Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

Vol is vol… of toch niet?

afval 5

Met het zomerse weer van de afgelopen tijd waren ze niet te missen; de overvolle afvalbakken. In parken, op het strand, of waar dan ook; overal waar meer dan 10 mensen bij elkaar waren, puilden de afvalbakken al voor het einde van de dag uit, en hoopte het afval zich naast die bakken op.

Natuurlijk; iedereen zou afval dat niet in een afvalbak past mee naar huis moeten nemen, maar aangezien we niet in zo’n ideale wereld leven, hebben ook verpakkingsfabrikanten een mooie taak.

Slim ontwerpen

Als zij bij het productontwerp veel beter meenemen dat een verpakking ook eens moet worden weggegooid, dan zouden er veel handigere verpakkingen kunnen worden ontworpen. Nu lijken afvalbakken vaak overvol, maar zijn ze dat eigenlijk niet doordat lege verpakkingen onnodig veel ruimte innemen.

Als fabrikanten door middel van slimme ontwerpen het veel makkelijker maken om verpakkingen te verkleinen als je ze wilt weggooien, dan kun je met hetzelfde aantal afvalbakken aanzienlijk meer afval inzamelen, met minder zwerfafval tot gevolg.

Zo maar wat ideeën

Ik ben geen productontwerper, maar zo maar wat ideeën:

 • Voorzie PET-flesjes van een harmonicavorm, waardoor je ze, als ze leeg zijn, heel makkelijk in elkaar drukt.
 • Maak in kartonnen (koffie)bekers bepaalde vouwen waardoor je zo’n beker met weinig handelingen bijna plat kunt weggooien.
 • Maak in blikjes een mechanisme waardoor je ze als ze leeg zijn zonder al te veel spierkracht kunt samendrukken.. Je hebt ook wel van die bakken waarin blikjes worden geplet, maar ik vrees dat je die dingen onmogelijk hufterproof kunt maken. Maar wellicht zijn die wel geschikt op plekken waar toezicht is.
 • Zorg dat de randen van pizzadozen heel makkelijk in elkaar vouwen en maak ook vouwen in de doos zelf, waardoor je ze zonder gedoe twee of drie keer kunt opvouwen.

 

En zo zijn er nog veel meer dingen te verzinnen. Welke handige verpakkingen mis jij?

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

21 gedachten over “Vol is vol… of toch niet?

 1. Wat een goede ideeën. Zelf irriteer ik me mateloos aan al het zwerfafval dat rond de prullenbakken en in de natuur gedumpt wordt.. Sommige mensen nemen zich niet eens de moeite om een prullenbak in de buurt te zoeken en gooien het gewoon neer.. We zouden de mensen moeten belonen die juist wel hun afval netjes opruimen.

  Like

 2. Leuke inventieve ideeën Henk! Als het plastic opgehaald wordt, is de berg ook 2x groter dan noodzakelijk: hoeveel moeite is het nu om de lucht er even uit te laten?

  Like

 3. Er ligt inderdaad vaak behoorlijk wat rotzooi in parken, simpelweg omdat de prullenbakken overvol zijn. Misschien gewoon al bij de fabrikant beginnen en zorgen voor minder plastic qua verpakkingsmateriaal en ja, ook het gemakkelijk indrukken van flesjes en blikjes zou zeker een hoop ruimte besparen.

  Like

 4. Ik vind het niet meer dan normaal dat wat je meeneemt ook weer mee terug neemt. Maar helaas vindt niet iedereen dat. Het begint allemaal bij jezelf, dus ik blijf het gewoon doen!

  Like

 5. gewoon altijd een zakje bij je hebben, heb ik wel in ieder geval, kleine moeite om je eigen zooi op te ruimen vind ik!! thuis flikker je het toch niet overal zomaar neer!! althans dat hoop ik dan maar hahaha

  Like

 6. Alles mee terug nemen en alleen een schone plek achterlaten.

  Ach, het leven kan zo simpel zijn.
  Maar blijkbaar zijn wij meer en meer een stelletje viezerikken geworden.

  Bezorgde groet,

  Like

  1. We hebben allemaal een taak om milieu vervuiling tegen te gaan. Betere kleinbaar makende verpakkingen zouden daar echt aan bijdragen en de rest graag gewoon thuis in de prullenbak. 😊

   Like

 7. Leuk, of een soort beloningssysteem: als je alles wat je meenam van huis, weer opruimt, een soort punten sparen, en met al die punten bv iets winnen. Denk dat mensen vooral gemotiveerd worden als er een benefit inzit voor henzelf.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.