Denkend aan Oostenrijk (1); van Duits treingedoe tot misplaatste vooroordelen

P1030137En dan is het half juni en is het opeens tijd voor de zomervakantie…. Normaal gaan S. en ik in september op zomervakantie, maar dit jaar kozen we voor juni.

Natuurlijk weer naar de bergen, dit keer naar Brixen im Thale in Oostenrijk. Het chalet hadden we begin van het jaar geboekt; zag er allemaal erg goed uit, dus we konden niet wachten. Maar je zal het ongetwijfeld wel hebben meegekregen; deze winter viel er in de Alpen sneeuw… heel veel sneeuw… en zelfs 5 weken geleden viel er nog sneeuw…

Let it snow

Dus toen ik de weken voor onze vakantie de webcams van het gebied waar we heen zouden gaan bekeek, was er op veel van die webcams nog een mooi sneeuwdek te zien… Leuk voor de wintervakantie, maar voor een zomervakantie toch iets minder handig. Maar gelukkig werd het in de twee weken voor onze vakantie in Oostenrijk plotseling zomer en schoot de temperatuur de hoogte in en ja, begon de sneeuw dus ook flink weg te smelten. Toen ik de dag voordat we vertrokken keek, viel het allemaal gelukkig allemaal best mee. En ook de weersvooruitzichten zagen er goed uit. Ideaal zomervakantie weer!

Duitsland en treinen

Ook dit keer gingen we weer met de trein. Wie mijn blog al een tijdje leest, weet inmiddels dat treinen richting Duitsland /Alpenlanden betekent dat je vrijwel altijd te maken krijgt met vertragingen. Ook dit keer was dat weer veelvuldig het geval.

In Duitsland is jarenlang heel veel geld gepompt om voormalig Oost-Duitsland qua voorzieningenpeil etc gelijk te trekken met West-Duitsland. Dat is heel goed gelukt want je merkt op heel veel gebieden vrijwel geen verschil meer tussen voormalig Oost of West.

Maar omdat ook in Duitsland het geld maar een keer uitgegeven kan worden was het gevolg van het pompen van geld in Oost-Duitsland dat ze aan andere dingen geen geld konden uitgeven en één van die dingen is het spoor geweest. Jarenlang is dat verwaarloost, met als gevolg dat het nu verouderd is, met veel verstoringen tot gevolg en ze nu een inhaalslag moeten maken om het weer op een hedendaags peil te brengen. Gevolg daarvan is dat er heel veel grootschalige werkzaamheden zijn.

Als ze die op tijd aankondigen, bij de nieuwe dienstregeling of zo, is dat geen probleem, dan kan ik er rekening mee houden, maar er is een bepaalde vorm van Duitse logica die ik na al die jaren nog steeds niet snap. Dat is dat ze een paar maanden van tevoren, nadat de nieuwe dienstregeling al bekend is gemaakt en ik dus tickets hebt geboekt, ze opeens de dienstregeling overhoop gooien in verband met werkzaamheden.

Na veel inwendige verwensingen volgde dus ook dit jaar weer een inmiddels bijna traditioneel rondje bellen met de klantenservice van de Deutsche Bahn, om de tickets om te boeken. En ik moet zeker zeggen, met de klantenservice van de Deutsche Bahn is weinig mis, die handelen het altijd goed af.  Met de nieuwe tickets zouden we zowel in Duisburg als in Munchen iets meer dan een uur overstap hebben en bij de overstap in Oostenrijk 6 minuten.  Veilige marges zou je zeggen, maar twee weken van tevoren zag ik al een melding dat  de trein richting Duisberg 25 minuten later zou aankomen in verband met een omleiding… Maar door de marge die we hadden ging dat allemaal verder zonder problemen.

En nog geen week nadat ik met de klantenservice van de Deutsche Bahn aan de lijn had gehangen over de terugreis, zag ik dat een van onze treinen voor de terugreis opeens zonder, verdere uitleg was opgeheven… Dus weer aan de lijn gehangen.

Maar al dat gedoe ben ik inmiddels gewend, hoort er een beetje bij.

Ja, het is altijd een heel gedoe om zo’n treinreis te regelen, maar de positieve kanten van reizen met de trein wegen wat mij betreft nog steeds ruimschoots op tegen nadelen. Als je dan eenmaal in een Duitse trein zit, beleef je altijd wel wat.

Het boeiende van reizen met de trein en meerdere keren overstappen is dat je steeds andere mensen leert kennen. Dit keer waren dat op de heenreis wel heel boeiende mensen. Toen we in Duisburg onze trein richting Munchen namen, stapten er een groep zeer uitgelaten vrouwen in die voor een vrijgezellenfeest naar Keulen gingen. Je kent het wel; op en top in het roze, en ondanks het tijdstip van nog niet eens eind van de ochtend al zo goed als bezopen. Hartstikke vrolijk en luidruchtig dus.

