We noemen het…

veggieIk krijg weleens het gevoel dat op de PR-afdeling van de EU alleen maar absolute EU-haters werken. Anders kan ik niet verklaren waarom ze daar hun PR-zaken zo dramatisch slecht regelen. Een duidelijk geval daarvan zag ik deze week.

Over een paar maanden heb je verkiezingen voor het Europees Parlement. Om dat een beetje te verkopen zou je verwachten dat ze in de maanden voorafgaande aan die verkiezingen laten zien waarom de EU, ondanks alle minpunten, onmisbaar is, en dat ze de burgers serieus nemen.

In plaats daarvan komen ze uitgerekend in deze periode met wetsvoorstellen die een totale minachting voor het verstand van Europese burgers duidelijk maken.

Wat is het geval?

Aangemoedigd door de vleesindustrie ligt er al een tijd een wetsvoorstel om de namen van vegetarische varianten van vlees- en zuivelproducten en te verbieden, onder het mom van dat het allemaal verwarrend is voor de burgers, en dat er nu eenmaal handelsverdragen zijn.

Onlangs is dat voorstel al aangenomen door de landbouwcommissie van het Europees Parlement, en nu moet dat voorstel nog worden aangenomen door het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Hoezo vaag?

Wat een minachting van de intelligentie van je eigen inwoners; waarom zou iemand wel begrijpen dat als er ‘100% rundvlees’ op de verpakking staat, je dan rundvlees krijgt en geen kippenvlees of varken, maar als er staat linzenburger iemand niet zou weten dat ie een burger van linzen in zijn/haar handen heeft?

Bij zuivel zie je die totale zinloosheid van dit voorstel ook al: koemelk, geitenmelk, schapenmelk; allemaal toegestaan; sojamelk niet, maar fruitmelk (melk met 1% fruit) is dan weer wel gewoon toegestaan…

Typische stuiptrekkingen van een sector, in dit geval de vleessector, die ziet dat de wereld aan het veranderen is, maar in plaats van daar op in te spelen, probeert om door innig lobbywerk allerlei zielige regeltjes te laten instellen de oude situatie te laten voortduren.

Er is hoop

Mooi om te zien wat dat betreft is dat in Nederland de vleessector steeds meer inziet dat de vegagolf ook enorme kansen biedt. Onder het motto’ if you can’t beat them, join them’ beginnen steeds meer vleesverwerkende bedrijven een vegalijn.

Maar…

Hoe sterk ik ook tegen deze zinloze regelgeving ben en mensen heel goed in staat zijn te zien of ze een vegavariant of een vleesvariant in handen hebben, vind ik wel dat het meeliften op namen van vleesproducten een teken van zwakte is. Ga als vegasector gewoon uit van je eigen sterkte, wees creatief met namen en maak producten die voor zichzelf spreken.

 

28 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rob Alberts schreef:

  Jouw laatste alinea spreekt mij erg aan.
  Dat Europa niet zoals ons Den Haag dat vooral doet geen kadootjes voor de verkiezingen uitdeelt is misschien zelfs een winstpunt.
  Diervriendelijke groet,

  Like

 2. Manon schreef:

  Ach, wij plebs zijn natuurlijk niet hyperintelligent zoals de hoge piefjes in de top. Hoe kunnen wij nou weten dat er ook andere burgers bestaan dan die bekende van de Mac.

  Like

  1. &Xaar schreef:

   Ik vindt het wel grappig van de Vegatarische slager, dat ze spelfouten express maken. Maar juist vindt ik het wel goed/leuk die vlees namen op niet vlees producten. Want als je zo kijkt als niet vegatarier/veganist lijkt het gewoon op vlees. Maar smaakt het wat anders

   Like

 3. Ik ben zelf voedingsmiddelentechnoloog en vind het schande dat sojamelk bv niet mag. Misleiding in voeding zit hem in veel dingen BEHALVE in dit soort zaken en daar maken ze zich druk om. Echt belachelijk.

  Like

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Het klinkt inderdaad nogal overdreven als ik het zo lees. Wat een gedoe. Ik kende deze wet nog niet, maar ben wel op de hoogte van de commotie om de nieuwe wet op het auteursrecht. Daar heb ik voor mijn blog over bloggen zelfs een post over geschreven.

  Like

 5. Amy de Keijzer - Büttner schreef:

  Een hoop gedoe om ‘niks’. Al vind ik het ook stom als er op een verpakking staat ‘vegetarische kipstukjes’, want het is gewoon geen kip, punt!

  Like

 6. Manon schreef:

  Wat Amy zegt vind ik ook. Omdat er een C tussen staat bij de Vegetarische Slager is het vega. Beetje misleidend.

