Geplaatst in Dagelijkse leven, Vakantie

Ik ga op vakantie en neem mee… Top 15 reisboeken

reisboeken

Alhoewel mijn zomervakantie er inmiddels alweer op zit, zijn er gelukkig altijd nog reisboeken om in vakantiestemming te blijven. Bij gebrek aan vakantie heb ik eens nagedacht wat mijn top 15 van reisboeken is.

Wat mijn favoriete reisboeken zijn?

De complete Eilanden serie van Boudewijn Buch

Natuurlijk mag Boudewijn Büch niet ontbreken in deze blogpost. Zijn tv-serie ’De Wereld van Boudewijn Büch’ vond ik vroeger al fascinerend. Over zijn zoektocht naar dodo’s , Goethe, bibliotheken op de meest afgelegen plekken of wat dan ook; ik verslond die afleveringen. En over veel van die speurtochten zijn ook boeken verschenen. Daarom mag zijn boekenserie over eilanden zeker niet ontbreken in dit overzicht!

‘De fatale kust’ van Robert Hughes

Een boek over de ontstaansgeschiedenis van Australië. Ik weet nog dat ik een keer alleen naar Bettmeralp in Zwitserland was. Overdag trok ik de bergen in, en als ik daarna weer in mijn appartement was, stond op tv de Tour de France aan (ja, de tour wijkt voor niets…) en dook ik meteen weer in dat boek, want ik wilde het perse uitlezen.

Een dikke pil (meer dan 800 bladzijden), maar vanaf het begin werd ik erdoor gegrepen. Hoe Australië van een strafkolonie tot het land dat het nu is, is veranderd. Een aanrader!

‘Italiaanse manieren’ van Tim Parks

Tientallen zo niet honderden boeken zijn er verschenen van mensen die naar een ander land verhuizen en dan met de ogen van een buitenstaander beschrijven wat ze zoal opvalt in dat land. Tim Parks, een Engelse schrijver die al jaren in Italië woont, heeft wat mij betreft in dat genre met ‘Italiaanse manieren’ een van de meest grondige boeken op dat gebied geschreven.

Dik 600 bladzijden, maar door die typisch Engelse manier van beschrijven wordt je meteen in het boek gezogen en weet je na die 600 bladzijden weer een stukje beter hoe Italianen denken, doen en leven.

Alle boeken van Bill Bryson

Bill Bryson mag wat mij betreft zeker niet ontbreken in dit rijtje. Een Amerikaans-Engelse schrijver die op een heerlijk humoristische maar toch ook grondige manier de gebieden waar hij doorheen reist becommentarieerd. Eigenlijk kan ik al zijn boeken wel in dit overzicht plaatsen, maar laat ik het houden bij;

Bergboeken

Aangezien ik veel vakanties in de bergen doorbreng, mogen een paar bergboeken niet ontbreken in deze lijst. Ik ben verslaafd aan bergexpeditieboeken, heb er een kast vol van, dus kiezen is moeilijk. Heb uiteindelijk gekozen voor twee gebeurtenissen die er uitspringen; de gebeurtenissen op Mount Everest 1996, en de val van Joe Simpson in de Andes.

Mount Everest 1996: ‘The Climb’ Anatoli Boukreev, ‘Into thin air’ van John Krakauer, en Left for Dead: My Journey Home from Everest’ van Beck Weathers.

In 1996 waren diverse teams bezig met de beklimming van Mount Everest. Terwijl veel klimmers in de buurt van de top waren, stak er een zware storm op. Uiteindelijk kwamen daardoor 8 klimmers om. Naderhand brak er een controverse uit over of een aantal van die doden wellicht voorkomen had kunnen worden, en wat de rol was van de gidsen.

Boeken die daarom niet mogen ontbreken zijn het boek van de beschuldigde expeditiegids Anatoli Boukreev, ‘The Climb’ , en ‘Into thin air’ van John Krakauer, een klimmer van een van de andere teams die de grootste verwijten maakt richting Boukreev. Het boek van een van de andere klimmers van toen, Beck Weathers ‘Left for Dead: My Journey Home from Everest’ gaat ook in op de gebeurtenissen en beschrijft daarnaast hoe hij zelf bijna omkomt tijdens die storm van 1996, en welke lichamelijke prijs hij daar voor moet betalen.