Vooroordelen

En om de feestvreugde te verhogen stapte er op het volgende station een groep van een stuk of dertig mannen in, die richting luchthaven van Frankfurt gingen om daar het vliegtuig naar Bratislava te nemen voor een metaltechno optreden….

Om de groep te omschrijven; Duits, zwarte broek, zwart t-shirt en bier, heel veel bier en andere alcohol. Als extra handbagage hadden ze namelijk wat fusten bier en andere alcohol meegenomen. En 11 uur ’s ochtends is natuurlijk een ideaal tijdstip om al aan het bier te gaan… De alcohol deed zijn werk en al gauw werden ze luidruchtiger en luidruchtiger, maar in tegenstelling tot vaak wanneer een groep binnen een uur of zo gemiddeld meer dan een liter bier achterover slaat werden ze verre van vervelend.

In tegendeel; op een gegeven ogenblik kwam er een heel keurige vrouw, die uitgerekend een plek precies te midden van die groep bleek te hebben gereserveerd. Je kunt je dan heel veel scenario’s indenken voor het vervolg, maar binnen no time zaten ze heel gezellig te praten.

En ook opvallend; steeds als er bij een nieuw station iemand binnenkwam met een zware koffer, boden ze meteen aan om die koffer voor diegene in het rek te doen. Boeiend om te zien hoe vooroordelen werken. Je ziet iemand of een groep; heb bepaalde gedachten en binnen no time blijken die totaal ongegrond te zijn.

Toen we bij station Frankfurt aankwamen en de groep de trein verliet op weg naar hun vliegtuig, keerde de rust terug en resteerden slechts de nodige fusten bier, plastic bekers, glazen flessen.

Naargeestige stations

Ik reis al jaren met de trein door Duitsland en wat me altijd weer opvalt is dat heel veel Duitse stations zo grauw zijn.  Vooral als het somber weer is, ogen heel veel van die stations zo naargeestig. Breng op een regenachtige dag vijf minuten door op bijvoorbeeld station Mannheim en je raakt meteen depressief.  Wat dat betreft kunnen ze nog veel leren van de Nederlandse stations, want die zijn in vergelijking daarbij een kleurexplosie.

In deel 2 van dit driedelige vakantieblog : waarom vakantie zo leuk kan zijn…Binnenkort meer

30 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Lijkt me toch een gedoe steeds dat bellen en afwachten en hopen haha! Maar lijkt me inderdaad een mooie ervaring om met de trein te reizen. Zeker in de bergen enzo. Kan me voorstellen dat als het eenmaal loopt, je er heerlijk van kunt genieten

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Ik hou van dat geregel en die uitzoekerij dus dat scheelt een hoop

   Like

 2. Kristof Luyten schreef:

  Ik heb een gruwelijke hekel aan reizen met de trein! Onder andere voor de redenen die je hierboven beschrijft. Maar…. je hebt wel wat om over te schrijven 🙂

  Like

 3. Skincarebynaomi schreef:

  Wat een bijzondere ervaring. Ik heb het echt met grote ogen gelezen. Echt wel een avontuur! En inderdaad zoals je zegt heb je al snel vooroordelen, maar 9 van de 10 keer valt het mee zoals ook deze keer. Hoelang heb je er uiteindelijk over gedaan met al die leuke vertragingen?

  Like

 4. Custodia Chineva schreef:

  Inderdaad, soms zijnde heel vervelende maar gelukkig niet altijd. Fijn dat je prettig vond

  Like

 5. Manon schreef:

  Wat een gedoe op de voorhand, maar ik lees wel dat je veel voorpret uit de treinreis zelf haalt én dan ben je nog niet eens op de bestemming aangekomen!

  Like

 6. Dhini van Heeren schreef:

  Het lijkt mij leuk om te reizen met de trein. Ik gebruik trein alleen voor dichtbije route – naar Rotterdam bijvoorbeeld.

  https://dhini.nl

  Like

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Wel wonderlijk eigenlijk dat er zo recent nog sneeuw viel zeg! Komt dat ook door de klimaatveranderingen denk je?

  Like

 8. lodi schreef:

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe jullie je redden in Oostenrijk. Ga je dan ook veel met de trein of neem je de bus? Voor mij zou de trein niks zijn, ja als deze in een keer naar zijn bestemming gaat, maar met de kinderen en alle tassen over moeten stappen, vertragingen, spanning, het zou voor mij nu even niks zijn.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   We zoeken inderdaad gebieden op met een treinstation, of evt een bus. Met kinderen is het natuurlijk veel meer geregel, en je hebt veel meer bagage, maar er zijn tegenwoordig speciale kindercoupė’s, waarbij medewerkers van de Deutsche Bahn de kinderen vermaken. En bagage kun je vooruit sturen, dan hoef je er niet zelf mee te zeulen. Met kinderen kun je ook een nachttrein nemen. Is voor ze helemaal een avontuur.

