Geplaatst in Dagelijkse leven, In het nieuws

Creatief klimaatdemonstreren doe je zo

blog klimaatIets van 15.000 scholieren waren gisteren op het Malieveld om te demonsteren voor een beter klimaat.

Tuurlijk kun je er lacherig en cynisch over doen; het klimaat redden maar vervolgens wel massaal in de rij staan bij de Mac om een hamburger te scoren, toch een product waarvoor heel wat o zo belangrijke bomen voor moesten worden gekapt.

En ongetwijfeld was die klimaatstaking voor heel wat scholieren een leuk dagje uit, maar van dat cynisme zal het klimaat ook echt niet beter van worden.

Als uit zo’n staking uiteindelijk een aantal goede initiatieven voortkomen dan is het toch meer dan geslaagd? Feit is wel dat er over wordt gepraat en dat heel wat jongeren hierdoor discussiëren over het klimaat en wat ze er zelf aan kunnen doen om te redden wat er te redden valt.

Spandoeken

Waar mijn aandacht ook bij deze demonstratie weer door werd getrokken was een fenomeen dat je bij vrijwel alle demonstraties in Nederland ziet; ludieke spandoeken. Wat mij betreft liever een dergelijke demonstratie dan zo’n demonstratie als in Parijs waar de halve binnenstad wordt gesloopt. En waar je in andere landen bij demonstraties veel meer hele zakelijke spandoeken ziet met oproepen voor die of die om vooral af te treden, telt in Nederland een spandoek zonder ludiek bedoelde tekst eigenlijk niet mee.

Of het nog voortkomt uit het dichten met Sinterklaas weet ik niet, maar op spandoeken wordt het hele rijmrepertoire uit de kast getrokken.

En dat leverde gisteren spandoeken op met teksten als:

 • Op straat voor ons klimaat
 • Rutte stoppen maar, anders zijn wij de sigaar
 • Het klimaat maakt ook ons kwaad
 • Telt geld als de aarde smelt?
 • Red de planeet, stop dierenleed
 • Geen gelul, uitstoot naar nul
 • Liever als spijbelaar verweten dan een natuurramp op mijn geweten
 • Fuck elkaar, niet onze toekomst
 • Laat de aarde in haar waarde
 • Raise your voice, not the sea level
 • Stop de opwarming, mijn vriendin is al heet genoeg

Zoals je ziet zitten er een paar hele creatieve bij. Nu kijken of het een eenmalig iets is of dat er een vervolg uit voort komt. Een beter milieu begint tenslotte bij jezelf.

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

33 gedachten over “Creatief klimaatdemonstreren doe je zo

 1. Twee van mijn kinderen hebben ook gedemonstreerd. Ik vind het heel goed. Ze zijn er dan inderdaad bewuster mee bezig en zoals je zelf ook zegt – al komt er maar 1 goed initiatief uit – dan is het al geslaagd. Beter iets proberen dan niets doen en op de bank zitten zeuren. Leuk als die spandoeken 🙂

  Like

 2. Zelf probeer ik vooral thuis en om mij heen veranderingen door te voeren, maar ben het er zeker mee eens dat er iets moet gebeuren!

  Like

 3. Ik lees ondertussen ook best veel negatieve reacties op de stakende studenten, zoals dat ze wel drie keer per jaar op vakantie gaan per vliegtuig en dat ze veel rommel achterlieten….

  Like

 4. Onlangs bij Sublime hoorde ik in de ochtend een heel mooi fragment, waar diegene die het liet horen van volschoot. Ik had hetzelfde. Het ging om het volgende. Iemand die verpakkingen ontwikkelde (en dat voorheen niet echt deed met het oog op het milieu) is tegelijkertijd ook – een hele trotse – Opa. Toen zijn kleindochter tegen hem zei: “Maar Opa, als jij alles opmaakt, wat is er dan nog voor mij over later?” raakte dat hem intens. Sindsdien ontwikkelt hij verpakkingen waarbij hij volledig rekening houdt met het milieu. Dat zijn de momenten die mij het meeste raken en waarop ik mijzelf realiseer dat ik ook wel wat meer oog mag hebben voor het milieu.

  Like

 5. Er zitten erg ludieke slogans bij! Ik vind het goed dat ook jongeren zich zo engageren, al heb ik er wel mijn bedenkingen bij dat ze hier in België iedere week op straat komen en zo de lessen missen…

  Like

 6. N.B. Ik was vanochtend in de kerk en daar vergeleken ze Arie Slob met een moderne farrizeeër: je blind staren op de regeltjes, en dat er soms een groter belang speelt. In dit geval het klimaat.

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.