Muziek… altijd

radioheadIk hoorde onlangs Kronenburgpark van Frank Boeijen weer eens op de radio; een nummer dat  je zelden meer op de radio hoort, maar dat ik nog steeds een schitterend nummer vind.

En van daar uit ging is steeds meer nadenken welke 10 nummers mij het meest dierbaar zijn, om welke reden dan ook. Ik begon wat nummers op te schrijven en die 10 nummers werden er al gauw 15 , 20 en tenslotte had ik er meer dan 30.

Ietwat veel dus heb er een paar geschrapt, zodat ik op 25 uitkwam, een mooi aantal.

Hierbij dus wie ik ben in 25 muzieknummers (inclusief de links naar de nummers).

 • Michel Sardou – Les lacs du Connemara  Franse muziek; ik hou er erg van. Er zitten zoveel pareltjes tussen, dit vind ik een van de mooiste. De tempowisselingen, de sfeer die dit nummer uitstraalt. Geluid op tien en genieten. Schitterend.
 • Jacques Brel – Ne me quitte pas  Een nummer dat zeker niet mag ontbreken. Dit is wat mij betreft bij uitstek een nummer dat de schoonheid van het Frans als muziektaal duidelijk maakt.
 • Manic Street Preachers – Suicide is painless Een nummer dat me om meerdere redenen zeer dierbaar is; aan de ene kant de openingstune van MASH, een briljante serie die zo pijnlijk goed de waanzin van oorlog wist vast te leggen. En daarnaast een nummer dat me doet terugdenken aan een inktzwarte periode die ik gelukkig al jaren achter me heb gelaten.
 • Alice Cooper – Poison De passie die uit dit nummer spat, gewoon een heerlijk rocknummer.
 • Het Goede Doel –  Alles geprobeerd Dit nummer doet me terugdenken aan Zwitserland. Jaren geleden ging ik met een van mijn broers en zijn toenmalige vriendin ’s nachts met de auto naar Zwitserland. Voor mij de eerste kennismaking met de bergen. Ik weet niet meer hoe vaak we die live cd van  het Het Goede Doel toen hebben gedraaid, maar toen we de volgende middag in Zwitserland aankwamen wist ik die cd woordelijk mee te zingen. Sindsdien ben ik verslaafd aan de bergen, en elke keer als ik nu in de bergen loop,  komt wel een keer een nummer van die cd opploppen in mijn gedachten.
 • Frank Boeijen – Kronenburgpark  Naast het Goede doel mag ook Frank Boeijen niet ontbreken in deze lijst. Vooral dit nummer is een juweeltje, en dan vooral het gedeelte:  Ga die wereld uit, 1 seconde, en kijk goed rond in ons paradijs. En vraag niet naar de weg, want iedereen is de weg kwijt. Zelden zo mooi omschreven hoe het met de wereld gesteld is.
 • Radiohead – Paranoid Android Ik had eigenlijk het hele album OK computer’ van Radiohead moeten neerzetten, want wat mij betreft is dat een van de beste en mooiste albums ooit gemaakt. Dit nummer springt er dan nog extra bovenuit. De sfeer,  de tempowisselingen,  de bizarre clip; briljant.
 • Scott Fitzgerald & Yvonne Keeley – If i had words Er zijn van die nummers waarvan je geen idee hebt waarom je ze goed vind en dit is zo’n nummer. Ik vind het gewoon een heerlijk nummer. Dat ik achter elkaar kan blijven draaien.
 • Melanie – Lay down Die stem van haar, zo pakkend, de sfeer die dit nummer uitademt. Genieten.
 • Johnny Cash Hurt Wat kan ik hier over zeggen? Zo  somber, zo verstild, zo mooi.
 • Les Humphries Singers – To my fathers house Het ritme, de vibe, geen idee hoe ik het moet omschrijven, maar een nummer dat me zo pakt, en waar ik gerust 5 verschillende versies van achter elkaar kan horen.
 • Ben E King – Stand by me  Ik vond het altijd al een mooi nummer, maar het kreeg pas een veel diepere lading door een wedstrijd van Feyenoord. Ik weet niet eens meer wie de tegenstander was.  Voor de wedstrijd wordt er altijd opzwepende muziek gedraaid om alvast in de stemming te komen. Dat was die middag ook het geval tot er opeens een stilte viel. De toen draaiende dj vertelde toen dat het volgende nummer (Stand by me) op speciaal verzoek was voor een Feyenoordsupporter die in een hospice lag en die avond zou overlijden. Zijn laatste wens was om dat nummer een keer in een volle Kuip te  horen. Hij zou zelf via de radio vanuit het hospice meeluisteren. Toen dat nummer vervolgens werd gedraaid stond het kippenvel vijfdik op mijn lichaam.
 • Sarah Brightman & José Cura – Just show me how to love you  De energie die van dat nummer spat.
 • Toto – Home of the brave Gewoon een heerlijk nummer dat live nog beter is.
 • Depeche Mode – Enjoy the silence Toen ik heel vroeger in de supermarkt werkte als vakkenvuller draaide een chef na sluitingstijd altijd muziek van Depeche Mode. Zodoende ben ik met die muziek in aanraking gekomen, en ik vind (vooral het vroegere werk) nog steeds erg goed. Het melancholische, de synthesizers, alles.
 • Editors – The Racing Rats  Het nummer is ansich al erg goed, maar als je dan denkt dat het nummer is afgelopen komt er nog een toegift, en dat is muzikaal zo’n lekker stuk.
 • Chemical Brothers – Galvanize Vrijdag, bijna weekend. Dit nummer aanzetten en het weekend kan beginnen, heerlijk!
 • Underworld – Born Slippy  Fietsen/hardlopen; zet dit nummer op en je vliegt.
 • Sonata Arctica- Victoria’s secret  Zelfde als bij het vorige nummer, zet dit nummer op en je kunt probleemloos een sprint eruit gooien.
 • Bruce Springsteen – The Gost of Tom Joad Wat moet ik zeggen over Bruce Springsteen, ik had hier moeiteloos nog tien nummers van hem kunnen neerzetten. Maar dit nummer is zo schitterend, een heel verstild nummer maar zo mooi, briljant in zijn eenvoud.
 • Rammstein – Du hast Rammstein;  you love it or you hate it, en ja, ik hou er erg van. Zogenaamd foute muziek maar o zo lekker. Energie stroomt mijn lichaam binnen als dit nummer opstaat.
 • Lou Reed – Perfect Day  Zelden zo’n mooi nummer horen zingen door zo’n somber persoon.

