New Orleans on my mind

new orleans blog

Je kent het vast wel: je ziet iets of je praat met iemand over iets en vervolgens wordt je er voortdurend mee geconfronteerd. Dat heb ik nu met New Orleans.

Aanleiding was een voorstelling in theater De Kom in Nieuwegein, die S. en ik onlangs gezien hebben; New Orleans.

New Orleans is een voorstelling waarin Leo Blokhuis, Ricky Koolen en Ivan Peroti samen met o.a. Ocobar je meenemen langs de ontstaansgeschiedenis van muziek van New Orleans. Jazz, R&B, gospel, soul; allemaal muziek die voorbijkwam en waar ik normaal gesproken zelden tot nooit naar luister.

Maar de voorstelling raakte me eigenlijk vanaf het begin. Leo Blokhuis kende ik natuurlijk onder andere van de Top 2000 a gogo en Ocobar kende ik nog van een voorstelling van Wilfried de Jong, dus ik wist dat die meer dan goede muziek speelden.

Door de voorstelling heen werd je langs allerlei muziekstijlen geleid; hoe die (mede) in New Orleans zijn ontstaan en ook wat de achtergronden daarvan waren.

Langzamerhand werd toegewerkt naar de climax; Orkaan Katrina en wat voor een desastreuze gevolgen die had voor de stad. Heel knap hoe ze zo’n ramp door middel van muziek wisten te verbeelden. Dat hadden we de hele voorstelling; ze slaagden er voortdurend in je het gevoel te geven dat je live in New Orleans was.

Maar gevolg van die voorstelling is dat ik nu steeds als ik iets over New Orleans lees of hoor, ik blijf hangen, terwijl ik voordat ik die voorstelling zag gedachteloos verder was gegaan. En dat gebeurde me de afgelopen weken als minstens een keer of tien. Knap wat zo’n voorstelling met je kan doen.

Bij welke voorstelling / film heb jij dat (gehad)?

36 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Manon schreef:

  Waande je ook echt in New Orleans? Ik moet gelijk denken aan de beroemde beignets!

  Like

 2. bookstamel schreef:

  Wat gaaf dat een voorstelling je zo bezig kan houden. Ik vind new orleans zoiezo erg intrigerend

  Like

 3. Mooi hoe zoiets je bezig kan houden. Lijkt me geweldig om de stad New Orleans eens in het echt te bezoeken.

  Like

 4. Moet je zeker eens naar New Orleans gaan als het toneel al zo een inpakt had op jouw

  Like

  1. alexenlizzy schreef:

   Die ga ik onthouden. Net plannen aan het maken voor een rondreis vanuit NewOrleans. Dus toen ik deze titel zag moest ik even lezen. Na de vakantie naar de voorstelling, lijkt me gaaf. Vantevoren maar niet, om te voorkomen dat ik annuleer. 😁😁

   Like

 5. Manon schreef:

  Ik snap wat je bedoelt. Ik heb dat vaak met mensen. Ik leer dan iemand kennen met bijvoorbeeld een speciaal beroep. En dan lees je daarna overal in kranten iets wat daarmee te maken heeft. Terwijl je daar nooit eerder bij stil stond.

  Of dat je een type auto koopt en dan overal die auto ziet. Eerder noooooit 😉

  Like

 6. Lijkt me een bijzondere voorstelling.Helemaal als je door middel van muziek een orkaan kan nabootsen, om het zo maar te zeggen.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   ja, heel apart, met muziek, en met het licht. Geen dramatische special effects oid, maar door de manier van spelen, en van vertellen, voelde ik me helemaal in new orleans. heel knap

   Like

 7. Rory Blokzijl schreef:

  Bij Soldaat van Oranje, maar dat kwam waarschijnlijk ook omdat het halfbroertje van mijn man toen de hoofdrol speelde. Dat brengt nog meer emotie erin. Aan de andere kant heeft de voorstelling mij het meest geraakt doordat ik het zelf natuurlijk voelde, maar ook omdat een jonger meisje naast mij hartverscheurend begon te huilen bij een bepaalde scène. Ik zal dat nooit vergeten en daarmee de hele voorstelling niet.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   dan blijft zo’n voorstelling je helemaal bij

   Like

 8. Emma Helmi schreef:

  Heel bijzonder hé, dat een voorstelling je zo kan raken! Dit effect heet overigens ‘priming’! Ik heb dit vaak als ik een nieuw woord heb geleerd (in welke taal dan ook); plots kom ik het overal tegen, terwijl ik er anders overheen zou hebben gelezen!

