Ik ga op vakantie en neem mee… Top 15 reisboeken

reisboeken

Alhoewel mijn zomervakantie er inmiddels alweer op zit, zijn er gelukkig altijd nog reisboeken om in vakantiestemming te blijven. Bij gebrek aan vakantie heb ik eens nagedacht wat mijn top 15 van reisboeken is.

Wat mijn favoriete reisboeken zijn?

De complete Eilanden serie van Boudewijn Buch

Natuurlijk mag Boudewijn Büch niet ontbreken in deze blogpost. Zijn tv-serie ’De Wereld van Boudewijn Büch’ vond ik vroeger al fascinerend. Over zijn zoektocht naar dodo’s , Goethe, bibliotheken op de meest afgelegen plekken of wat dan ook; ik verslond die afleveringen. En over veel van die speurtochten zijn ook boeken verschenen. Daarom mag zijn boekenserie over eilanden zeker niet ontbreken in dit overzicht!

‘De fatale kust’ van Robert Hughes

Een boek over de ontstaansgeschiedenis van Australië. Ik weet nog dat ik een keer alleen naar Bettmeralp in Zwitserland was. Overdag trok ik de bergen in, en als ik daarna weer in mijn appartement was, stond op tv de Tour de France aan (ja, de tour wijkt voor niets…) en dook ik meteen weer in dat boek, want ik wilde het perse uitlezen.

Een dikke pil (meer dan 800 bladzijden), maar vanaf het begin werd ik erdoor gegrepen. Hoe Australië van een strafkolonie tot het land dat het nu is, is veranderd. Een aanrader!

‘Italiaanse manieren’ van Tim Parks

Tientallen zo niet honderden boeken zijn er verschenen van mensen die naar een ander land verhuizen en dan met de ogen van een buitenstaander beschrijven wat ze zoal opvalt in dat land. Tim Parks, een Engelse schrijver die al jaren in Italië woont, heeft wat mij betreft in dat genre met ‘Italiaanse manieren’ een van de meest grondige boeken op dat gebied geschreven.

Dik 600 bladzijden, maar door die typisch Engelse manier van beschrijven wordt je meteen in het boek gezogen en weet je na die 600 bladzijden weer een stukje beter hoe Italianen denken, doen en leven.

Alle boeken van Bill Bryson

Bill Bryson mag wat mij betreft zeker niet ontbreken in dit rijtje. Een Amerikaans-Engelse schrijver die op een heerlijk humoristische maar toch ook grondige manier de gebieden waar hij doorheen reist becommentarieerd. Eigenlijk kan ik al zijn boeken wel in dit overzicht plaatsen, maar laat ik het houden bij;

Bergboeken

Aangezien ik veel vakanties in de bergen doorbreng, mogen een paar bergboeken niet ontbreken in deze lijst. Ik ben verslaafd aan bergexpeditieboeken, heb er een kast vol van, dus kiezen is moeilijk. Heb uiteindelijk gekozen voor twee gebeurtenissen die er uitspringen; de gebeurtenissen op Mount Everest 1996, en de val van Joe Simpson in de Andes.

Mount Everest 1996: ‘The Climb’ Anatoli Boukreev, ‘Into thin air’ van John Krakauer, en Left for Dead: My Journey Home from Everest’ van Beck Weathers.

In 1996 waren diverse teams bezig met de beklimming van Mount Everest. Terwijl veel klimmers in de buurt van de top waren, stak er een zware storm op. Uiteindelijk kwamen daardoor 8 klimmers om. Naderhand brak er een controverse uit over of een aantal van die doden wellicht voorkomen had kunnen worden, en wat de rol was van de gidsen.

Boeken die daarom niet mogen ontbreken zijn het boek van de beschuldigde expeditiegids Anatoli Boukreev, ‘The Climb’ , en ‘Into thin air’ van John Krakauer, een klimmer van een van de andere teams die de grootste verwijten maakt richting Boukreev. Het boek van een van de andere klimmers van toen, Beck Weathers ‘Left for Dead: My Journey Home from Everest’ gaat ook in op de gebeurtenissen en beschrijft daarnaast hoe hij zelf bijna omkomt tijdens die storm van 1996, en welke lichamelijke prijs hij daar voor moet betalen.

Over de rand (Touching the void) van Joe Simpson

Als bergbeklimmer hoop je natuurlijk bekendheid te vergaren door allerlei moeilijke toppen die je hebt gehaald. Joe Simpson kreeg echter de meeste bekendheid door een mislukte bergexpeditie die hij uitvoerde samen met een klimmaat in het Andesgebergte. Tijdens de afdeling van de Siula Grande komt hij ten val en belandt in een gletsjerspleet.

Voor het geval je het boek nog niet kent zal ik de rest niet verraden, maar het is een aanrader! Voor het geval je meer visueel bent ingesteld; er is ook een film (Touching the void) van verschenen.

Jouw top 15?

Welk reisboek mag wat jou betreft zeker niet ontbreken, en waarom?

24 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Interessante boeken! Echter ben ik niet van de reisboeken. Ik ben meer van de thrillers. Als ik meer wil weten over een land, dan raadpleeg ik internet :-).