   Like

 9. Custodia Chineva schreef:

  Fijn dat je zo positief over je vakantie schrijft , zulk dingen kunne zeker gebeuren en met de juist houding kan het nog leuker worden….

  Like

 10. Leuk om te lezen. Zelf heb ik nog nooit met de trein in Duitsland gereisd dus deze informatie was nieuw voor mij.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Ik kan het je ondanks alles echt aanraden!

   Like

 11. bookstamel schreef:

  Wat goed dat je ondanks de tegenslagen toch een fijne vakantie hebt gehad

  Like

 12. Rob Stevens schreef:

  Grauwe stations, gedoe met reizen, met mede passagiers, maar gelukkig is het, het waard? haha. Kortom neem ik dan wel toe aan de opvolging; waarom de vakantie zo leuk kan zijn, want ik hoop dat het , het allemaal waard was en je wel fijne dagen had?

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Je moet het ook zo zien; ik beschrijf de dingen die anders dan anders gaan. Ik kan ook een blog schrijven over de dingen die gewoon gaan zoals ze moeten gaan, maar dat levert een stuk saaier blog op😀. Het hoort allemaal bij vakantie, dat maakt het juist boeiend.

   Like

 13. DeeskesBlog schreef:

  Wij rijden iedere jaar met de auto door Oostenrijk naar Italie en blijven altijd een nachtje op doorreis. Is inderdaad echt prachtig in de zomer. Voor ons blijft de auto toch wel het handigste met drie kids en de wagen helemaal volgeladen 🙂 Maar zo’n treinreis lijkt me inderdaad ook gaaf om te doen, mss als ze wat ouder zijn.

  Like

 14. Sherry schreef:

  Die treinreizen zijn zeker altijd vervelend weet er alles van. Maar ondanks dat had je toch een fijne vakantie zo te lezen.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Is zeker niet altijd vervelend hoor, anders zou ik het niet steeds opnieuw doen😄. Is nog steeds zeer comfortabel.

   Like

  2. alexenlizzy schreef:

   Reizen met de trein is fijn, de cadans, het rustig om je heen kijken en genieten van wat er voorbij komt. Passagiers heb je niet te kiezen, dus fijn als ze niet te overheersend zijn. Ik snap helemaal dat je voor de trein kiest. Ik zou het ook vaker moeten doen.

   Like

 15. Wanda schreef:

  Op zich lijkt mij zo’n treinreis wel wat, maar al dat geregel er om heen, zou mij heel wat stress opleveren

  Like

 16. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind het goed van je dat je je niet uit het veld laat slaan door het gedoe met treinreizen. Het is een stuk beter voor het milieu dan vliegen.

  Like

  1. selflovemilou schreef:

   En ik maar denken dat we alleen in Nederland vertraging hebben met de NS. Ik ben nog nooit met de trein op vakantie geweest, lijkt me wel een hele nieuwe beleving. Zeker leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Alleen houd ik het denk ik toch op het vliegtuig (of auto)

   Like

   1. Henk Hofman schreef:

    Zo heeft iedereen haar/ zijn voorkeur. Voor de afstanden tot een km of 1.000 geef ik nog steeds voorkeur aan de trein. Maar dat voornemen van de regering om internationaal treinen te stimuleren kan pas als er naast Keulen meer grote overstapstations in de buurt van Nederland komen; nu moet vrijwel alles via Keulen, met al dat gedoe tot gevolg.

    Like

 17. pamvkeulen schreef:

  Dat je ondanks die minpunten toch er een fijne vakantie hebt weten uit te halen! Wat fijn om te horen. Voor mij toch niks denk ik.. Met de trein naar Duitsland

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Ervaar het gewoon eens, reis eens anders dan je normaal van doet. Het blijft gewoon een zeer comfortabele manier van reizen. Als ik zou vliegen, of met de auto zou gaan zou ik ook hele blogs kunnen vullen met ervaringen 😄

   Like

  2. Sabine schreef:

   Een reis moet voor mij wel smooth gaan, geen gedoe of dat ik overal achteraan moet gaan tijdens de vakantie. Wil wel met een gerust hart en zonder al die stress genieten van een reis.

   Like

   1. Henk Hofman schreef:

    Hou je er wel van om zelf een reis helemaal uit te zoeken en te regelen, of geef je er de voorkeur aan om dat aan iemand anders/reisbureau uit te besteden?

    Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.