Bij deze top 25 mogen de drie nummers van de trouwdag van S. en mezelf natuurlijk niet ontbreken:

Vooral dat nummer van Brian Crain, Song for Sienna,  kan ik me nog heel goed herinneren. Toen dat nummer bij de tekenplechtigheid werd gespeeld, speelde alles als een film aan me voorbij. Hoe ik me ermee had verzoend dat ik eeuwig vrijgezel zou blijven, hoe ik S. voor het eerst zag op bepaald niet de meest romantische plek van Nederland, namelijk Hoek van Holland, en hoe ik daar in Kasteel van Woerden op het punt stond om te trouwen.  En inmiddels zijn we al weer 5 jaar getrouwd;-).

Jouw top 5?

Dat waren er 25. Ik zou er nog zo een stuk of tig kunnen opnoemen, maar  deze nummers geven wel zo’n beetje aan hoe ik muzikaal in elkaar zit;-). Welke nummers hebben voor jou een speciale betekenis, of passen gewoon goed bij je?

55 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Skincarebynaomi schreef:

  Zo te zien hou je wel van de franse muziek! Mijn muziekstijl is heel wisselend en ik heb niet echt favorieten.. Het gaat echt van klassiek tot hardstyle

  Like

 2. maaike schreef:

  Zoveel lekkere nummers! Ik houd zelf ook erg van Nickelback, Brian Adams en Phil Collins!