  Geliked door 1 persoon

 2. puck schreef:

  Leuke tips! Ik ben net terug uit Zwitserland en enorm geroerd door de pracht, het overweldigende, van de bergen. Dus de ‘berg-boeken’ spreken me erg aan!

  Like

 3. Leuke boeken! Ik heb niet echt reis / vakantie boeken, ik pluk meestal wat van de plank als ik op vakantie ga.

  Like

 4. Linne schreef:

  Mooi lijstje! Lezen is niet zo mijn ding maar wie weet ooit 😉

  Like

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind reisboeken in de regel dodelijk saai…. Maar ik houd wel van boeken van mensen die in een ander land wonen en daar het dagelijks leven beschrijven. Dus die van Tim Parks lijkt me wel wat.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   ik weet ook niet of er een echte omschrijving van ‘reisboek’ is. Misschien is het ook doordat ik in de vakantie veel lees, maar in andere periodes veel minder boeken lees, ds dan is een boek al gauw een reisboek;-)

   Like

 6. mckleuver schreef:

  Zo fijn om te lezen hoe je geniet van deze boeken. Eerlijk gezegd is dit een genre wat totaal aan mij voorbijgaat. De boeken die ik lees zijn voornamelijk Young Adult, fantasy of thrillers.

  Like

 7. Manon schreef:

  Je praat er gepassioneerd over! Mooi om te lezen!

  Like

  1. Leuk om te lezen. Ik lees meestal thrillers of waargebeurde verhalen. Maar aan 2 boeken heb ik genoeg in de vakantie.

   Like

 8. Amy - Sommarmorgon.com schreef:

  Interessant lijstje leesvoer als ik het zo bekijk, maar ik heb ze geen van allen ooit gelezen. Ik heb niet per se boeken die ik specifiek op reis lees, meestal neem ik mee wat er op dat moment ongelezen op mijn nachtkastje ligt. Deze zomer heb ik onder meer ‘De Idioot’ van Elif Batuman gelezen. Een zeer geestig boek!

  Like

 9. racheltjuh schreef:

  ojee ik val buiten de boot hier want A ik ga niet op reis en B ik lees nooit want ik heb daar geen geduld voor 😉 ben soms wel jaloers op andere die heerlijk uren kunnen lezen 😀

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Hou je er gewoon niet van om in een andere omgeving te zijn, home sweet home, of komt het er gewoon nooit van?

   Like

   1. eemsxo schreef:

    Heel interessant !

    Like

   2. racheltjuh schreef:

    ik heb er geen geduld voor gewoon 😉 ben te chaotisch in die bovenkamer en tijd om te zitten heb ik eigenlijk nooit

    Like

  2. Wendy Schuchmann schreef:

   ‘De fatale kust’ en ‘Italiaanse manieren’ klinken ontzettend interessant! Ik ga Hebban zo maar eens openen.

   Zelf heb ik geen speciale vakantieboeken; ik lees gewoon waar ik op dat moment zin in heb. Zo lees ik nu ‘Bestseller babe’ over een jonge vrouw die heel graag een bestseller wil schrijven, maar verder niet graag schrijft.
   Geen bijzonder boek, maar wel vermakelijk en best leuk om weer eens te lezen.

   Like

 10. mijnbrazilie schreef:

  Ik lees niet zoveel boeken, maar daarentegen wel super veel blogs online. Neemt niet weg dat als ik de mogelijkheid heb graag boelen lees van Tom Clancy! Lekker spannend en goede verhalen. Ken je de boeken van Tom Clancy?

  Like

  1. Frederique schreef:

   Een jaar in de Provence van Peter Mayle. Hij heeft meerdere boeken geschreven en ik heb ze allemaal met veel plezier gelezen. Veel humor en hij kent de streek heel goed, heeft er heel lang gewoond en kan er goed over vertellen. Ik heb de boeken wel in het Engels geschreven, weet dus niet of de vertalingen net zo grappig zijn.

   Geliked door 1 persoon

 11. Wat een interessante boeken! Zelf ben ik gek op thrillers en detectives. De fatale kust van Robert Hughes zet ik op mijn boekenlijstje.

  Like

 12. Interessante boeken! In ben benieuwd naar het boek over de Mount Everest!

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Er zijn er nog meer over 1996, maar die 3 geven vanuit geheel verschillende perspectieven hun verhaal

   Like

   1. Cynthia schreef:

    Ik vind Cecelia Ahern en Jill Mansell lekker om te lezen op vakantie. Ik houd ervan lekker makkelijke chicklits te lezen op vakantie

    Like

 13. alexenlizzy schreef:

  Het verschilt bij mij nogal. In Portugal lees ik altijd boeken van mijn broer, spannende verhalen. Maar het kan de andere keer ook een reisverhaal zijn of een boek over zelfontwikkeling, bloggen. Net wat ik tegen kom. Ik vind divers lezen leuk, zo ontdek ik steeds nieuwe dingen, ook over mijzelf.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Heb ik ook; juist de afwisseling is mooi. Niet altijd de ‘veilige’ vertrouwde boeken lezen, maar je soms gewoon laten verrassen. Zolang het letters heeft, lees ik het😀

   Like

 14. Thrillers en waargebeurde verhalen

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.