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Kijk eens aan, weer wat geleerd, thanks

   Like

 9. renatehv schreef:

  Ik kan zo niets bedenken waar ik dat ook bij heb maar ik herken het wel. Ik heb het bijvoorbeeld bij bepaalde liedjes, of wanneer ik iets op tv zie en terug ga naar m’n eigen herinneringen daarover.

  Like

 10. Samira schreef:

  Leuk dat een voorstelling je zo intens kan raken. Ik heb dat heel veel met muziek. Laatst had ik dat nog, dat ik een lied hoorde en mij in de tekst ging verdiepen en zie ik ineens dat de clip is opgenomen in een stad waar ik eerder dit jaar naar toe ging, heel bijzonder. En dit is ook nog mijn favoriete plek daar

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Apart, dat soort dingen. En dan zal je zien dat je die stad komende tijd nog veel vaker zal tegenkomen

   Like

 11. Wanda schreef:

  Mooi dat zo’n voorstelling je zo mee sleept dat je bijna het gevoel hebt dat je er zelf bij aanwezig bent en dat je de sfeer kunt proeven. Ik heb dat zelf nog nooit met een voorstelling gehad, wel met boeken dat ik het gevoel heb dat ik min of meer met de hoofdpersoon mee loop.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Mooi is dat met een boek; dat je zo diep in het verhaal zit dat je eigenlijk naar bed wilt, maar toch nog even een hoofdstuk of het hele boek wilt uitlezen

   Like

 12. Janet schreef:

  Tof dat een voorstelling dit met je kan doen en herder beschreven.. Doel bereikt denk ik dan. 🙂

  Like

 13. feliceveenman schreef:

  wat heb je dat gevoel goed beschreven, en wat kan kunst je toch meenemen naar werelden waar je anders nooit komt

  Like

 14. Francina van den Berg schreef:

  Fijn om je zo te laten verrassen door een voorstelling. Ik heb het zelf met Opera!

  Like

 15. mckleuver schreef:

  Leuk dat je je dan toch laat verrassen door de voorstelling. Het kippenvel stond ervan op je armen? 😉

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Ook omdat de muzieksoorten waar ik eigenlijk vrij weinig mee had, me zo pakte

   Like

 16. blogbeautybybibi schreef:

  Wat leuk! Ik kan er zelf niet zo een twee drie opkomen bij welke film of wel stuk ik dat heb gehad. Fijn weekend!

  Like

 17. Francis van Mamazetkoers schreef:

  Bizar he dat sommige dingen zo in je hoofd blijven zitten. Ik heb dat voornamelijk met liedjes en niet zozeer met een film of voorstelling. Gr

  Like

 18. Laura schreef:

  Heerlijk dat een voorstelling je zo kan raken! Ik heb dat (je gaat zeker lachen .. ) met Titanic. Als kind die film gezien, en intussen ‘bezeten’ door het schip! Heb tientallen boeken, maquettes, films, docu’s, .. Leuk toch?

  Like

 19. Nicole Orriëns schreef:

  Niet zozeer bij een film, maar mijn man heeft het bij auto’s. Sinds we zelf een Renault Kangoo hebben, die overigens spuuglelijk is, ziet mijn man dat type auto ineens overal.

  Like

 20. Bijzonder he! Ik heb dit ook met heel veel dingen maar ik zou zo even geen voorbeeld kunnen geven

  Like

 21. Daisy schreef:

  Blijft bijzonder wat een voorstelling met je kan doen. Lijkt me een indrukwekkende voorstelling ook.

  Like

 22. Mrs. T. schreef:

  Ik had hier vorige week ook kaartjes voor, maar had het die week zo druk dat manlief met iemand anders gegaan is. Hij heeft ook genoten. En ik had al een beetje spijt. En nu nog meer.

  Like

  1. Henk Hofman schreef:

   Balen zeg, was een supr voorstelling. Ook die stem van Ricky Koole. En alle muziek.

   Like

 23. selflovemilou schreef:

  Met muziek kan je zoveel emoties teweeg brengen, dat is zo mooi eraan. Het is een heftige tijd geweest, zal een indrukwekkend stuk zijn geweest.

  Like

 24. Caroline schreef:

  Zo zie je hoe zo’n voorstelling, die je zo ik lees, best intens hebt beleefd, nog nawerkt in je brein.

  Like

 25. KiDDoWz schreef:

  Zo zie je maar, soms kan iets je zo raken dat je ermee bezig blijft 🙂

  Like

 26. Rob Alberts schreef:

  Leuke recensie

  Stille groet,

  Like

  1. Sabine schreef:

   Toch mooi hoe iets je zo kan roeren, heb dit ook met diverse voorstellingen gehad en vooral met muziek, tot kippenvel aan toe.

   Like

   1. Henk Hofman schreef:

    mooi gevoel is dat

    Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.