Geplaatst in Dagelijkse leven

Muziek… altijd

radioheadIk hoorde onlangs Kronenburgpark van Frank Boeijen weer eens op de radio; een nummer dat  je zelden meer op de radio hoort, maar dat ik nog steeds een schitterend nummer vind.

En van daar uit ging is steeds meer nadenken welke 10 nummers mij het meest dierbaar zijn, om welke reden dan ook. Ik begon wat nummers op te schrijven en die 10 nummers werden er al gauw 15 , 20 en tenslotte had ik er meer dan 30.

Ietwat veel dus heb er een paar geschrapt, zodat ik op 25 uitkwam, een mooi aantal.

Hierbij dus wie ik ben in 25 muzieknummers (inclusief de links naar de nummers).

 • Michel Sardou – Les lacs du Connemara  Franse muziek; ik hou er erg van. Er zitten zoveel pareltjes tussen, dit vind ik een van de mooiste. De tempowisselingen, de sfeer die dit nummer uitstraalt. Geluid op tien en genieten. Schitterend.
 • Jacques Brel – Ne me quitte pas  Een nummer dat zeker niet mag ontbreken. Dit is wat mij betreft bij uitstek een nummer dat de schoonheid van het Frans als muziektaal duidelijk maakt.
 • Manic Street Preachers – Suicide is painless Een nummer dat me om meerdere redenen zeer dierbaar is; aan de ene kant de openingstune van MASH, een briljante serie die zo pijnlijk goed de waanzin van oorlog wist vast te leggen. En daarnaast een nummer dat me doet terugdenken aan een inktzwarte periode die ik gelukkig al jaren achter me heb gelaten.
 • Alice Cooper – Poison De passie die uit dit nummer spat, gewoon een heerlijk rocknummer.
 • Het Goede Doel –  Alles geprobeerd Dit nummer doet me terugdenken aan Zwitserland. Jaren geleden ging ik met een van mijn broers en zijn toenmalige vriendin ’s nachts met de auto naar Zwitserland. Voor mij de eerste kennismaking met de bergen. Ik weet niet meer hoe vaak we die live cd van  het Het Goede Doel toen hebben gedraaid, maar toen we de volgende middag in Zwitserland aankwamen wist ik die cd woordelijk mee te zingen. Sindsdien ben ik verslaafd aan de bergen, en elke keer als ik nu in de bergen loop,  komt wel een keer een nummer van die cd opploppen in mijn gedachten.
 • Frank Boeijen – Kronenburgpark  Naast het Goede doel mag ook Frank Boeijen niet ontbreken in deze lijst. Vooral dit nummer is een juweeltje, en dan vooral het gedeelte:  Ga die wereld uit, 1 seconde, en kijk goed rond in ons paradijs. En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt. Zelden zo mooi omschreven hoe het met de wereld gesteld is.
 • Radiohead – Paranoid Android Ik had eigenlijk het hele album OK computer’ van Radiohead moeten neerzetten, want wat mij betreft is dat een van de beste en mooiste albums ooit gemaakt. Dit nummer springt er dan nog extra bovenuit. De sfeer,  de tempowisselingen,  de bizarre clip; briljant.
 • Scott Fitzgerald & Yvonne Keeley – If i had words Er zijn van die nummers waarvan je geen idee hebt waarom je ze goed vind en dit is zo’n nummer. Ik vind het gewoon een heerlijk nummer. Dat ik achter elkaar kan blijven draaien.
 • Melanie – Lay down Die stem van haar, zo pakkend, de sfeer die dit nummer uitademt. Genieten.
 • Johnny Cash Hurt Wat kan ik hier over zeggen? Zo  somber, zo verstild, zo mooi.
 • Les Humphries Singers – To my fathers house Het ritme, de vibe, geen idee hoe ik het moet omschrijven, maar een nummer dat me zo pakt, en waar ik gerust 5 verschillende versies van achter elkaar kan horen.
