Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

Vol is vol… of toch niet?

afval 5

Met het zomerse weer van de afgelopen tijd waren ze niet te missen; de overvolle afvalbakken. In parken, op het strand, of waar dan ook; overal waar meer dan 10 mensen bij elkaar waren, puilden de afvalbakken al voor het einde van de dag uit, en hoopte het afval zich naast die bakken op.

Natuurlijk; iedereen zou afval dat niet in een afvalbak past mee naar huis moeten nemen, maar aangezien we niet in zo’n ideale wereld leven, hebben ook verpakkingsfabrikanten een mooie taak.

Slim ontwerpen

Als zij bij het productontwerp veel beter meenemen dat een verpakking ook eens moet worden weggegooid, dan zouden er veel handigere verpakkingen kunnen worden ontworpen. Nu lijken afvalbakken vaak overvol, maar zijn ze dat eigenlijk niet doordat lege verpakkingen onnodig veel ruimte innemen.

Als fabrikanten door middel van slimme ontwerpen het veel makkelijker maken om verpakkingen te verkleinen als je ze wilt weggooien, dan kun je met hetzelfde aantal afvalbakken aanzienlijk meer afval inzamelen, met minder zwerfafval tot gevolg.

Zo maar wat ideeën

Ik ben geen productontwerper, maar zo maar wat ideeën:

  • Voorzie PET-flesjes van een harmonicavorm, waardoor je ze, als ze leeg zijn, heel makkelijk in elkaar drukt.
  • Maak in kartonnen (koffie)bekers bepaalde vouwen waardoor je zo’n beker met weinig handelingen bijna plat kunt weggooien.
  • Maak in blikjes een mechanisme waardoor je ze als ze leeg zijn zonder al te veel spierkracht kunt samendrukken.. Je hebt ook wel van die bakken waarin blikjes worden geplet, maar ik vrees dat je die dingen onmogelijk hufterproof kunt maken. Maar wellicht zijn die wel geschikt op plekken waar toezicht is.
  • Zorg dat de randen van pizzadozen heel makkelijk in elkaar vouwen en maak ook vouwen in de doos zelf, waardoor je ze zonder gedoe twee of drie keer kunt opvouwen.

 

En zo zijn er nog veel meer dingen te verzinnen. Welke handige verpakkingen mis jij?

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

21 gedachten over “Vol is vol… of toch niet?

  1. Wij doen dat altijd al met plastic flesjes (die we natuurlijk zo min mogelijk willen gebruiken). Net – eindelijk – een set met metalen rietjes aangeschaft. Papier werkte toch niet echt. Zeker niet als je ze meer dan een keer wilt gebruiken. Ik heb er vertrouwen in dat er steeds meer milieubewuste oplossingen worden bedacht.

    Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.