Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

We noemen het…

veggieIk krijg weleens het gevoel dat op de PR-afdeling van de EU alleen maar absolute EU-haters werken. Anders kan ik niet verklaren waarom ze daar hun PR-zaken zo dramatisch slecht regelen. Een duidelijk geval daarvan zag ik deze week.

Over een paar maanden heb je verkiezingen voor het Europees Parlement. Om dat een beetje te verkopen zou je verwachten dat ze in de maanden voorafgaande aan die verkiezingen laten zien waarom de EU, ondanks alle minpunten, onmisbaar is, en dat ze de burgers serieus nemen.

In plaats daarvan komen ze uitgerekend in deze periode met wetsvoorstellen die een totale minachting voor het verstand van Europese burgers duidelijk maken.

Wat is het geval?

Aangemoedigd door de vleesindustrie ligt er al een tijd een wetsvoorstel om de namen van vegetarische varianten van vlees- en zuivelproducten en te verbieden, onder het mom van dat het allemaal verwarrend is voor de burgers, en dat er nu eenmaal handelsverdragen zijn.

Onlangs is dat voorstel al aangenomen door de landbouwcommissie van het Europees Parlement, en nu moet dat voorstel nog worden aangenomen door het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Hoezo vaag?

Wat een minachting van de intelligentie van je eigen inwoners; waarom zou iemand wel begrijpen dat als er ‘100% rundvlees’ op de verpakking staat, je dan rundvlees krijgt en geen kippenvlees of varken, maar als er staat linzenburger iemand niet zou weten dat ie een burger van linzen in zijn/haar handen heeft?

Bij zuivel zie je die totale zinloosheid van dit voorstel ook al: koemelk, geitenmelk, schapenmelk; allemaal toegestaan; sojamelk niet, maar fruitmelk (melk met 1% fruit) is dan weer wel gewoon toegestaan…

Typische stuiptrekkingen van een sector, in dit geval de vleessector, die ziet dat de wereld aan het veranderen is, maar in plaats van daar op in te spelen, probeert om door innig lobbywerk allerlei zielige regeltjes te laten instellen de oude situatie te laten voortduren.

Er is hoop

Mooi om te zien wat dat betreft is dat in Nederland de vleessector steeds meer inziet dat de vegagolf ook enorme kansen biedt. Onder het motto’ if you can’t beat them, join them’ beginnen steeds meer vleesverwerkende bedrijven een vegalijn.

Maar…

Hoe sterk ik ook tegen deze zinloze regelgeving ben en mensen heel goed in staat zijn te zien of ze een vegavariant of een vleesvariant in handen hebben, vind ik wel dat het meeliften op namen van vleesproducten een teken van zwakte is. Ga als vegasector gewoon uit van je eigen sterkte, wees creatief met namen en maak producten die voor zichzelf spreken.

 

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

29 gedachten over “We noemen het…

  1. Mooi en interessant stukje! Misleiding in naamgeving van producten gaat zo veel verder dan deze “vegan” lijn… In dit geval denk ik dat veel mensen wel weten of het wel of geen vlees is, zoals jij ook aangeeft. Bij veel andere voorbeelden is dit niet het geval, denken mensen bijvoorbeeld echt dat ze gezonde keuzes maken omdat er 0% vet bij staat o.i.d. Hele boeiende industrie en marketing waar we nog wel even aan vast zitten ben ik bang.
    Gek eigenlijk dat we vleeseters moeten verleiden minder vlees te eten door het gebruik van vlees-geralateerde woorden… Zonde… maar tja, het werkt.

    Like

  2. ben het enerzijds met je eens dat je toch meer duidelijk zou verwachten over wat ze willen een gaan doen binnen de EU nu de verkiezingen er aan komen.

    en over het wal of geen vlees en of het duidelijk is licht dat ook niet een beetje aan ons zelf?
    we doen soms zo moeilijk over kleine onbenulligheden je zou denken dat het leven om regeltjes en rechtszaken draait

    Like

  3. Ik vind dat we de vleesindustrie ook wel meer moeten waarderen. Dat we in goede jaren te veel zijn gaan eten kan deze generatie boeren weinig aan doen. We gaan nu eerder voor goed en beter vlees. Dat op je stukje over de stuiptrekkingen van de vleesindustrie.

    Qua naamgeving vind ik dat we niet aan moeten komen met vegetarische kipstukjes of vegetarische rookworst. Dat is het toch niet? Rookworst is van varken of rund en kipstukjes, tsja waar zouden die van zijn… Geef de naam van het product wat er ook in zit. Linzenburger bijvoorbeeld.

    Geliked door 1 persoon

  4. Interessant artikel! Ik ben het deels eens met je stukje over meeliften. Aan de andere kant denk ik weer dat, om een voorbeeld te noemen, ¨biefstukc¨ mensen die veel vlees eten misschien toch kan stimuleren eens een vervanger te proberen.

    Like

Laat een reactie achter op Mira Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.