Geplaatst in Dagelijkse leven, Klanten???

En we noemen het…

medisch blog 4

Dat ik als contentpublicist erg van lezen hou en dus alles lees wat los en vast zit, is niet zo vreemd.

Natuurlijk artikelen die met mijn eigen werkgebied te maken hebben, maar juist ook artikelen uit een totaal andere omgeving. Wat dat betreft bof ik dat S. in een ziekenhuis werkt en dat ik dus weer compleet andere artikelen kan lezen.

Nursing

Ze is op allerlei vakliteratuur geabonneerd en één daarvan is de ‘Nursing’. Een blad dat een mooi inkijkje geeft in een sector die erg wordt ondergewaardeerd; de zorg. Als totale buitenstaander lees ik het elke maand als het op de mat valt. Een fascinerend blad, al haak ik af als het de diepte in gaat want dan heb ik geen flauw idee waar het over gaat , maar de grote lijnen van de artikelen volg ik dan over het algemeen wel.

Wat me dan vooral fascineert zijn de gebruikte termen. Ik hou van mooie woorden, en dat blad staat er vol mee. Lees dat blad trouwens niet als je net gegeten hebt of wilt gaan eten, want er staan geregeld foto’s in van allerlei hele ‘smerige’ wonden etc.

Voor wie in de medische wereld werkt zijn het ongetwijfeld hele normale woorden, maar voor een buitenstaander als ik ben, zijn het termen die los van de klanken weinig tot niets zeggen.

Pulmonale hypertensie vind ik het meest fascinerende woord. Sinds ik van S. dat woord voor het eerst hoorde, is het blijven hangen. Bepaald geen aandoening die je iemand toewenst, maar puur als woord vind ik het een schitterend woord. En dat blad staat vol van dat soort woorden.

Zo maar wat termen die verder in het meest recente nummer van de ‘Nursing’ voorbij kwamen:

 • Myasthenia gravis
 • Atorvastatine
 • Nattende desquamatie
 • Vurig erytheem
 • Atriumflutter
 • Calciumantagonist
 • Digoxine-intoxicatie
 • Hypertrofische obstructieve cardiomyopathie
 • Paroxismale supraventriculaire tachycardie

Mooie woorden waar wel vaak behoorlijk erge aandoeningen achter schuil gaan.

Wie van de 10?

Welk van deze tien woorden vind jij het mooiste woord?

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

19 gedachten over “En we noemen het…

 1. Wat een hoop moeilijke woorden inderdaad bah ! ik heb het afgelopen jaar zoveel dokters en ziekenhuizen gezien. Tegenwoordig zeg ik dan altijd tijdens een gesprek en nu in jip en janneke taal.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een moeilijke woorden allemaal! Ik kreeg een doorverwijs brief van de dokter voor de fysio en ik las dat en het was net chinees voor mij. Ik dacht: zet er gewoon neer pijn aan rechterschouder , en pijn bij schouderblad etc. Nee, hele reeks moeilijke worden die de simpele woorden van hierboven vertaalden naar medische taal haha!

  Like

 3. Ik ben zelf dus ook verpleegkundige. Dat magazine kreeg ik vroeger ook, zeker tijdens mijn studies was het een mooie aanvulling en uiterst geschikt om taken mee te maken. Sinds ik meer en meer richting psychiatrie ging, werd dat minder en zei ik het abonnement ook op om me meer te gaan richten op magazines die met psychiatrie te maken hebben. Ik schrijf nu ook zelf voor zo een magazine.
  Ik moet me soms wel eens bedenken dat die woorden niet iedereen kent, moet ik toegeven. Ik kan veel dingen ook in Jip en Janneke taal uitleggen, dat is wel een meerwaarde als verpleegkundige, maar af en toe betrap ik me er ook op dat de medische termen mijn mond uit zijn voor ik het besef… Heel vaak merk ik dan ook dat anderen het best wel leuke woorden vinden… Ik ben zelf dan ook wel met taal bezig en vind ze vaak ook wel mooi klinken, dat zeker wel. Met mijn huisarts praat ik dus wel in medische termen, zal ze ook niet met iedereen doen, veronderstel ik! 😉

  Like

 4. Ik ben taalfanaat, maar heb weinig kennis van de medische wereld. Misschien wel juist door die combinatie kan ik ook erg blij worden van prachtige woorden als die in jouw lijstje staan. Ik vind Myasthenia gravis de mooiste uit jouw lijstje en een simpele zoekopdracht via Google leert me dat het een spieraandoening is. Een prachtige benaming voor zoiets naars..

  Like

 5. Wat leuk dat je dat magazine elke maand leest, ook al werk je zelf niet in de zorg. Ik heb zoveel respect voor die mensen, verpleegkundigen zijn echt engeltjes aan je bed in het ziekenhuis. Ik vind deze heel mooi: ‘Paroxismale supraventriculaire tachycardie’.

  Like

 6. ik ga op het eerst volgende feestje als ik zeker weet dat er niemand met een medische achtergrond aanwezig is, met een serieus gezicht zeggen; O jee mijn Digoxine-intoxicatie speelt weer op 🙂

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.