  Like

 3. Esther schreef:

  Leuk een muziek lijst. Er zijn zoveel goede nummers. Ook in 2018/ 2019 worden weer veel leuke nummers gemaakt:
  – Flames – David Guetta, Afro Jack & Sia
  – Bad Liar – Imagine Dragons
  – Nothing Breakes Like a Heart – Miley Cyrus & Mark Ronson
  – After All – All Saints
  – Giant – Calvin Harris & Rag’n Bone Man

  Like

 4. Inge Pots schreef:

  Wat een gevarieerde top 25. In mijn persoonlijke top 5 zou sowieso Telegraph Road van the Dire Straits staan, en space oddity van David Bowie. Verder weet ik nog niet welke nummers

  Like

 5. Wanda Bisschop schreef:

  Wat een hoop pareltjes op je lijst! To my fathers house, echt een prachtnummer. Net als Stand by me. Pff, mijn top 5? Lastig om dat zo even op te lepelen, maar in ieder geval A different Corner van George Michael en Billy Jean van Michael Jackson, omdat deze nummers bepalend zijn voor een deel van mijn jeugd.

  Like

 6. Wendy Schuchmann schreef:

  Muziek zegt veel over iemand: hoe zit je in elkaar, wat vind je belangrijk, wat speelt er nu in je leven? Vooral teksten kunnen mij erg raken.

  Like

 7. Sofie Katelijne schreef:

  Wat een origineel idee om jezelf aan de hand van liedjes te omschrijven! Vind het voor mezelf wel best lastig om eerlijk te zijn 🙂

  Like

 8. Sabine schreef:

  Terwijl ik ‘If I had words’ tegenkom in je rijtje heb ik gelijk een flashback naar mijn jeugd en mijn vader. Hij draaide dit ook achter elkaar op hoog volume en dan maar meezingen en -fluiten.

  Like

 9. Maaike Gulden schreef:

  Wat leuk dat je zoveel herinneringen hebt aan die nummers. Lastig om zo’n top 5 samen te stellen want het is inderdaad vaak als je een nummer hoort dat het herinneringen oproept. En soms kunnen dat niet de meest geweldige nummers zijn 😉 Zo ben ik een keer op vakantie naar Zwitserland geweest en hadden we maar een casettebandje met niet de allerbeste Nederlandstalige muziek en dat dus de hele weg gedraaid en er zelfs een bonte avond mee gehouden. Iedereen moest zo’n liedje playbacken. Maar ik heb zeker goede herinneringen aan Eurytmics met Sweet Dreams en met Men at work (Down Under) zit ik weer helemaal in Australie. Ook veel goede herinneringen aan de liedjes van de Gipsy Kings. Dan ben ik weer terug in Salamanca.

  Like

 10. mckleuver schreef:

  Wat leuk dat je jezelf hebt omschreven in 25 nummers! Ik luister al een tijdje naar 100%NL Nederpop. Hier komen Frank Boeijen, Doe Maar en Toontje Lager nog geregeld aan de beurt.

  Like

 11. sandystokkel schreef:

  Wat leuk om deze top 25 te zien en daarbij de redenen waarom je ze koos. Dat vind ik ook het bijzondere van muziek; de speciale herinneringen die je aan sommige liedjes kunt hebben.

  Like

 12. Wat een mooi lijstje met muziek!

  Like

 13. Girls-Things schreef:

  Ik hou van muziek. Heerlijk in de ochtend in de auto haha.

  Like

 14. Melissa schreef:

  Ik ben dol op muziek. Je heb ook paar goede nummers tussenstaan

  Like

 15. ingrid schreef:

  ik heb niet echt een top 5. ik luister van alles en nog wat

  Like

 16. mckleuver schreef:

  Alles is liefde, dat sowieso! Ik ben fan van Nederlandse en Duitse muziek. Het is echt een feestje thuis.

  Like

 17. Johnny Cash is mijn favoriet in jouw lijstje. Mijn top 5 zijn nummers van Linkin Park!

  Liked by 1 persoon

 18. merle21 schreef:

  Ik ben meer van de top 40 muziek, haha.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Vrijwel al die muziek heeft (ooit) in de top 40 gestaan;-)

   Like

 19. Dhini van Heeren schreef:

  Ik ken alle nummer niet, Ronan Keating ken ik wel. Ik luister graag naar oude liedjes en ook indonesischie pop liedje. Mij favoriete zanger zangeres Iwan Fals, Doel Sumbang, Nicky Astria, Anggun

  https://dhini.nl

  Like

 20. Jessie | Business Blog School schreef:

  Mooie lijst. Ik luister graag cabaretliedjes. Leven zonder Angst (Brigitte Kaandorp), Mag ik dan bij jou (Claudia de Breij), Lef (Karin Bloemen). Verder: Verdronken vlinder (Boudewijn de Groot) en een chanson, Une dernière semain à New York (Patricia Kaas).

