Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

We noemen het…

veggieIk krijg weleens het gevoel dat op de PR-afdeling van de EU alleen maar absolute EU-haters werken. Anders kan ik niet verklaren waarom ze daar hun PR-zaken zo dramatisch slecht regelen. Een duidelijk geval daarvan zag ik deze week.

Over een paar maanden heb je verkiezingen voor het Europees Parlement. Om dat een beetje te verkopen zou je verwachten dat ze in de maanden voorafgaande aan die verkiezingen laten zien waarom de EU, ondanks alle minpunten, onmisbaar is, en dat ze de burgers serieus nemen.

In plaats daarvan komen ze uitgerekend in deze periode met wetsvoorstellen die een totale minachting voor het verstand van Europese burgers duidelijk maken.

Wat is het geval?

Aangemoedigd door de vleesindustrie ligt er al een tijd een wetsvoorstel om de namen van vegetarische varianten van vlees- en zuivelproducten en te verbieden, onder het mom van dat het allemaal verwarrend is voor de burgers, en dat er nu eenmaal handelsverdragen zijn.

Onlangs is dat voorstel al aangenomen door de landbouwcommissie van het Europees Parlement, en nu moet dat voorstel nog worden aangenomen door het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Hoezo vaag?

Wat een minachting van de intelligentie van je eigen inwoners; waarom zou iemand wel begrijpen dat als er ‘100% rundvlees’ op de verpakking staat, je dan rundvlees krijgt en geen kippenvlees of varken, maar als er staat linzenburger iemand niet zou weten dat ie een burger van linzen in zijn/haar handen heeft?

Bij zuivel zie je die totale zinloosheid van dit voorstel ook al: koemelk, geitenmelk, schapenmelk; allemaal toegestaan; sojamelk niet, maar fruitmelk (melk met 1% fruit) is dan weer wel gewoon toegestaan…

Typische stuiptrekkingen van een sector, in dit geval de vleessector, die ziet dat de wereld aan het veranderen is, maar in plaats van daar op in te spelen, probeert om door innig lobbywerk allerlei zielige regeltjes te laten instellen de oude situatie te laten voortduren.

Er is hoop

Mooi om te zien wat dat betreft is dat in Nederland de vleessector steeds meer inziet dat de vegagolf ook enorme kansen biedt. Onder het motto’ if you can’t beat them, join them’ beginnen steeds meer vleesverwerkende bedrijven een vegalijn.

Maar…

Hoe sterk ik ook tegen deze zinloze regelgeving ben en mensen heel goed in staat zijn te zien of ze een vegavariant of een vleesvariant in handen hebben, vind ik wel dat het meeliften op namen van vleesproducten een teken van zwakte is. Ga als vegasector gewoon uit van je eigen sterkte, wees creatief met namen en maak producten die voor zichzelf spreken.

 

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

29 gedachten over “We noemen het…

 1. Het blijkt maar weer dat sommige politici heel ver van de praktijk afstaan en teveel bezig zijn met zichzelf en niet denken in eenvoud of consument oordeel, bv benaming van een product.

  Like

 2. Super goed artikel! Je zegt precies waar het op staat. Waarom tijd verspillen aan zo iets onbenulligs als de naam van een vega burger , als er vele dringendere kwesties zijn. De consument is heus wel in staat om de verpakking te lezen en het verschil te zien tussen een vleesburger en een vegaburger.

  Like

 3. ik hou van een fel e n vurig betoog en heb het jouwe met plezier en instemming gelezen. Vooral het feit dat Europa zo weinig doet om uit te leggen waarom wij de EU echt niet kunnen en willen missen, baart me grote zorgen

  Like

 4. Ik vind dat iedereen dingen zo moet noemen als die wil , al die rechtzaken etc van dit mag wel en dat mag niet ik zeg laat lekker leven

  Like

 5. Een hoop gedoe om ‘niks’. Al vind ik het ook stom als er op een verpakking staat ‘vegetarische kipstukjes’, want het is gewoon geen kip, punt!

  Like

 6. Het klinkt inderdaad nogal overdreven als ik het zo lees. Wat een gedoe. Ik kende deze wet nog niet, maar ben wel op de hoogte van de commotie om de nieuwe wet op het auteursrecht. Daar heb ik voor mijn blog over bloggen zelfs een post over geschreven.

  Like

 7. Ach, wij plebs zijn natuurlijk niet hyperintelligent zoals de hoge piefjes in de top. Hoe kunnen wij nou weten dat er ook andere burgers bestaan dan die bekende van de Mac.

  Like

  1. Ik vindt het wel grappig van de Vegatarische slager, dat ze spelfouten express maken. Maar juist vindt ik het wel goed/leuk die vlees namen op niet vlees producten. Want als je zo kijkt als niet vegatarier/veganist lijkt het gewoon op vlees. Maar smaakt het wat anders

   Like

 8. Jouw laatste alinea spreekt mij erg aan.
  Dat Europa niet zoals ons Den Haag dat vooral doet geen kadootjes voor de verkiezingen uitdeelt is misschien zelfs een winstpunt.
  Diervriendelijke groet,

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.