Creatief klimaatdemonstreren doe je zo

blog klimaatIets van 15.000 scholieren waren gisteren op het Malieveld om te demonsteren voor een beter klimaat.

Tuurlijk kun je er lacherig en cynisch over doen; het klimaat redden maar vervolgens wel massaal in de rij staan bij de Mac om een hamburger te scoren, toch een product waarvoor heel wat o zo belangrijke bomen voor moesten worden gekapt.

En ongetwijfeld was die klimaatstaking voor heel wat scholieren een leuk dagje uit, maar van dat cynisme zal het klimaat ook echt niet beter van worden.

Als uit zo’n staking uiteindelijk een aantal goede initiatieven voortkomen dan is het toch meer dan geslaagd? Feit is wel dat er over wordt gepraat en dat heel wat jongeren hierdoor discussiëren over het klimaat en wat ze er zelf aan kunnen doen om te redden wat er te redden valt.

Spandoeken

Waar mijn aandacht ook bij deze demonstratie weer door werd getrokken was een fenomeen dat je bij vrijwel alle demonstraties in Nederland ziet; ludieke spandoeken. Wat mij betreft liever een dergelijke demonstratie dan zo’n demonstratie als in Parijs waar de halve binnenstad wordt gesloopt. En waar je in andere landen bij demonstraties veel meer hele zakelijke spandoeken ziet met oproepen voor die of die om vooral af te treden, telt in Nederland een spandoek zonder ludiek bedoelde tekst eigenlijk niet mee.

Of het nog voortkomt uit het dichten met Sinterklaas weet ik niet, maar op spandoeken wordt het hele rijmrepertoire uit de kast getrokken.

En dat leverde gisteren spandoeken op met teksten als:

 • Op straat voor ons klimaat
 • Rutte stoppen maar, anders zijn wij de sigaar
 • Het klimaat maakt ook ons kwaad
 • Telt geld als de aarde smelt?
 • Red de planeet, stop dierenleed
 • Geen gelul, uitstoot naar nul
 • Liever als spijbelaar verweten dan een natuurramp op mijn geweten
 • Fuck elkaar, niet onze toekomst
 • Laat de aarde in haar waarde
 • Raise your voice, not the sea level
 • Stop de opwarming, mijn vriendin is al heet genoeg

Zoals je ziet zitten er een paar hele creatieve bij. Nu kijken of het een eenmalig iets is of dat er een vervolg uit voort komt. Een beter milieu begint tenslotte bij jezelf.

33 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Frederique schreef:

  Twee van mijn kinderen hebben ook gedemonstreerd. Ik vind het heel goed. Ze zijn er dan inderdaad bewuster mee bezig en zoals je zelf ook zegt – al komt er maar 1 goed initiatief uit – dan is het al geslaagd. Beter iets proberen dan niets doen en op de bank zitten zeuren. Leuk als die spandoeken 🙂

  Like

 2. Sanne schreef:

  Een beter milieu begint inderdaad bij jezelf! Wat een creatieve quotes! Je zet me weer op scherp om zelf nog bewuster met alles om te gaan!

  Like

 3. Marieke schreef:

  Er zitten idd een aantal creatieve bij zeg!

  Like

 4. Maaike Gulden schreef:

  Die spandoeken zijn echt helemaal super. Zo leuk dat er wat creativiteit tegenaan gegooid wordt 😉

  Like

 5. rubyvanderkuil schreef:

  Zelf probeer ik vooral thuis en om mij heen veranderingen door te voeren, maar ben het er zeker mee eens dat er iets moet gebeuren!

  Like

 6. Nadia schreef:

  Ik heb er vaag iets van meegekregen, maar heb de spandoeken gemist. Wel leuk om ze hier nog even te lezen, aan creativiteit ontbreekt het niet 😉

  Like

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Ik lees ondertussen ook best veel negatieve reacties op de stakende studenten, zoals dat ze wel drie keer per jaar op vakantie gaan per vliegtuig en dat ze veel rommel achterlieten….

  Like

  1. hphofman schreef:

   Het zijn net mensen…

   Like

 8. Skincarebynaomi schreef:

  Leuk artikel! Ik denk persoonlijk dat het echt nog jaren gaat duren voordat er echt een verandrring komt…

  Like

 9. Rory Blokzijl schreef:

  Onlangs bij Sublime hoorde ik in de ochtend een heel mooi fragment, waar diegene die het liet horen van volschoot. Ik had hetzelfde. Het ging om het volgende. Iemand die verpakkingen ontwikkelde (en dat voorheen niet echt deed met het oog op het milieu) is tegelijkertijd ook – een hele trotse – Opa. Toen zijn kleindochter tegen hem zei: “Maar Opa, als jij alles opmaakt, wat is er dan nog voor mij over later?” raakte dat hem intens. Sindsdien ontwikkelt hij verpakkingen waarbij hij volledig rekening houdt met het milieu. Dat zijn de momenten die mij het meeste raken en waarop ik mijzelf realiseer dat ik ook wel wat meer oog mag hebben voor het milieu.