  Like

 21. Laura - I scream beauty! schreef:

  Voor mij ook een aantal onbekende nummers! Mijn muzieksmaak loopt heel erg uiteen, ik hou van Marco Borsato (zijn teksten raken me heel erg), maar ook van Nick en Simon en Beyoncé 🙂

  Like

 22. Manon schreef:

  Leuke lijst. Ik kan zo niet kiezen wat ik mooi vind, want mijn muzieksmaak is breeed. Iron Sky van Paolo Nutini (veel van Paolo Nutini) is favoriet. Ik kan ook echt genieten van een mopje Hazes (op het juiste moment) en nu weer helemaal into Take On Me van A-Ha.

  Top 5 van jouw lijstje kan ik wel maken.

  Lacs Du Connemera is geweldig
  Karma Police ipv Paranoid Android
  Hurt (prachtig. Misschien toch wel #1)
  Galvanize (PAM PAM PAM tuttuutut PAMPAMPAM)
  Stand by Me (gouwe ouwe)

  Like

 23. Anvanassche schreef:

  Heroes van David Bowie, Sark side of the moon van Pink Ffloyd, Denis van Blondie, The Doors, Sisters of Mercy. En ja, ook nog altijd Abba 😉

  Like

  1. hphofman schreef:

   Klinkt goed, zijn zoveel goede nummers

   Like

 24. jannekeet1991 schreef:

  Wauw, ik krijg ook gewoon kippenvel van je verhaal bij ‘Stand by Me’. Begrijpelijk dat je dat niet zomaar meer vergeet.

  Ik ben zelf ook groot fan van Bløf. Het nummer Snow, hey oh van RHCP is mijn alltime favorite en ik vind het nummer Thunder van Imagine Dragons heel leuk.

  Like

  1. Janneke schreef:

   Bovenstaande reactie is van Janneke / #jannerderlust

   Like

 25. Mijn top 5 staat volledig vol met Linkin Park haha. Heerlijk!

  Like

 26. Sanne schreef:

  Ik vind Kronenburgpark ook zo’n mooi nummer! Van voor mijn tijd, maar ik ken het wel goed omdat mijn ouders hier ook graag naar luisterden.

  Like

 27. Anne van Huis schreef:

  Leuk om te lezen! Die laatste blijft een topper, Alles is Liefde!! 🙂

  Like

 28. ingrid schreef:

  heerlijk om soms weer eens oude nummer ste horen en lekker mee te zingen

  Like

 29. Amy de Keijzer - Büttner schreef:

  Ik ken niet alle nummers, maar je hebt er wel mooie tussen staan, waaronder ‘stand by me’. Ik zou zo snel geen top 5 kunnen geven, ik hou van muziek!

  Like

 30. Sofie Katelijne schreef:

  Leuk dat je telkens jouw eigen beschrijving erbij zet! Leuke nummers stuk voor stuk 🙂

  Like

 31. Sherry schreef:

  Altijd leuk om kennis te maken met muzieksmaak. Ik ken geen van de nummers. Het wordt tijd om weer eens naar muziek te luisteren.

  Like

 32. Armande schreef:

  Mooie lijst. Met muziek kun je inderdaad zo terugdrijven naar de tijd waarin het een hit was. Of toen er iets speciaals gebeurde.

  Like

 33. verdraaidmooi schreef:

  Zo’n lijstje verandert snel denk ik als ik naar mezelf kijk. Ik vind in een bepaalde periode, bepaalde nummers mooi.

  Like

 34. Eva schreef:

  Jacques Brel, heerlijk! 1 van mijn favoriete artiesten en veel songs van hem ook.