  Like

 7. ingrid schreef:

  ze maken het allemaal zo moeilijk terwijl dat helemaal niet hoeft

  Like

  1. hphofman schreef:

   Leven is al moeilijk genoeg 😄

   Like

 8. bookstamel schreef:

  Ik vind dat iedereen dingen zo moet noemen als die wil , al die rechtzaken etc van dit mag wel en dat mag niet ik zeg laat lekker leven

  Like

  1. Cynthia schreef:

   Jeetje. Weet je dat ik me hier eigenlijk helemaal niet bewust van was? Maar het klinkt inderdaad als veel extra gedoe

   Like

 9. feliceveenman schreef:

  ik hou van een fel e n vurig betoog en heb het jouwe met plezier en instemming gelezen. Vooral het feit dat Europa zo weinig doet om uit te leggen waarom wij de EU echt niet kunnen en willen missen, baart me grote zorgen

  Like

 10. Bella Beauty schreef:

  Waar ze wel allemaal niet over kunnen discussiëren …

  Like

 11. Janet schreef:

  Als het aan mij ligt kunnen ze veel beter de tijd investeren in een hoop nuttigere zaken dan dit… pff

  Like

 12. Skincarebynaomi schreef:

  Ja wat moet jr ervan vinden.. er blijven maar issues bij die politiek. Ik ben het met je eens dat ze eens creatief moeten zijn met namen voor vega dingen.

  Like

 13. Super goed artikel! Je zegt precies waar het op staat. Waarom tijd verspillen aan zo iets onbenulligs als de naam van een vega burger , als er vele dringendere kwesties zijn. De consument is heus wel in staat om de verpakking te lezen en het verschil te zien tussen een vleesburger en een vegaburger.

  Like

 14. Victor schreef:

  Het blijkt maar weer dat sommige politici heel ver van de praktijk afstaan en teveel bezig zijn met zichzelf en niet denken in eenvoud of consument oordeel, bv benaming van een product.

  Like

 15. Beautynote schreef:

  Ik heb hierover gelezen. Dit zou eigenlijk vooraf goed bedacht moeten zijn, nu komt het heel vaag over.

  Like

 16. Globalizious schreef:

  Gelukkig zijn er geen belangrijkere dingen om mee bezig te zijn zeg…. grrrr. Waarom zoveel tijd en energie in steken.

  Like

  1. memmieblogger schreef:

   Ik kan me er niet druk om maken, maar ik ben een vleeseter…van vega spul geen kaas gegeten. Maar ik kan me voorstellen dat het irritatie opwekt.

   Liked by 1 persoon

 17. marlieslentjes31 schreef:

  Tja je zou denken dat juist de knappe koppen wel hoofdzaken van bijzaken kunnen scheiden. Schijnbaar blijft dat lastig.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Maar als er een stevige lucratieve lobby is dan kunnen bijzaken opeens hoofdzaken worden

   Like

 18. Mira schreef:

  Interessant artikel! Ik ben het deels eens met je stukje over meeliften. Aan de andere kant denk ik weer dat, om een voorbeeld te noemen, ¨biefstukc¨ mensen die veel vlees eten misschien toch kan stimuleren eens een vervanger te proberen.

  Like

  1. hphofman schreef:

   ik sta er ook dubbel in, want ik vind sommige vegavarianten van vleesproducten zeker lekker en koop ze ook wel, dat is het dubbele.

   Like

 19. Lianne schreef:

  Ik vind dat we de vleesindustrie ook wel meer moeten waarderen. Dat we in goede jaren te veel zijn gaan eten kan deze generatie boeren weinig aan doen. We gaan nu eerder voor goed en beter vlees. Dat op je stukje over de stuiptrekkingen van de vleesindustrie.

  Qua naamgeving vind ik dat we niet aan moeten komen met vegetarische kipstukjes of vegetarische rookworst. Dat is het toch niet? Rookworst is van varken of rund en kipstukjes, tsja waar zouden die van zijn… Geef de naam van het product wat er ook in zit. Linzenburger bijvoorbeeld.

  Liked by 1 persoon

 20. Marco van Ham schreef:

  ben het enerzijds met je eens dat je toch meer duidelijk zou verwachten over wat ze willen een gaan doen binnen de EU nu de verkiezingen er aan komen.

  en over het wal of geen vlees en of het duidelijk is licht dat ook niet een beetje aan ons zelf?
  we doen soms zo moeilijk over kleine onbenulligheden je zou denken dat het leven om regeltjes en rechtszaken draait

  Like

 21. saudalicious schreef:

  Mooi en interessant stukje! Misleiding in naamgeving van producten gaat zo veel verder dan deze “vegan” lijn… In dit geval denk ik dat veel mensen wel weten of het wel of geen vlees is, zoals jij ook aangeeft. Bij veel andere voorbeelden is dit niet het geval, denken mensen bijvoorbeeld echt dat ze gezonde keuzes maken omdat er 0% vet bij staat o.i.d. Hele boeiende industrie en marketing waar we nog wel even aan vast zitten ben ik bang.
  Gek eigenlijk dat we vleeseters moeten verleiden minder vlees te eten door het gebruik van vlees-geralateerde woorden… Zonde… maar tja, het werkt.

  Like

 22. Hebben ze niks beters te doen in de EU zou je denken.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.