwaardige foto’s van kan maken. . . Zodra die mensen daar wat geld krijgen en dus net als iedereen zich de luxe kunnen permitteren van die basisvoorzieningen dan haakt zij af want dan is het niet ‘authentiek’ meer…

Ik hoorde haar ook nog zeggen dat ze hoopte dat de volgende reizen die ze in haar agenda had wel ‘echt’ zouden zijn. Wellicht een ideetje voor haar om lekker thuis te blijven, dan scheelt dat meteen weer toeristen en bovendien de nodige vervuilende vliegkilometers… zo maar een ideetje.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

28 gedachten over “Als westerse toerist heb je het maar zwaar

  1. Ik hoor dit ook vaker zo ontzettend jammer. Zelf ga ik niet vaak op vakantie ik ben bang voor vliegen en voor ver van huis zijn. 2 jaar geleden ben ik naar zakynthos in griekenland geweest het is daar echt prachtig. aangezien ik dus niet zo van drukte hou kies ik er altijd voor om juist heel vroeg of heel laat in het seizoen te gaan. Yup er zijn dan minder toeristische winkeltjes en restaurantjes etc open maar ik ga voor de rust en de natuur en tja een paar restaurantjes minder is dan niet zo erg toch

    Like

  2. Oh echt dit soort types moeten gewoon maar niet meer op vakantie gaan hahah! Ik woon in een touristen dorp waar veel wordt aangepast juist voor de toeristen, ook geen pretje maar ook wel weer gezellig!

    Like

  3. Zeker herkenbaar. Ik vind het juist fijn als lokale mensen door het toerisme inkomsten genereren en hun levensomstandigheden kunnen verbeteren (mits ze dat zelf willen natuurlijk). Wat ik wel zelf in Azië heb meegemaakt is dat – een paar jaar na ons eerste bezoek – er een enorme toeloop was van mannen / jongens die vanaf elke straathoek “psss, hasjies?” begonnen te fluisteren èn dat de file met taxi’s vanaf ons hotel (voor de volledigheid: wij liepen altijd) begon en letterlijk eindigde bij de restaurants. Kijk, dat vond ik wèl jammer. Maar ik neem aan dat dat wel anders is dan wat jij bedoelt.

    Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.