  Dreamin’ away…

  Liefs, Eva
  http://Www.evaperez.be

  Like

 35. Melissa schreef:

  Mijn top 5 oef ik luister altijd radio. Neit echt top 5 favo

  Like

 36. Leuk om even een inkijk te hebben in je favoriete muziek. Ik heb een iets wat andere muzieksmaak maar ik sta altijd open op nieuwe muziek te leren kennen.

  Like

 37. Nicole Orriëns schreef:

  Ik houd toch het meest van Country and Western liedjes zoals Stand by your man : )

  Like

 38. Globalizious schreef:

  Wat leuk om jezelf zo te beschrijven met nummers. Ik hou ook erg van muziek! Luister van alles, heb n beetje van die fases… nu is t alleen maar Queen!

  Like

 39. Nicole Orriëns schreef:

  Ik herinner me het liedje Kronenburgpark nog wel. Het liedje Suicide is painless herinner ik me ook vanwege de titel.

  Like

 40. Deborah Hamar schreef:

  Wat leuk om te zien dat je zoveel verschillende genres en artiesten hebt genoemd. Maar ook wat de reden is van je favoriet. Daarom zou ik er eigenlijk geen een kunnen noemen. Bij mij wisselt het nl om de zoveel tijd.

  Like

  1. hphofman schreef:

   Heb ik ook hoor; grote kans dat als ik over een half jaar weer zoiets zou opstellen, dat er dan een aantal andere nummers in staan. Dat is het mooie aan muziek; muziek is emotie en de ene keer is die nu eenmaal anders dan de andere keer.

   Liked by 1 persoon

   1. Deborah Hamar schreef:

    Ja mooi is dat het, hoe muziek kan werken!!

    Like

 41. Joost schreef:

  Altijd weer leuk die persoonlijke lijstjes:
  Mijn top drie:
  David Bowie – Ziggy Stardust
  This Picture – Placebo
  Formaldehyde – Editors

  Like

 42. lodi schreef:

  Wat een mooi lijstje en mooi om de betekenis er achter te lezen van jou. Bijmijn zijn de liedjes van van Dik Hout erg toepasselijk en deze draai ik dan ook nog heel vaak.

  Like

 43. Erik schreef:

  Nou Henk,
  Lastig om de mooiste liedjes te selecteren, en drie is echt onmogelijk. Als ik dan toch een kleine selectie moet maken, hierbij mijn top 5:
  Bad english – Time stood stil
  Guns n roses – november rain
  Metallica – nothing else matters
  Evanescence – my immortal
  Phil collins – wear my hat

  Like

 44. Janet schreef:

  Zo wat een lijst! Goede smaak heb je en vind veel artiesten die je noemt te gek zoals Alice Cooper, Bruce Springsteen en Toto. Love it!

  Like

  1. JaJo-fotografie schreef:

   Muziek is echt zo veel omvattend. Ik kan mijn geen leven zonder bedenken. Ik heb ook wel eens als je ergens bent, dat er dan een liedje bij past. Een stad, een brug, op de fiets, noem maar op. Vind Coldplay een toffe band, herkenbare muziek. Maar ook Daniël Lohues bijvoorbeeld, Van Afrojack tot Guus Meeuwis, voor elk moment is er wel iets wat past.

   Like

   1. hphofman schreef:

    Dat vind ik ook het mooie aan muziek. Het kan een deel van een tekst zijn, een muzieklijn of wat dan ook dat soms zo weet te raken

    Like

 45. Bella Beauty schreef:

  Muziek blijft iets bijzonder moois!

  Like

 46. Amy - Sommarmorgon.com schreef:

  Wat een mooie nummers staan er op je lijst! De Editors kan ik ook zeer waarderen en Perfect Day van Lou Reed is een heerlijk nummers. Ik weet niet of de nummers per se iets over mij zeggen, maar wat ik hele fijne muziek vind is Damien Rice (vooral 9 crimes), Born to run van Bruce Springsteen, Linkin Park, The Verve (Bitter Sweet Symphony).. ik kan nog wel even doorgaan, haha!

  Like

  1. hphofman schreef:

   Goede smaak heb je!

   Liked by 1 persoon

Wil je reageren? Dat kan hier.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.