Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws, Klanten???

Veggie; niet omdat ik moet, maar omdat ik wil (2)

week zonder vleesIn mijn vorige blog vertelde ik over wat dingen die me opvielen rond de week zonder vlees. Maar waarom ben ik eigenlijk vegetariër geworden?

Ik denk dat ik nu een jaar of 15 ‘fulltime’ veggie’ ben. Daarvoor had ik al een paar jaar dat ik zo min mogelijk vlees at, maar op een gegeven ogenblik besloot ik om uit principe vlees helemaal te bannen. Alhoewel er in vergelijking met nu toen nog maar een redelijk beperkt aanbod was van vega-producten, vond ik het toen toch al niet meer nodig om vlees te eten.

Het stoppen met het eten van vlees is redelijk simpel; gewoon een kwestie van geen vlees meer kopen of bestellen. Voor producten waar dierlijke stoffen in zijn verwerkt is dat echter een stuk moeilijker.

Zo had ik eens een tijdje een bepaald merk sambal smeerkaas. Nooit gerealiseerd dat daar garnalen in zouden zitten. Dat ontdekte ik pas toen ik eens een blik op de verpakking wierp. Dus dat heb ik meteen geskipt, maar met andere dingen is het veel moeilijker, want hoever moet je in zoiets gaan? En ja, ik wil ook gewoon blijven genieten van de mooie dingen van het leven. Als je er echt op gaat letten, dan schrik je waar allemaal dierlijke producten zitten.

Medicijnen

Zelfs in veel medicijnen zijn gelatine of andere dierlijke stoffen verwerkt, maar daar ligt voor mij persoonlijk wel een grens. Bij medicijnen vind ik mijn persoonlijke gezondheid belangrijker dan of er wel of geen dierlijke stoffen in zitten.

Inconsequent? Wellicht, maar iedereen moet maar zelf bepalen waar de grens ligt. Wat mij betreft is dat ook een heel grijs gebied en ben ik met die dingen eerder pragmatisch dan fundamentalistisch. Ik heb sowieso niets met fundamentalisten op welk gebied dan ook en dat is hier ook bij.

Onmogelijke afweging

En het zijn altijd van die onmogelijke afwegingen; wat is beter; een veggie die de halve wereld over reist voor vakanties of iemand die vlees eet en zijn vakanties doorbrengt in Nederland?

Ja, iemand vegetariër is draagt bij aan een beter milieu, maar Hitler, om maar eens iemand te noemen, was ook vegetariër, en om nou te beweren dat hij heeft bijgedragen aan een betere wereld…..

Ik probeer gewoon mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld, en dat doe ik onder andere die veggie te zijn, maar een ander doet dat weer op een andere manier. Gewoon doen waar je je zelf het beste bij voelt.

Doe eens gek

Maar doe eens gek en probeer in deze week zonder vlees gewoon eens van je dagelijkse stukje vlees af te stappen en stel je open voor de vega-wereld. Wie weet ontdek je gerechten die je ook daarna blijft gebruiken!

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

46 gedachten over “Veggie; niet omdat ik moet, maar omdat ik wil (2)

  1. Ik eet denk ik al bijna 40 jaar vegetarisch. Uiteindelijk moeten toch een aantal mensen altijd de eerste zijn.
    Ik heb nog steeds dezelfde maat als toen ik begin 20 was. Dus ik zou zeggen jongens, eet maar lekker vegetarisch.

    Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.