Over de rand (Touching the void) van Joe Simpson

Als bergbeklimmer hoop je natuurlijk bekendheid te vergaren door allerlei moeilijke toppen die je hebt gehaald. Joe Simpson kreeg echter de meeste bekendheid door een mislukte bergexpeditie die hij uitvoerde samen met een klimmaat in het Andesgebergte. Tijdens de afdeling van de Siula Grande komt hij ten val en belandt in een gletsjerspleet.

Voor het geval je het boek nog niet kent zal ik de rest niet verraden, maar het is een aanrader! Voor het geval je meer visueel bent ingesteld; er is ook een film (Touching the void) van verschenen.

Jouw top 15?

Welk reisboek mag wat jou betreft zeker niet ontbreken, en waarom?

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

24 gedachten over “Ik ga op vakantie en neem mee… Top 15 reisboeken

 1. Ik vind reisboeken in de regel dodelijk saai…. Maar ik houd wel van boeken van mensen die in een ander land wonen en daar het dagelijks leven beschrijven. Dus die van Tim Parks lijkt me wel wat.

  Like

  1. ik weet ook niet of er een echte omschrijving van ‘reisboek’ is. Misschien is het ook doordat ik in de vakantie veel lees, maar in andere periodes veel minder boeken lees, ds dan is een boek al gauw een reisboek;-)

   Like

 2. Zo fijn om te lezen hoe je geniet van deze boeken. Eerlijk gezegd is dit een genre wat totaal aan mij voorbijgaat. De boeken die ik lees zijn voornamelijk Young Adult, fantasy of thrillers.

  Like

 3. Interessant lijstje leesvoer als ik het zo bekijk, maar ik heb ze geen van allen ooit gelezen. Ik heb niet per se boeken die ik specifiek op reis lees, meestal neem ik mee wat er op dat moment ongelezen op mijn nachtkastje ligt. Deze zomer heb ik onder meer ‘De Idioot’ van Elif Batuman gelezen. Een zeer geestig boek!

  Like

 4. ojee ik val buiten de boot hier want A ik ga niet op reis en B ik lees nooit want ik heb daar geen geduld voor 😉 ben soms wel jaloers op andere die heerlijk uren kunnen lezen 😀

  Like

  1. ‘De fatale kust’ en ‘Italiaanse manieren’ klinken ontzettend interessant! Ik ga Hebban zo maar eens openen.

   Zelf heb ik geen speciale vakantieboeken; ik lees gewoon waar ik op dat moment zin in heb. Zo lees ik nu ‘Bestseller babe’ over een jonge vrouw die heel graag een bestseller wil schrijven, maar verder niet graag schrijft.
   Geen bijzonder boek, maar wel vermakelijk en best leuk om weer eens te lezen.

   Like

 5. Ik lees niet zoveel boeken, maar daarentegen wel super veel blogs online. Neemt niet weg dat als ik de mogelijkheid heb graag boelen lees van Tom Clancy! Lekker spannend en goede verhalen. Ken je de boeken van Tom Clancy?

  Like

  1. Een jaar in de Provence van Peter Mayle. Hij heeft meerdere boeken geschreven en ik heb ze allemaal met veel plezier gelezen. Veel humor en hij kent de streek heel goed, heeft er heel lang gewoond en kan er goed over vertellen. Ik heb de boeken wel in het Engels geschreven, weet dus niet of de vertalingen net zo grappig zijn.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik vind Cecelia Ahern en Jill Mansell lekker om te lezen op vakantie. Ik houd ervan lekker makkelijke chicklits te lezen op vakantie

    Like

 6. Het verschilt bij mij nogal. In Portugal lees ik altijd boeken van mijn broer, spannende verhalen. Maar het kan de andere keer ook een reisverhaal zijn of een boek over zelfontwikkeling, bloggen. Net wat ik tegen kom. Ik vind divers lezen leuk, zo ontdek ik steeds nieuwe dingen, ook over mijzelf.

  Like

  1. Heb ik ook; juist de afwisseling is mooi. Niet altijd de ‘veilige’ vertrouwde boeken lezen, maar je soms gewoon laten verrassen. Zolang het letters heeft, lees ik het😀

   Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.