  Like

 10. MamaTassel schreef:

  Ik vind het wel goed dat de jeugd zich bewust is van milieu. Laten we hopen dat iedereen zich ooit bewust wordt van hetgeen we aanrichten

  Like

 11. Tuurlijk zullen een paar leerlingen het ervaringen hebben als een leuk dagje uit. Maar ik denk dat het onbewust misschien wel wat met ze gedaan heeft, althans dat hoop ik! Er moet veel veranderen willen we deze wereld redden

  Like

 12. sandravda schreef:

  Er zitten erg ludieke slogans bij! Ik vind het goed dat ook jongeren zich zo engageren, al heb ik er wel mijn bedenkingen bij dat ze hier in België iedere week op straat komen en zo de lessen missen…

  Like

 13. Nicole Orriëns schreef:

  N.B. Ik was vanochtend in de kerk en daar vergeleken ze Arie Slob met een moderne farrizeeër: je blind staren op de regeltjes, en dat er soms een groter belang speelt. In dit geval het klimaat.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Dat is nogal een stevige politieke vergelijking en dat in een zondagse preek!

   Like

 14. Elyse schreef:

  Ik vind het zo goed dat ze de straat op zijn gegaan. Ik probeer in mijn eentje ook veel afval te voorkomen, recyclen en dingen van straat te rapen en weg te gooien, maar dat is niet eens 0.0000001% van de impact ben ik bang. Ik hoop zo dat dit protest iets uitmaakt.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Maar een miljoen keer bijna helemaal niets is in totaal wel iets

   Like

 15. Rianne schreef:

  De grootste cynische schreeuwers zijn hun eigen idealen vergeten.

  Liked by 1 persoon

 16. natuurlijklinda schreef:

  Er kwamen inderdaad grappige leuzen voorbij. 😀 Ik hoop dat het iets helpt dat dit protest is geweest. Ik ben alleen bang dat Nederland alleen maar weer het braafste jongetje van de klas wil zijn en alle andere landen op de wereld geen reet uitvoeren. Vorig jaar was ik in Madagaskar. 3 weken lang reed ik door een enorme barbeque, met bomen die worden gekapt en waar houtskool van gemaakt wordt. Gaat nergens over en dit is niet het enige land die er echt geen reet om geeft. Zelfs in Europa. Maargoed, ik doe wat ik kan, met onze zonnepanelen op het dak en het scheiden van afval en geen eten weggooien, niet te hard stoken en geen overbodige lichten aan en vast nog meer wat ik onbewust doe. We zien wel wat het wordt.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Vind ik ook. En inzichten bv veranderen ook steeds. Wat nu goed is kan over jaren hartstikke fout blijken te zijn. En natuurlijk ook: Als je net je hoofd boven water weet te houden heb je wel iets anders aan je hoofd dan het milieu.

   Like

 17. Janet schreef:

  Ik moest vooral lachen om de foto’s die ik op Facebook tegenkwam van het OV wat die scholieren met allemaal trash achterlaten. En dat demonstreert dan tegen een beter milieu.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Ach ja, zijn net volwassenen..

   Like

 18. Ik weet nog (zegt Oudje) dat ik voor of eigenlijk dus tegen de Neutronenbom demonstreerde. Ik vond mezelf zo cool. En ik wist, dat ik tegen moest zijn, want al mijn vrienden waren tegen. Maar wat het was, die Neutronenbom? Geen flauw idee! Later realiseerde je je waar het om draaide.
  Ik denk, dat menig scholier ook op deze manier meedemonstreerde. Maar dat neemt niet weg, dat ze er later over gaan nadenken. En hoe eerder later is, hoe beter. gr. Jeannet

  Like

 19. Heleen schreef:

  Bizar he. Heb ook een foto gezien van de troep die ze achter hebben gelaten in oa de tram🙄. Red het klimaat, gooi al je t*****bende op straat bedoelen ze eerder denk😂.

  Like

 20. sandystokkel schreef:

  Goed verwoord! Misschien zijn niet alle jongeren even serieus, maar als er hiermee uiteindelijk meer aandacht voor het klimaat komt, levert het toch nog iets op. Lijkt mij niet verkeerd.

  Like

 21. nicoleswereld schreef:

  Er zaten hele grappige spandoeken bij, het is goed dat ze hier al over na denken. Maar voor hoe lang dit zou zijn?

  Like

 22. Myrthe schreef:

  Haha, die laatste…echt hilarisch!

  Like

 23. luchino66 schreef:

  Ze zijn tenminste betrokken…

  Like

 24. Nicole Orriëns schreef:

  Inderdaad goed om dit ook positief te bekijken. Op deze manier wordt er in ieder geval aandacht voor gevraagd, en dat kan zeker goede dingen opleveren.

  Like

 25. Nicole Orriëns schreef:

  LOL. Daar zitten inderdaad eigenzinnige en leuke teksten bij. Dat hebben ze goed gedaan.

  Like

 26. Globalizious schreef:

  Heel erg goed dat de jongeren er bewust over nadenken. Er za heeel erg veel moeten gaan veranderen.

  Like

 27. Angeliek schreef:

  De ludieke spandoeken zag ik in het journaal ook voorbij komen.

  Like

 28. Bella Beauty schreef:

  Soms maak ik me ook zeker heel druk om deze aardbol.. maar er moeten zoveel mensen en organisaties veranderen, wil er werkelijk wat gaan veranderen…

  Like

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.