 • Ben E King – Stand by me  Ik vond het altijd al een mooi nummer, maar het kreeg pas een veel diepere lading door een wedstrijd van Feyenoord. Ik weet niet eens meer wie de tegenstander was.  Voor de wedstrijd wordt er altijd opzwepende muziek gedraaid om alvast in de stemming te komen. Dat was die middag ook het geval tot er opeens een stilte viel. De toen draaiende dj vertelde toen dat het volgende nummer (Stand by me) op speciaal verzoek was voor een Feyenoordsupporter die in een hospice lag en die avond zou overlijden. Zijn laatste wens was om dat nummer een keer in een volle Kuip te  horen. Hij zou zelf via de radio vanuit het hospice meeluisteren. Toen dat nummer vervolgens werd gedraaid stond het kippenvel vijfdik op mijn lichaam.
 • Sarah Brightman & José Cura – Just show me how to love you  De energie die van dat nummer spat.
 • Toto – Home of the brave Gewoon een heerlijk nummer dat live nog beter is.
 • Depeche Mode – Enjoy the silence Toen ik heel vroeger in de supermarkt werkte als vakkenvuller draaide een chef na sluitingstijd altijd muziek van Depeche Mode. Zodoende ben ik met die muziek in aanraking gekomen, en ik vind (vooral het vroegere werk) nog steeds erg goed. Het melancholische, de synthesizers, alles.
 • Editors – When anger shows  Het nummer is ansich al erg goed, maar als je dan denkt dat het nummer is afgelopen komt er nog een toegift, en dat is muzikaal zo’n lekker stuk.
 • Chemical Brothers – Galvanize Vrijdag, bijna weekend. Dit nummer aanzetten en het weekend kan beginnen, heerlijk!
 • Underworld – Born Slippy  Fietsen/hardlopen; zet dit nummer op en je vliegt.
 • Sonata Arctica- Victoria’s secret  Zelfde als bij het vorige nummer, zet dit nummer op en je kunt probleemloos een sprint eruit gooien.
 • Bruce Springsteen – The Gost of Tom Joad Wat moet ik zeggen over Bruce Springsteen, ik had hier moeiteloos nog tien nummers van hem kunnen neerzetten. Maar dit nummer is zo schitterend, een heel verstild nummer maar zo mooi, briljant in zijn eenvoud.
 • Rammstein – Du hast Rammstein;  you love it or you hate it, en ja, ik hou er erg van. Zogenaamd foute muziek maar o zo lekker. Energie stroomt mijn lichaam binnen als dit nummer opstaat.
 • Lou Reed – Perfect Day  Zelden zo’n mooi nummer horen zingen door zo’n somber persoon.

Bij deze top 25 mogen de drie nummers van de trouwdag van S. en mezelf natuurlijk niet ontbreken:

Vooral dat nummer van Brian Crain, Song for Sienna,  kan ik me nog heel goed herinneren. Toen dat nummer bij de tekenplechtigheid werd gespeeld, speelde alles als een film aan me voorbij. Hoe ik me ermee had verzoend dat ik eeuwig vrijgezel zou blijven, hoe ik S. voor het eerst zag op bepaald niet de meest romantische plek van Nederland, namelijk Hoek van Holland, en hoe ik daar in Kasteel van Woerden op het punt stond om te trouwen.  En inmiddels zijn we al weer 5 jaar getrouwd;-).

Jouw top 5?

Dat waren er 25. Ik zou er nog zo een stuk of tig kunnen opnoemen, maar  deze nummers geven wel zo’n beetje aan hoe ik muzikaal in elkaar zit;-). Welke nummers hebben voor jou een speciale betekenis, of passen gewoon goed bij je?

Auteur:

contentpublicist, vrijdenker, veggie, positieve realist, blogger, stadsmens maar verslaafd aan de bergen, dromer, Rotterdam, Houten ·

55 gedachten over “Muziek… altijd

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.